Μαθήματα- παθήματα για την ασφάλεια των containerships

0

Δυστυχώς από αρχές του έτους τα ατυχήματα στη θάλασσα και δη οι πυρκαγιές σε containerships, φιγουράρουν στις πρώτες ειδήσεις του ναυτιλιακού Τύπου.

Η αρχή βεβαίως έγινε με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο «Yantian Express» στις αρχές Ιανουαρίου ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά αυτό την πυρκαγιά στο «Grande America» με αποτέλεσμα το πλοίο να βυθιστεί.

Με αφορμή τα ανωτέρω, το TT Club σημειώνει ότι τα εν λόγω περιστατικά αποτελούν «την κορυφή του παγόβουνου» και εκτίμησε ότι κάθε 60 μέρες λαμβάνει χώρα ένα τουλάχιστον σημαντικό περιστατικό πυρκαγιάς σε containership το 2019.

Παράλληλα, κατά τον ασφαλιστικό οργανισμό, περίπου το 66% των περιστατικών που σχετίζονται με την απώλεια φορτίου έχει τις ρίζες του στην γενικότερη μη τήρηση των προδιαγραφών φόρτωσης.

Από την άλλη κατά την ICHCA (International Cargo Handling Coordination Association), από τα 60 εκατ. εμπορευματοκιβώτια που φορτώνονται ετησίως περίπου το 10% (δηλαδή 6 εκατ.) «φιλοξενούν» επικίνδυνα φορτία τα οποία ενδεχομένως ευθύνονται για την πρόκληση πυρκαγιών.

Tέλος ο Storrs-Fox, Risk Management Director του TT Club, τονίζει ότι για να μειωθούν τέτοιου είδους περιστατικά θα πρέπει να συντελεστεί μεγάλη αλλαγή στις επιθεωρήσεις φορτίων και συμπλήρωσε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην εφοδιαστική αλυσίδα θα πρέπει να έχουν μια ρεαλιστική αντίληψη και μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον κίνδυνο.

Φωτό: Pixabay

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά