Ιδρύεται νέα ΑΕΝ στην Κάλυμνο ( ; )

0

Στην Κάλυμνο βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον εορτασμό των Θεοφανίων και τον αγιασμό των υδάτων, όπου μάλιστα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Καλυμνίων.

Κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Κάλυμνο ως ένα νησί με ιδιαίτερες δυνατότητες, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο σε εθνικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες σήμερα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τον Φεβρουάριο του 2018 και σε συνέχεια σχετικής μελέτης που πραγματοποιείται ‒σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου‒ θα υπάρξουν πολιτικές για την ανακούφιση των νησιωτών, που θα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μόνιμων κατοίκων, επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά), αλλά και των καυσίμων των πλοίων.

Κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Σε συνέχεια σχετικής εξαγγελίας από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και στον Δήμο Καλύμνου, ενώ ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για το κτίριο που θα στεγάσει την Ακαδημία. Σύμφωνα μάλιστα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η λειτουργία της ΑΕΝ στο νησί της Καλύμνου θα ξεκινήσει τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Κατά την επίσκεψη των Ναυτικών Χρονικών στο Ναυτικό Λύκειο Καλύμνου, πριν από μία τετραετία, διαπιστώσαμε ότι το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για το ναυτικό επάγγελμα διατηρείται εξαιρετικά ακμαίο. Η τοπική κοινότητα επιθυμεί τη λειτουργία μιας ναυτικής ακαδημίας σε δημόσιο κτίριο που ήδη έχει παραχωρηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό, προκειμένου να δώσει ζωή στους ράθυμους μήνες του χειμώνα, όπου η νέα γενιά μετοικεί κυρίως στη Σύρο και στη Χίο προκειμένου να σπουδάσει.

kalymnos 008

Η Κάλυμνος, όπως εξάλλου και τα νησιά του αρχιπελάγους του νομού Χίου, είναι πλέον από τα ελάχιστα νησιά του Αιγαίου όπου τόσο ο τοπικός πληθυσμός όσο κυρίως οι νέοι επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στα ναυτικά επαγγέλματα. Η ίδρυση μιας τοπικής ΑΕΝ θα δώσει νότα ζωής στο νησί, όπως δίνει και το ΕΠΑΛ με ναυτική κατεύθυνση σε ένα νησί όπου οι νέοι κάτοικοι μεταναστεύουν ακόμα και σήμερα κατά δεκάδες στη μακρινή Αυστραλία και Αμερική.

Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν βλέπουμε ακόμη έναν στρατηγικό σχεδιασμό από την Ακτή Βασιλειάδη για το πώς θα συντηρηθούν όλα αυτά τα πολύτιμα φυτώρια της ναυτοσύνης στις νησιωτικές ναυτομάνες πατρίδες της χώρας. Επίσης, πώς θα στελεχωθούν με καθηγητές, και ειδικά ναυτοδιδασκάλους, όλες αυτές οι περιφερειακές ΑΕΝ; Από τη μία γίνεται συζήτηση για τη διατήρηση αποκλειστικά και μόνο «μητροπολιτικών» ΑΕΝ, που θα προσφέρουν ένα πλήρες campus για τους φοιτητές (όπως του Ασπροπύργου, της Μηχανιώνας και των Χανίων), από την άλλη η ναυτιλιακή κοινότητα επιμένει μετά λόγου γνώσεων για τη διατήρηση των μικρών και συμμαζεμένων/νοικοκυρεμένων περιφερειακών ΑΕΝ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επαναλειτουργία της σχολής δυτών της Καλύμνου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες της συγκεκριμένης σχολής. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Μέριμνά μας είναι να επεκταθεί το αντικείμενό της σχολής, ώστε να εκπαιδεύονται σε αυτήν δύτες με ειδικότητες απαραίτητες στη ναυπηγική βιομηχανία, που σήμερα υποχρεώνονται να φοιτούν στο εξωτερικό με πολύ υψηλό κόστος».