TMSA 3: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες

0

Το TMSA 3 προσελκύει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον αλλά και την προσοχή στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ποιες είναι όμως οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος Αυτοαξιολόγησης Διαχειριστριών Εταιρειών Δεξαμενοπλοίων του OCIMF;
 

Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers Ltd.

Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers Ltd.

Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers Ltd.

To TMSA συγκεντρώνει τις πολλές, και καμιά φορά πολύ σκληρές, απαιτήσεις των ναυλωτών. Δηλαδή αυτών που προσφέρουν τα χρήματα και αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ναυτιλίας. Τις βασικές απαιτήσεις, όπως του νηογνώμονα, τις οποίες λαμβάνουμε υπόψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός πλοίου, τις θεωρούμε πλέον εντελώς βασικές. Οπότε, ό,τι εργασία κάνουμε στη φάση της κατασκευής του πλοίου, παρόλο που είναι εξαιρετικά σημαντική, φαντάζει πολύ μικρή σε σχέση με τις απαιτήσεις που μας έχουν τεθεί από τους ναυλωτές. Για τη συμμόρφωση του δεξαμενόπλοιου σε αυτές, γίνονται οι αντίστοιχες επιθεωρήσεις. Ο πρώτος έλεγχος πραγματοποιείται πάνω στα πλοία- αυτό που ονομάζουμε «vetting». Το «vetting» είναι ουσιαστικά η διαδικασία κατά την οποία ανεβαίνουν στο πλοίο εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών με μεγάλη εμπειρία και ελέγχουν το πλοίο σπιθαμή προς σπιθαμή. Δεν το ελέγχουν μόνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Το πλοίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, είναι μια ομάδα ανθρώπων, και αυτόν καλείται να ελέγξει και να αξιολογήσει ένας «vetting inspector».

Για να μην υπάρχουν διαφορές από τον ένα επιθεωρητή στον άλλο, υπάρχουν και συγκεκριμένα «checklists», ας τις πούμε ερωτήσεις, οι οποίες είναι κοινές. Ο προσωπικός βέβαια παράγοντας πάντα παίζει ρόλο σε αυτό, όπως και σε οτιδήποτε στη ζωή. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν τελείωνε η δουλειά μας εκεί. Γιατί, συν τω χρόνω, έχουμε την εμπειρία ώστε τα πλοία μας να είναι όλο και καλύτερα, και έτσι θα ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Πέραν του πλοίου, επιθεωρείται και η διαχειρίστρια εταιρεία. Είναι το TMSA (Tanker Management Self-Assessment), που υποχρεώνει τις εταιρείες να αξιολογήσουμε μόνοι μας τον εαυτό μας. Εθελοντικά, υποτίθεται.

Σε αυτό το σχήμα συμμετέχουν παγκοσμίως περί τις 720-750 διαχειρίστριες εταιρείες δεξαμενόπλοιων, εκ των οποίων περίπου 130-140 είναι ελληνικές. Είναι μεγάλο ποσοστό. Έχουμε τη συσσωρευμένη και μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των tankers παγκοσμίως.

κα Εβελίνα Πεταλωτή, Deputy DPA και Management System Coordinator της Tsakos Columbia Shipmanagement S.A.

κα Εβελίνα Πεταλωτή, Deputy DPA και Management System Coordinator της Tsakos Columbia Shipmanagement S.A.

Εβελίνα Πεταλωτή, Deputy DPA και Management System Coordinator της Tsakos Columbia Shipmanagement S.A.

Η ναυτιλία έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Βασικό στοιχείο της αλλαγής είναι οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις. Αυτό δημιουργεί ένα αυξανόμενο φορτίο, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Ο ρυθμός αυτός των αλλαγών επιτείνει επίσης ένα πιθανό χάσμα, που κατά παράδοση προσπαθούμε καθημερινά να περιορίσουμε: την απόσταση μεταξύ πλοίου και στεριάς. Αυτές οι συνθήκες αποτυπώνονται και στη συνεχή εξέλιξη των διαδικασιών. Γιατί βασιζόμαστε στις διαδικασίες; Στην ουσία, για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Δημιουργούμε τις διαδικασίες προκειμένου να καθοδηγήσουμε τα στελέχη μας, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, ότι τα πράγματα θα πρέπει να γίνονται με έναν ορθά σχεδιασμένο τρόπο, προκειμένου να περιορίσουμε την πιθανότητα να αστοχήσουν στην καθημερινότητά τους, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την ασφάλεια του πλοίου αλλά, κυρίως, και την προσωπική τους ασφάλεια.

Με τις απαιτήσεις όλο να αυξάνονται, να μεταλλάσσονται, συχνά όχι σε καθολική συμφωνία και σύμπνοια αυτών που τις ορίζουν, χρειάζεται διαρκώς να κάνουμε αλλαγές προκειμένου να ανταποκριθούμε σε συχνά διαφορετικές απαιτήσεις ναυλωτών μας, και όχι μόνο. Η ουσιαστικότερη δυσκολία όμως είναι στη θάλασσα και όχι στο φορτίο της στεριάς. Αυτοί οι οποίοι τελικά θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτές τις συνεχείς αλλαγές είναι οι άνθρωποί μας πάνω στα βαπόρια. Οι ναυτικοί μας καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν μια ταχύτητα και μια πολυπλοκότητα διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων, που είναι εξ ορισμού εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσουν. Αν εμείς δυσκολευόμαστε στα γραφεία, πόσω μάλλον αυτοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή του TMSA εντάσσεται στο σκεπτικό ότι πρέπει να βελτιωνόμαστε. Διαρκώς. Και ως εκ τούτου, αναμφισβήτητα, ανεβαίνει ο πήχης. Διαρκώς. Η προσοχή πλέον είναι στη λεπτομέρεια και όχι στο «περίπου». Όποιος είναι στο «περίπου» δεν θα επιβιώσει. Είτε λέγεται vetting είτε λέγεται TMSA, η λεπτομέρεια, η συνέπεια και η αξιοπιστία είναι το «our ticket to trade». Εάν δεν είσαι συνεπής και αξιόπιστος σε αυτό το οποίο θα υποστηρίξεις, στην αυτοαξιολόγησή σου, αν τα λόγια δεν συνάδουν με τις πράξεις σου, στο τέλος τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία σου. Δίχως αξιοπιστία, η βιωσιμότητα της εταιρείας θα καταστεί επίσης αμφίβολη.

Επιπροσθέτως, για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις συνθήκες, έχουμε ανάγκη την τεχνολογία. Δίχως χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας, δεν μπορείς πλέον να καλύψεις τις υψηλές απαιτήσεις διακεκριμένων πελατών, πόσω μάλλον σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και δύσκολο περιβάλλον. Η τεχνολογία συμβάλλει στη διαφάνεια. Μας επιτρέπει να έχουμε την πληροφορία όταν τη χρειαζόμαστε. Τόσο για να λάβουμε ορθές αποφάσεις όσο και για να καθοδηγήσουμε, να προβλέψουμε και να περιορίσουμε την πιθανότητα επερχόμενων λαθών ή κινδύνων.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μπορέσεις να ενσωματώσεις όλες αυτές τις καθημερινές αλλαγές και μια τεχνολογία που διαρκώς εξελίσσεται πάνω στο βαπόρι. Να χτίσεις, να εκπαιδεύσεις επαρκώς τον κόσμο σου, την κουλτούρα του, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει. Όχι μόνο τους αξιωματικούς, αλλά και τα κατώτερα πληρώματα, τα οποία διαφέρουν σε κατάρτιση, κουλτούρα και αντίληψη τόσο από τους αξιωματικούς μας όσο και από αυτούς που έχουν σχεδιάσει όλα αυτά τα συστήματα και που συχνά προέρχονται από τον θεωρητικό και ακαδημαϊκό χώρο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Όλες οι στατιστικές καταδεικνύουν ότι, όσο περισσότερο επενδύεις σε τεχνολογία και διαδικασίες, περιορίζεται η πιθανότητα ενός ατυχήματος.

Αλλά κάποια στιγμή, όσα μέσα και να παρέχεις, φτάνεις σε ένα τέλμα. Υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να σου επιτρέψει να ξεπεράσεις αυτό το τέλμα και να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα. Και αυτός ο παράγοντας είναι μόνο ένας: ο ανθρώπινος. Ο αξιωματικός, ο ναυτικός πάνω στο βαπόρι. Αυτός θα κληθεί την ώρα της κρίσης, υπό συνθήκες φόρτισης και στρες, να λάβει την ορθή απόφαση και να την υλοποιήσει άρτια. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά έχουμε εκπαιδεύσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο, τη συγκεκριμένη στιγμή, ώστε να έχει την απαραίτητη γνώση, ψυχραιμία και κατάρτιση ώστε να αντεπεξέλθει. Αυτό θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Οι τοποθετήσεις που παρουσιάζονται παραπάνω πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιμορφωτικής συνάντησης που συνδιοργάνωσαν οι Isalos.net, SNAME NTUA και SNAME TEI-Greek Student Section τον Απρίλιο του 2018, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.