Αισιόδοξες οι προοπτικές της κρουαζιέρας διεθνώς

0

Μιχάλης ΛάμπροςΤου Μιχάλη Λάμπρου, Γενικού Διευθυντή της Majestic International Cruises Inc.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια χρυσή περίοδο ανάπτυξης της κρουαζιέρας και οι στατιστικές περαιτέρω προόδου είναι απόλυτα εφικτές, μια και σε διεθνές επίπεδο η αύξηση επιβατών κρουαζιέρας κάθε χρόνο κυμαίνεται από 5 έως 7%, ανάλογα με την περιφέρεια, με εξαίρεση τη Γερμανία, όπου η αύξηση σε ετήσια βάση πλησιάζει το 10%.

Σύμφωνα με το δελτίο παραγγελιών νεότευκτων κρουαζιερόπλοιων, από σήμερα και μέχρι το 2026 θα προστεθούν στο υπάρχον σήμερα δυναμικό πάνω από 500.000 κλίνες σε πλοία όλων των κατηγοριών, που θα ξεπεράσουν σε αξία τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση σε επιβάτες και σε κρουαζιερόπλοια έως το 2026, σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι περίπου 40%.

Η αμερικανική κρουαζιέρα παραμένει πάντα πρώτη σε επιβάτες και σε ποσοστά συμμετοχής, παρά το ότι οι αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αυστραλίας έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι προορισμοί κρουαζιέρας σε παγκόσμια κλιμάκια αυξάνονται κάθε χρόνο και επεκτείνουν τον χρόνο εκμετάλλευσης των πλοίων, ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι επιβάτες, κυρίως νεαρής και μέσης ηλικίας, αναζητούν τρόπους να απολαύσουν ένα διάλειμμα στη ζωή τους και στρέφονται στην κρουαζιέρα, η οποία πλέον τους προσφέρει την ιδανική απόλαυση σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Ας έλθουμε όμως τώρα και στην ελληνική πραγματικότητα. Το 2018 είχαμε, δυστυχώς, προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια χαμηλότερες και από τα έτη 2016/2017, που θεωρήθηκαν αποτυχημένα για τον τομέα της κρουαζιέρας. Φυσικά, και ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε αρκετά.
Τα ποσοστά μείωσης των επιβατών στο κυριότερο λιμάνι κρουαζιέρας, τον Πειραιά, ξεπέρασαν το 10% σε σύγκριση με το 2017, ενώ οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων μειώθηκαν επίσης κατά 10%.

Η γειτονική Τουρκία μάς συναγωνίζεται και μας παίρνει σιγά σιγά την μπουκιά από το στόμα, διότι διαθέτει τέλεια οργανωμένα και εξοπλισμένα λιμάνια, τα λιμενικά και τα άλλα έξοδα των πλοίων είναι σαφώς χαμηλότερα από ό,τι στα ελληνικά λιμάνια και, το κυριότερο, επιδοτεί τους διερχόμενους επιβάτες σε όλα τα λιμάνια προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων ανάλογα με την εποχή ‒ το καλοκαίρι 25 ευρώ και τον χειμώνα μέχρι 50 ευρώ ανά επιβάτη. Αντίθετα, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε να γίνεται καμία προσπάθεια από τους υπευθύνους για βελτίωση των υποδομών των λιμένων μας, τα περισσότερα εκ των οποίων, με πρώτο και καλύτερο τον Πειραιά, μελετούν γενναίες αυξήσεις των λιμενικών και άλλων τελών.

Τα οικονομικά και άλλα οφέλη που δημιουργούνται από τον τομέα της κρουαζιέρας στη χώρα μας είναι πέρα για πέρα θετικά και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας και των τοπικών οικονομιών στους λιμένες προσεγγίσεως.

Είναι καιρός οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να καταλάβουν τι χάνει η χώρα μας από τη συνεχή μείωση αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και επιβατών στα λιμάνια της χώρας μας και να αποφασίσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, αλλαγή πολιτικής και δραστηριότητας.

Ευτυχώς, οι προοπτικές για το έτος 2019 είναι αρκετά αισιόδοξες, μια και ξανάρχισαν οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, εκτός από τα ελληνικά λιμάνια, και στα λιμάνια της Τουρκίας, κάτι που αποτελούσε, εδώ και πολλά χρόνια, προϋπόθεση ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εταιρείες-κολοσσοί της διεθνούς κρουαζιέρας εμπιστεύονται ξανά τους ελληνικούς προορισμούς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχουν ήδη στοιχεία για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά από 1/1/2019 έως 31/12/2019, οι οποίες ανέρχονται σε 643 έναντι 524 το 2018.

Φυσικά, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί, διότι πολλές εταιρείες κρουαζιερόπλοιων έχουν αναθεωρήσει τα αρχικά δρομολόγια των πλοίων τους και επανέρχονται στις παραδοσιακές κρουαζιέρες της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά, τον Πειραιά και λιμάνια της Τουρκίας.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι το έτος 2019 θα αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα ανάπτυξης της κρουαζιέρας στον ελλαδικό χώρο, με όλα τα θετικά αποτελέσματα στην εθνική μας οικονομία, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.

Απόσπασμα από τo άρθρο του κ. Μιχάλη Λάμπρου με τίτλο «Οι προοπτικές της κρουαζιέρας σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο», Ναυτικά Χρονικά, Μάιος 2019, σ. 88