Ολοκληρώθηκε η Περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA στην Τρίπολη

0

Η κινητή Περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA φιλοξενήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης και λειτούργησε υπό την αιγίδα του Δήμου μεταξύ 19 και 28 Μαρτίου 2019. Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αρκαδίας, η HELMEPA μετέφερε στην Έκθεση 780 μαθητές και 60 εκπαιδευτικούς 17 Δημοτικών και 2 Γυμνασίων Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Άγιου Ανδρέα, Πραστού, Τυροσαπουνακαίικων, Λεωνιδίου, Τυρού, Βερβενών, Βυτίνας, Λεβιδίου και Παράλιου Άστρους. Επίσης την Έκθεση επισκέφθηκαν και 31 ενήλικοι μαθητές με 3 συνοδούς καθηγητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Τρίπολης.

helmepa

Κύριος στόχος της Έκθεσης, λειτουργώντας στην «καρδιά» της Πελοποννήσου σε ορεινή περιοχή, ήταν να δείξει στις νεότερες γενιές ότι ρυπαίνοντας το περιβάλλον στην ενδοχώρα ρυπαίνουμε και τη θάλασσα, μέσω ποταμών, όμβριων υδάτων και ανέμου. Διεθνώς αποδεκτά στοιχεία της Έκθεσης προκάλεσαν την έκπληξη των μαθητών γιατί προέρχονται από δραστηριότητες μας στην ξηρά, οι οποίες ρυπαίνουν τη θάλασσα, ακόμα κι αν βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά!

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία στους μαθητές, τα στελέχη της HELMEPA τόνισαν τη σημερινή μεγάλη απειλή των πλαστικών, που αλόγιστα πετάμε ή αφήνουμε γύρω μας ή ρίχνουμε στη θάλασσα. Επίσης, εφοδίασαν τους μαθητές με ένα νέο φυλλάδιο «τσέπης» της HELMEPA, το οποίο προτείνει απλούς τρόπους για να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινή μας ζωή.

Από την έρευνα που διενήργησε η HELMEPA στην Τρίπολη, με ικανοποίηση σημειώνεται το ότι πάνω από 80% των μαθητών είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, παίρνουν μέρος σε δράσεις και συμμετέχουν σε ανακύκλωση υλικών. Είναι όμως άξιοι συγχαρητηρίων και οι γονείς των μαθητών, που σε ποσοστό 72% εφοδιάζουν τα παιδιά τους με παγούρι νερού αντί για πλαστικό μπουκάλι και χρησιμοποιούν είτε πάνινες και πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων ή καρότσι για τα ψώνια τους.