Οι προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

0

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας παρουσιάζει σταδιακή ανάκαμψη στη χώρα μας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της κίνησης στους ελληνικούς προορισμούς της τάξεως του 6-8%. Η αρχή ωστόσο έγινε το 2018, όταν η κρουαζιέρα εμφάνισε σημάδια σταθερότητας στη χώρα μας μετά το 2017, οπότε η κίνηση είχε κριθεί απογοητευτική. Τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) για την πορεία της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2018 είναι ενδεικτικά: το περασμένο έτος καταγράφηκαν, στο σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας της χώρας μας, 3.410 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (έναντι 3.415 το 2017) και 4.788.642 επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας (έναντι 4.625.363 το 2017).

Κατά συνέπεια, υπήρξε μια ελαφρά άνοδος στις επισκέψεις επιβατών, της τάξεως του 3,5% περίπου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ελληνική κρουαζιέρα διατηρεί τη δυναμική της, έχοντας υποστεί μικρή διαφοροποίηση από τα υψηλά επίπεδα του 2015-2016.

Η κρουαζιέρα έχει απόλυτη συνάφεια με την απευθείας αεροπορική σύνδεση των λιμένων υποδοχής με τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Ασίας και της Αμερικής. Αναμφίβολα, η επέκταση των απευθείας πτήσεων από την Ελλάδα προς πολλές πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια) και του Καναδά (Μόντρεαλ, Τορόντο), αλλά και η ενδυνάμωση των αεροπορικών συνδέσεων με την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, θα φέρουν την Αθήνα (άρα και τον Πειραιά) στο προσκήνιο της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας.

Επιπλέον, η βελτίωση των τουριστικών προοπτικών της Τουρκίας μπορεί από τη μία να επιφέρει μικρή μείωση των αφίξεων στη χώρα μας, ωστόσο θα υποστηρίξει την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από δύο χρόνια κρίσης, ελέω και των έντονων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η κρουαζιέρα στη χώρα μας υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική κίνηση στην Τουρκία μέσω των λιμένων του Τσεσμέ και του Κουσάντασι. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν οι μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την αύξηση της κίνησης στην Ελλάδα μετά την έναρξη της λειτουργίας του Istanbul Airport, του νέου γιγαντιαίου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Στα καθ’ ημάς, αναμφίβολα στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το masterplan του ΟΛΠ για τη νότια ζώνη του λιμένα, το οποίο εγκρίθηκε στις αρχές Απριλίου και προβλέπει την κατασκευή ενός μεγάλου επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας. Ειδικότερα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συντάχθηκε με την άποψη της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), προκειμένου η χρήση να περιοριστεί για τις ανάγκες της κρουαζιέρας, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου περίπου 24.000 τ.μ.

Να σημειωθεί επίσης ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας εγκαινίασε τον νέο Σταθμό Εξυπηρέτησης Επιβατών Κρουαζιέρας, ο οποίος εκτείνεται σε 1.000 τ.μ., με την ελπίδα να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Τέλος, αυτό που ενδεχομένως προκαλεί ανησυχία είναι ο μικρός αριθμός των Ελλήνων που επιλέγουν την κρουαζιέρα ως μέσο αναψυχής, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των αρμόδιων φορέων και εταιρειών για αύξηση της εσωτερικής κίνησης κρουαζιέρας.

Απόσπασμα από τo άρθρο με τίτλο «Οι προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα», Ναυτικά Χρονικά, Μάιος 2019, σ. 86