S. Candito: στοίχημα για τα ναυπηγεία η εγκατάσταση των BWMS

0

Ο Steve Candito παρουσιάζει τις επερχόμενες προκλήσεις που σχετίζονται με τη μαζική παραγωγή και την εγκατάσταση BWMT συστημάτων, τη σημασία της εκπαίδευσης –τόσο για τα ναυπηγεία όσο και για τους ναυτικούς– καθώς και τον ανταγωνισμό των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού από την Κίνα.

Ε: Ποιες θεωρείτε πως θα είναι οι κυριότερες προκλήσεις για τις κατασκευάστριες εταιρείες BWMS στο εγγύς μέλλον; Θα καταφέρουν οι κατασκευαστές να ανταποκριθούν στη ζήτηση για μαζική παραγωγή και εγκατάσταση των συστημάτων διαχείρισης θαλάσσιου έρματος;

A: Παρακολουθούμε στενά το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην Ecochlor διαθέτουμε αυτή τη στιγμή παραγωγική δυνατότητα που αντιστοιχεί σε 200 συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος τον χρόνο. Επιπλέον, πιστεύουμε πως, με την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης, θα είμαστε σε θέση να παράγουμε 400 συστήματα τον χρόνο. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς: οι κατασκευάστριες εταιρείες BWMTS –οι ανταγωνιστές μας– έχουν παρόμοια ικανότητα παραγωγής. Υπάρχουν δεκάδες κατασκευαστές και, αν δέκα από αυτούς έχουν το πιστοποιητικό έγκρισης τύπου από την αμερικανική ακτοφυλακή, τότε οι κατασκευαστές συστημάτων BWMT θα είναι σε θέση να παράγουν 4.000 πιστοποιημένα συστήματα τον χρόνο. Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα συστήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ορίζοντα τετραετίας, τότε 20.000 πλοία θα μπορούν να φέρουν BWMTS έγκαιρα. Υπολογίζουμε ότι αυτός είναι περίπου ο αριθμός των πλοίων που τελικά θα χρειαστούν συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος.

Όσον αφορά λοιπόν τη μαζική εγκατάσταση BWMT συστημάτων, πιστεύω πως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι εάν και κατά πόσο τα ναυπηγεία θα διαθέτουν αρκετές θέσεις δεξαμενισμού, προκειμένου να εγκαταστήσουν τα συστήματα εγκαίρως.

F-Series350_Final_ShadowFix1-sm

Ε: Ποιες είναι οι δυσκολίες, τόσο για τους ναυτικούς όσο και για τα ναυπηγεία, στην εγκατάσταση και στη χρήση των συστημάτων διαχείρισης θαλάσσιου έρματος; Πόσο αναγκαία θα κρίνατε την εκπαίδευση των ναυτικών για τη χρήση των συγκεκριμένων συστημάτων;

A: Η εκπαίδευση απαιτείται, χωρίς αμφιβολία. Όσον αφορά τα ναυπηγεία, η εκπαίδευση είναι κάπως ευκολότερη, καθώς, έπειτα από σχετική έγκριση από τον πλοιοκτήτη, στέλνουμε ειδικά εκπαιδευμένο στέλεχος της εταιρείας μας στο ναυπηγείο κατά την εγκατάσταση του συστήματος, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο την εκπαίδευση των ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Υπολογίζουμε πως, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πρακτική και αφού το ναυπηγείο πραγματοποιήσει μερικές εγκαταστάσεις, η παρουσία μας ίσως να μην είναι πλέον απαραίτητη. Μπορώ πάντως να ισχυριστώ πως η στρατηγική που εφαρμόζουμε για την εκπαίδευση των εργαζομένων στα ναυπηγεία πηγαίνει αρκετά καλά.

Αναφορικά με το πλήρωμα, ευτυχώς για εμάς, τα συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος της Ecochlor είναι εύκολα στη χρήση. Και εξηγώ τι εννοώ: τα συστήματά μας λειτουργούν αποτελεσματικά σε διαφορετικές συνθήκες – το έρμα μπορεί να είναι καθαρό ή βρόμικο, ζεστό ή κρύο, κ.ο.κ. Αυτό δεν ισχύει βέβαια σε όλα τα συστήματα BWMT. Το σύνηθες είναι να απαιτείται παραμετροποίηση των συστημάτων ανάλογα με την κατάσταση του έρματος, γεγονός που κάνει την εκπαίδευση των ναυτικών ακόμα δυσκολότερη.

Παρά ταύτα, έχουμε αναπτύξει ένα ολόκληρο πρόγραμμα εκπαίδευσης, τόσο για τις αίθουσες διδασκαλίας όσο και για τους υπολογιστές που βρίσκονται στα πλοία, με το οποίο οι ναυτικοί μπορούν να εκπαιδευτούν με τους δικούς τους ρυθμούς.

Ecochlor Simulator Training HMI

Ε: Πώς βλέπετε τον ανταγωνισμό, αναφορικά με τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, που έρχεται από την Κίνα;

A: Πράγματι, ο ανταγωνισμός που έρχεται από εταιρείες κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού της Άπω Ανατολής, και ιδιαίτερα από την Κίνα, είναι έντονος. Γενικά μιλώντας, όταν ο ανταγωνισμός έρχεται από την Κίνα, συνήθως στηρίζεται στις πολύ καλές τιμές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα καλή ποιότητα.

Στην Ecochlor παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ποιότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να παραγάγουμε συστήματα υψηλής ποιότητας, τα οποία δουλεύουν αποτελεσματικά και είναι αξιόπιστα. Δεν ανησυχούμε λοιπόν για τον ανταγωνισμό που έρχεται από την Κίνα και αφορά κυρίως τις τιμές. Γνωρίζουμε ήδη πως δεν είμαστε, ούτε αναμένεται να γίνουμε, ο φθηνότερος κατασκευαστής BWMT συστημάτων. Οι συνεργάτες μας το αναγνωρίζουν αυτό και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν λίγο παραπάνω για ένα πολύ ποιοτικό σύστημα.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα κινεζικά ναυπηγεία προωθούν τις κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες. Η αλήθεια είναι πως, ως Ecochlor, καταφέραμε να μπούμε σε κινεζικά ναυπηγεία, κυρίως λόγω ενός πλοιοκτήτη. Ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης αποφάσισε πως επιθυμεί να εγκαταστήσει ένα από τα συστήματα της Ecochlor στο νεότευκτο πλοίο του, και το έθεσε ως προϋπόθεση για το ναυπηγείο. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή έχουμε δύο συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος, τα οποία εγκαθίστανται σε δύο νεότευκτα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου σε ναυπηγείο στην Κίνα.

Απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Steve Candito, CEO της Ecochlor,  με τίτλο «Τα ναυπηγεία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εγκατάσταση των συστημάτων BWMT στο εγγύς μέλλον», Ναυτικά Χρονικά, Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2018, σ. 94