Η Isalos.net συζητά για το πλοίο του μέλλοντος

0

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η επιμορφωτική συνάντηση ναυτιλίας με θέμα «Τα πλοία του μέλλοντος: τυποποίηση, ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση».

Η συνάντηση διοργανώθηκε με αφορμή τους εορτασμούς για την ημέρα του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού, από την εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Ιsalos.net» και τη SNAME NTUA – Greek Students Section.

Εισηγητές στη συνάντηση ήταν o Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd., ο Χρήστος Χατζηγεωργίου, Managing Director της Almi Marine Management SA, ο Κωνσταντίνος Μαούνης, Technical Director της Polembros Shipping, ο Θεόδωρος Οικονομόπουλος, Asst. Technical Manager και Head of Group της Euronav Ship Management (Hellas) Ltd., ο Στέφανος Χατζηνικολάου από το Research & Innovation Centre του RINA Academy, καθώς και ο Αλέξανδρος Γλύκας, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός και Adjunct Lecturer του ALBA Graduate Business School.

Στιγμιότυπο από το πάνελ των ομιλητών

Στιγμιότυπο από το πάνελ των ομιλητών

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας, της ερευνάς και της καινοτομίας σε θέματα εξοπλισμού πλοίων, ενώ εστιάστηκαν στις παραμέτρους που αφορούν την αυτοματοποίηση και τη ψηφιοποίηση του πλοίου. Ορισμένοι εκ των ομιλητών υπήρξαν μάλιστα αισιόδοξοι θεωρώντας ότι την επομένη δεκαετία οι αλλαγές, τόσο στο μηχανοστάσιο, όσο και στη γέφυρα είναι ραγδαίες.

Μιλώντας σε νέους σπουδαστές τόνισαν ότι στη σημερινή πραγματικότητα η διαρκής επιμόρφωση σε θέματα τεχνολογίας είναι επιβεβλημένη και ότι οι γνώσεις που λαμβάνονται στα πανεπιστήμια και στις ΑΕΝ πρέπει συνεχώς να βελτιώνονται και να ανανεώνονται.

Οι περισσότερες ερωτήσεις από το κοινό εστιάστηκαν σε θέματα αυτοματοποίησης πλοίων αλλά και νέων καυσίμων, ενώ οι ομιλητές επιβεβαίωσαν πως η ναυτιλία θα έχει πάντα ανάγκη από ναυτικούς.

Την επιμορφωτική συνάντηση παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και απόφοιτοι από το ΕΜΠ, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τμήματα ναυτιλιακής κατεύθυνσης, σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας, καθώς και στελέχη από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Χορηγοί και υποστηρικτές των επιμορφωτικών συναντήσεων:

screenshot