Αναγκαία η προσέλκυση περισσότερων γυναικών στην ευρωπαϊκή ναυτιλία

0

ECSA και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) δηλώνουν την υπόστηριξή τους για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ευρωπαϊκή ναυτιλία και για την χορήγηση ίσων ευκαιριών στα δύο φύλα στον εν λόγω χώρο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ECSA, μόλις το 2% των αξιωματικών στην ευρωπαϊκή ναυτιλία εκτιμάται ότι είναι γυναίκες, καθώς η ναυτιλία αποτελεί έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο. Στόχος για ECSA και ETF είναι η αλλαγή της υπάρχουσας κουλτούρας στην ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οι κύριοι λόγοι για την μειωμένη παρουσία γυναικών στη ναυτιλία είναι η αντίληψη ότι αποτελεί ένα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας για τις γυναίκες, ενώ η μακροχρόνια απουσία μακριά από το σπίτι είναι ενδεχομένως μία τροχοπέδη προκειμένου οι γυναίκες να συνδυάσουν εργασία με δημιουργία οικογένειας.

Για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στη ναυτιλία η ECSA και η ETF προτείνουν να γίνει μία καμπάνια με στόχο την ενημέρωση των γυναικών αναφορικά με τις ελκυστικές ευκαιρίες εργασίας στον χώρο της ναυτιλίας τόσο εν πλω όσο και σε κάποιο γραφείο.

Επίσης κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την προσέλκυση και τη διατήρηση του γυναικείου φύλου στην ναυτιλιακή βιομηχανία, δημιουργώντας ένα περιβάλλον «φιλικότερο» για τη γυναίκα.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά