Ποιές είναι οι προκλήσεις στις ναυλώσεις των bulk carriers;

0

Οι ναυλώσεις των bulk carriers σε μία περίοδο έντονων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών αποτέλεσε το κύριο θέμα της επιμορφωτικής συνάντησης με θέμα «Οι ναυλώσεις των bulk carriers: ευκαιρίες και προκλήσεις σε μια εποχή ανακατατάξεων», η οποία διοργανώθηκε από την επιμορφωτική πρωτοβουλία Isalos.net σε συνεργασία με το ICS Greek Branch.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018.

Ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν οι: καπτ. Ανδρέας Γεωργίου, Managing Director της Gregale Dry Bulk Shipping, κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd., κ. Άλεξ Πάργας, Chartering Manager της Victoria Shipbroking Inc. (Blue Planet Group), κ. Γιάννης Συρίγος, CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd. και κα Εύα Τζίμα, Research Director της Intermodal Shipbrokers Co.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ναυτιλιακή βιομηχανία σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του ΙΜΟ. Παράλληλα απαντώντας στο σύγχρονο δίλημμα για την εγκατάσταση ή μη scrubbers στα πλοία τόνισε ότι ενδείκνυται η χρήση τους σίγουρα για πιο μεγάλα πλοία όταν ειδικά γνωρίζουν οι διαχειριστές τους που και με τι κόστος θα προμηθεύονται καύσιμα.

Ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι σύγχρονες προκλήσεις για τη βιομηχανία αποτελούν οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, ο τραπεζικός δανεισμός ελέω πολύ αυστηρού πλαισίου από την ΕΚΤ κυρίως, η εξεύρεση ναυτικών και οι «τεχνολογικές εκπλήξεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των οικογενειακών παραδοσιακών διαχειριστριών εταιρειών οι οποίες είναι σε θέση να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις και να είναι ευέλικτες και άμεσα προσαρμοστικές όταν χρειάζεται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της κας Τζίμα, η οποία αρχικά υποστήριξε ότι οι ναυτιλιακοί κύκλοι όπως παραδοσιακά διδάσκονται σε φοιτητές ακόμα παρουσιάζουν την ίδια πορεία ωστόσο η διάρκειά τους έχει μεταβληθεί συγκριτικά με το παρελθόν. Σε ερώτηση αναφορικά με τους τύπους bulk carriers στους οποίους προτιμούν να επενδύουν σήμερα οι Έλληνες πλοιοκτήτες, ανέφερε ότι τα μικρότερα πλοία και δη κυρίως τα handysizes, αλλά και τα supramaxes, τα ultramaxes και τα kamsarmaxes προτιμώνται έναντι των μεγαλύτερων (capesizes). Tέλος η κα Τζίμα φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την αγορά ξηρού φορτίου το προσεχές διάστημα.
untitled

Στις έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τόσο το διεθνές εμπόριο όσο και την ναυτιλία γενικότερα και δεν είναι άλλες από τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την φιλόδοξη πρωτοβουλία της Κίνας «One Belt One Road», στάθηκε ο καπτ. Αντρέας Γεωργίου. Παράλληλα ο Managing Director της Gregale Dry Bulk εκτίμησε ότι το δ’ τρίμηνο του έτους η εν λόγω αγορά θα κινηθεί θετικά στα ίδια περίπου επίπεδα με το γ΄ τρίμηνο.

Tην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έκλεισε ο κ. Πάργας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν παρατηρείται υπερπροσφορά πλοίων στην αγορά την δεδομένη χρονική στιγμή ενώ τόνισε ότι το βασικό εμπόρευμα που οδηγεί τις εξελίξεις στην αγορά ξηρού φορτίου είναι το σιδηρομετάλλευμα, του οποίου το διά θαλάσσης εμπόριο βιώνει ανάπτυξη 3-4%. Σε ερώτηση από σπουδαστές για το επάγγελμα του broker παρατήρησε ότι όλοι σχεδόν θα επιθυμούσαν να εργαστούν σε μια διαχειρίστρια εταιρεία, ωστόσο είναι αρκετά πιο εύκολο να ξεκινήσει κάποιος την σταδιοδρομία του σαν competitive broker ώστε να ανελιχθεί αργότερα σε in-house.

Τέλος και οι πέντε ομιλητές συμφώνησαν ότι το vetting θα αποτελέσει μια πραγματικότητα και στα bulkers στο εγγύς μέλλον ως αποτέλεσμα της αυστηροποίησης στις απαιτήσεις κρατών και ναυλωτών.