Η Διώρυγα του Παναμά «προετοιμάζεται» για την αυξανόμενη ζήτηση LNG

0

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Jorge Quijano, επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, επεσήμανε ότι αναμένεται μέχρι το 2020 να σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος στα φορτία LNG που θα μεταφέρονται με πλοία μέσω της Διώρυγας του Παναμά.

Συγκεκριμένα ο κ. Quijano δήλωσε ότι εκτιμάται μέχρι το 2020 να έχουν αγγίξει τους 30 εκατ. τόνους τα φορτία LNG που διασχίζουν με πλοία τη Διώρυγα, πενταπλάσια δηλαδή αύξηση συγκριτικά με τον όγκο των φορτίων το 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου μεταφέρθηκαν 6 εκατ. τόνοι. Η αύξηση του όγκου LNG αποδίδεται στις αυξημένες εξαγωγές από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση από μέρους της Ασίας για φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι ΗΠΑ διαθέτουν προς το παρόν δύο τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG, το Sabine Pass στη Λουιζιάνα και το Cove Point στο Μέριλαντ, ενώ αναμένεται να κατασκευαστούν και άλλοι τα επόμενα χρόνια οι οποίοι θα αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή LNG των ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί ένας τέταρτο φράγμα (lock) για την εξυπηρέτηση περισσότερων πλοίων μεταφοράς LNG, καθώς και πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Φωτό: micanaldepanama.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά