Aegean Blue Growth Competition: διαγωνισμός για καινοτόμες λύσεις στη ναυτιλία

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 30/5/2017, στη Χίο ο 1ος Διαγωνισμός “Aegean Blue Growth Competition”, ο οποίος διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (Ε.ΔΙ.ΝΑ.ΛΕ.), του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και το Εργαστήριο Διαχείρισης της Πληροφορίας (i4M Lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Blue Growth.

Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού παρουσιάστηκαν τα επτά επιχειρηματικά σχέδια τα οποία προκρίθηκαν από την πρώτη φάση του Διαγωνισμού. Οι επιχειρηματικές ιδέες ανέδειξαν καινοτομικές λύσεις στους τομείς της ναυτιλίας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, του τουρισμού και της κρουαζιέρας.

Νικητές της διαδικασίας αναδείχθηκαν τα:
1. Cyan Energy, το οποίο αφορούσε στη δημιουργία δικτύου υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα νησιά του Β. Αιγαίου, με στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών.
2. Oceana Group το οποίο πρότεινε την δημιουργία εφαρμογής με σκοπό την βελτιστοποίηση της εμπειρίας των επιβατών κρουαζιέρας
3. Ανακύκλωση σκαφών η οποία αφορούσε στην ανακύκλωση πλαστικών σκαφών αναψυχής

Οι τρεις νικήτριες ομάδες θα έχουν πρόσβαση στα προγράμματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων της Aephoria και Blue Growth και της FORTH CRS.

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή κριτών αναγνωρισμένης εμπειρίας στις θεματικές περιοχές.

Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι:
1. Πέτρος Κόκκαλης, Δήμος Πειραιά, Aephoria.net & Blue Growth
2. Γιώργος Παπασταματίου, FORTH CRS
3. Δημήτρης Σπυριδάκης, Sryridakis Bros
4. Γιώργος Περρης, Εμπορικό Επιμελητηρίο Χίο
5. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών
6. Ιωάννης Θεοτοκάς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
7. Δημήτρης Γαβαλάς, Μουσείο Μαστίχας
8. Σταματίνα Γιασιράνη, Blue Growth
9. Στέφανος Δαφνής, FORCYS’
10. Θεόδωρος Λίλας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
11. Ανδρέας Βαμβακάρης, VAMVA SHIPPING
12. Μιχάλης Μπελέγρης, Ίδρυμα Μαρία Τσάκος
13. Δημήτρης Καράλης, Δήμος Χίου
14. Αναστασία Κωνσταντέλου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου ήταν γεμάτο από νέους, φοιτητές και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για θέματα που αφορούν την γαλάζια ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που συμμετείχαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:
• Sunsafe – εναλλακτικός τρόπος προστασίας & φύλαξης των προσωπικών αντικειμένων επισκεπτών παραλίας.
• Hydrophone Detector System- παθητικό ηχοεντοπιστικό σύστημα για την καταπολέμηση της πειρατείας.
• SILVAD (Silver Adventures) – υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού σε άτομα 3ης ηλικίας και συνταξιούχους από συνομήλικους του τουριστικού προορισμού.
• 4SEASONS-ACTIVITIES- σύστημα ενημέρωσης & παροχής τουριστικών υπηρεσιών εξειδικευμένο για επισκέπτες νησιωτικών προορισμών.

Χορηγοί του Διαγωνισμού ήταν οι εταιρείες: FORTHcrs, Hellenic Seaways, Spyridakis BROS S.A. και Saronic Beer. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εκπαιδευτική πρωτοβουλία isalos.net.