Η Isalos.net συνομιλεί με σπουδαστές της Ναυτικής Ακαδημίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

0

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σε συνεργασία με τη ναυτική ακαδημία Warsash School of Maritime Science and Engineering του Solent University με έδρα το Southampton προσφέρουν ένα 5ετές πρόγραμμα ναυτικής εκπαίδευσης για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στη ναυτιλία.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι αποκτούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο bachelor από το διακεκριμένο Solent University στο Southampton, σπουδάζοντας στην Ελλάδα.

Τo πρόγραμμα πραγματοποιείται στα αγγλικά, στις νέες εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στον Πειραιά, από έμπειρο και διαπιστευμένο προσωπικό, ενώ περιλαμβάνει 6 διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης, εναλλασσόμενες μεταξύ του χρόνου που διανύεται στο κολλέγιο και του χρόνου που διανύεται στη θάλασσα.

Στην πορεία προς την απόκτηση είτε του πτυχίου BSc (Hons) για τους υποψήφιους πλοιάρχους είτε του πτυχίου BEng (Hons) για τους υποψήφιους μηχανικούς, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας (Certificate of Competency), το οποίο εκδίδεται απευθείας από τη Βρετανική Ακτοφυλακή (Maritime and Coastguard Agency, UK –MCA-) και αναγνωρίζεται από εκατοντάδες ναυτιλιακές αρχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Όσοι αποφοιτούν από την Σχολή Πλοιάρχων της Ναυτικής Ακαδημίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου συνήθως ναυτολογούνται στον στόλο μιας εταιρείας ως ανθυποπλοίαρχοι, αναλαμβάνοντας καθήκοντα φυλακής γέφυρας και με ευθύνες για την ασφάλεια του πληρώματος, του πλοίου, του φορτίου και του περιβάλλοντος. Καθώς αναπτύσσονται οι δεξιότητες και η πείρα τους, οι νέοι αξιωματικοί προχωρούν σε ανώτερα αποδεικτικά ικανότητας, καταλήγοντας στον βαθμό του πλοιάρχου.

Αναφορικά με την Σχολή Μηχανικών, οι νέοι μηχανικοί συνήθως ναυτολογούνται στον στόλο μιας εταιρείας ως Γ΄ Μηχανικοί, αναλαμβάνοντας καθήκοντα εν πλω. Καθώς αναπτύσσονται οι δεξιότητές τους και η πείρα τους, οι νέοι αξιωματικοί προχωρούν σε ανώτερα αποδεικτικά ικανότητας, καταλήγοντας στον βαθμό του Α΄ Μηχανικού.

Η Isalos.net συνομίλησε με δύο σπουδαστές από την Σχολή Πλοιάρχων και την Σχολή Μηχανικών της Ναυτικής Ακαδημίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στον Πειραιά οι οποίοι εξήγησαν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που τους ώθησαν να ακολουθήσουν τις ναυτικές σπουδές αλλά και με ποιόν τρόπο θεωρούν ότι οι σπουδές τους στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο θα συμβάλλουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Τί σας ώθησε να ακολουθήσετε ναυτικές σπουδές;

Ο Γιωργος Ποργιώτης

Ο Γιωργος Ποργιώτης

Γιώργος Ποργιώτης (Σχολή Πλοιάρχων): Η αγάπη για την θάλασσα ήταν πιστεύω ο κυριότερος λόγος. Πέραν αυτού έχω εργαστεί σε θαλαμηγούς για πολλά χρόνια εντός αλλά και εκτός χώρας και μέσα από αυτή την εμπειρία μου ανακάλυψα ότι η ναυτιλία είναι ο τρόπος ζωής που με εκφράζει και με ολοκληρώνει. Θεωρώ λοιπόν ότι οι ναυτικές σπουδές ήταν μονόδρομος για να μπορέσω να κάνω αυτό που αγαπάω και ταυτόχρονα να εξελίσσομαι σε επίπεδο καριέρας.

 

 

Ο Παναγιώτης Συκάς

Ο Παναγιώτης Συκάς

Παναγιώτης Συκάς (Σχολή Μηχανικών): Από μικρή ηλικία με γοήτευε αυτός ο τομέας τόσο λόγω της συνεχούς του εξέλιξης, μιας και υπάρχει εγρήγορση και τα ναυτιλιακά δρώμενα μεταβάλλονται διαρκώς, όσο και λόγω της καθημερινότητας που έχει (πιο συγκεκριμένα) ένας ναυτικός. Τα πολύμηνα ταξίδια ίσως αποτελούν έναν ανασταλτικό παράγοντα για κάποιους, αλλά η μεγάλη ευθύνη που έχει ένας μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το αντικείμενο του με ώθησαν να θέλω να μάθω περισσότερα και να γίνω καταξιωμένος σε αυτόν τον κλάδο.

 

 

Ποιοί είναι οι στόχοι και τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Γιώργος Ποργιώτης: Βασικός στόχος είναι η εξέλιξή μου στο ναυτικό επάγγελμα με προσεκτικές κινήσεις, το χτίσιμο μιας αξιόλογης επαγγελματικής πορείας στη θάλασσα και η συνεργασία μου με καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο. Τα σχέδια για το άμεσο μέλλον είναι η επιτυχής διεκπεραίωση των ναυτικών μου σπουδών και η εκπλήρωση των εκπαιδευτικών μου ταξιδιών με σκοπό την απόκτηση του Certificate Of Competency από την MCA. Μετέπειτα ανυπομονώ να ξεκινήσω την καριέρα μου και να εξελιχθώ μέσα από αυτήν σε έναν συνεπή και αξιόπιστο αξιωματικό.

Παναγιώτης Συκάς: Αρχικά ανυπομονώ να ξεκινήσω ενεργά στο επάγγελμα, μιας και τώρα βρισκόμαστε στην φάση της εκπαίδευσης μόνο από την θεωρητική πλευρά. Οπότε αφού αποκτηθεί η ακαδημαϊκή βάση το επόμενο βήμα είναι η απόκτηση εμπειρίας και υπηρεσίας σαν δόκιμος, που αποτελεί το πιο σπουδαίο μέρος και τον τελικό στόχο της φοίτησής μας. Ωστόσο, τα σχέδιά μου είναι να διατηρώ μια συνεχή εκπαίδευση σε θάλασσα και στεριά ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι μου, φτάνοντας ψηλά σε αυτόν τον τομέα.

Με ποιό τρόπο πιστεύετε ότι θα συμβάλλουν οι σπουδές σας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο ως προς την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Γιώργος Ποργιώτης: Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο με την συνεργασία του με την ακαδημία της Warsash και το Πανεπιστήμιο Solent μάς παρέχει σπουδές ακαδημαϊκού επιπέδου πέραν των προσδοκιών μας. Το γεγονός ότι τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά μας κατατάσσει άμεσα στους ευνοημένους μιας και οι απαιτήσεις της ναυτιλίας για γνώσεις αγγλικών ολοένα και αυξάνονται. Παράλληλα, το πρόγραμμα της Warsash και του Μητροπολιτικού Κολεγίου έχει ένα εύρος μαθημάτων που καλύπτουν από την κλασική και παλιά ναυτική τέχνη μέχρι και την πιο τεχνολογικά εξελιγμένη. Το επίπεδο των καθηγητών είναι εξαιρετικό και οι ίδιοι είναι πάντα πρόθυμοι να πάνε ένα βήμα παραπέρα το μάθημα. Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, είναι εξαιρετικές και δεν θα μπορούσα να παραλείψω την ύπαρξη του προσομοιωτή Transas, η εκπαίδευση στον οποίο μας βοηθά στην εξοικείωση με την γέφυρα και με τα ναυτιλιακά όργανα αυτής.

Παναγιώτης Συκάς: Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σε συνεργασία με την ναυτική ακαδημία της Warsash του Southampton University μάς εξασφαλίζουν ένα πτυχίο διεθνούς αναγνώρισης και εξειδίκευσης στο κομμάτι της μηχανικής των πλοίων έχοντας σαν γνώμονα την καλή και ποιοτική εκπαίδευση, καθώς μας παρέχονται καινούριες εγκαταστάσεις και άριστη τεχνογνωσία.