Γυναίκες και Ναυτιλία: η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας

0

1. Mariella Bottiglieri Green, Managing Director & Chartering Manager, Giuseppe Bottiglieri Shipping Company Spa

Mariella Bottiglieri Green, Managing Director & Chartering Manager, Giuseppe Bottiglieri Shipping Company Spa

Πόσο δύσκολο είναι για μια ιταλική ναυτιλιακή επιχείρηση να βρει καταρτισμένους Ιταλούς ναυτικούς; Το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία αναδιαμορφώνει την πρόθεση της νεότερης γενιάς προς μια καριέρα στη θάλασσα;

Είναι πολύ δύσκολο: σε λίγα χρόνια θα αγωνιζόμαστε να βρούμε Ιταλούς, καθώς η ζωή στη θάλασσα δεν είναι πλέον ελκυστική στις νέες γενιές, ακόμα και αν, κατά τα περασμένα χρόνια, έχουν αλλάξει σημαντικά τόσο οι συνθήκες ζωής εν πλω όσο και η διάρκεια παραμονής πάνω στο πλοίο σε σχέση με τον χρόνο παραμονής στη στεριά.

Αυτό συμβαίνει μολονότι το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία είναι αρκετά υψηλό. Τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν το ποσοστό της ανεργίας στο επίπεδο του 11,4% (λιγότερο σε σχέση με πέρυσι, κάτι που χαροποιεί τον πρωθυπουργό μας), αλλά, εάν κοιτάξει κανείς στους νέους (ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών), το ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει στο 39,2%.

Και αν κανείς λάβει υπόψη του μόνο την περιοχή της νότιας Ιταλίας (απ’ όπου και κατάγομαι), τότε θα πρέπει να προσθέσει ένα επιπλέον 10% στο ποσοστό ανεργίας!

Εάν η ναυτιλία δεν είναι ελκυστική, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το καθεστώς της σημαίας μας, κάτι που θα μας επιτρέψει να απασχολήσουμε μη Ιταλούς στις υψηλές βαθμίδες.

2. Αμαλία Μήλιου Θεοχαράκη, Teo Shipping Corporation

Αμαλία Μήλιου Θεοχαράκη, Teo Shipping Corporation

Ένα από τα ουσιαστικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μικρή ναυτιλιακή εταιρεία είναι οι περιορισμένες πηγές εισοδήματος σε συνδυασμό με τη δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη διατήρησή της σε περιόδους κρίσης.

Αν υποθέσουμε ότι με έναν μέσο στόλο που διαθέτει 10 spot Panamaxes, κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του 2016, όταν το TC average ήταν στα $3.000, θα απαιτούνταν η χρηματοδότηση της εταιρείας σε μια κλίμακα των 5-10 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει όλα τα cash breakevens μόνο για το Q1 (ανάλογα με το ποσό δανεισμού). Αυτό από μόνο του καθιστά την επιχείρηση μη βιώσιμη.

Γι’ αυτόν κυρίως τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες προβαίνουν σε συζητήσεις με τους δανειστές τους για αναδιάρθρωση του χρέους τους. Ανά περίπτωση, ένας πλοιοκτήτης θα μπορούσε να λάβει μια περίοδο χάριτος, ευρέως γνωστή ως repayment holiday, και να προβεί σε μια επιμήκυνση του δανείου ή ακόμα και στη διαγραφή του.

Το υπάρχον τραπεζικό σύστημα έχει στερέψει για τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, καθώς οι δανειστές προτιμούν να εστιάζουν σε μεγάλα shipping groups. Η πρόσβαση σε συνδεδεμένες αγορές, όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Όσλο, είναι δύσκολη και το επενδυτικό κεφάλαιο γίνεται όλο και πιο επιλεκτικό.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυσκολία να προσελκύσει κανείς και να διατηρήσει αφοσιωμένους και έμπιστους ναυτικούς. Δυστυχώς τα Dry Bulk είναι η τελευταία επιλογή των ναυτικών, καθώς ο μισθός στα LNG ή στα Τankers είναι αρκετά υψηλότερος. Επιπλέον, οι ναυτικοί που θα αναζητήσουν εργασία στην αγορά ξηρού φορτίου πιθανότατα θα επιλέξουν να εργαστούν για έναν πλοιοκτήτη μεγαλύτερου στόλου, όπου θα έχουν πιθανότατα περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις, πιο εμπεριστατωμένο training και θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς τη διάρκεια της σχέσης εργασίας.

Τρίτον, όλοι οι πλοιοκτήτες θα έρθουν αντιμέτωποι με την πρόκληση των νέων κανονισμών και των τεχνικών αναβαθμίσεων, όπως το ballast water treatment, το επιπλέον κόστος των ECDIS και το low sulphur fuel oil. Επίσης, ο αυξανόμενος αυτοματισμός μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον ρίσκο και μεγαλύτερη οικονομική έκθεση, και αυτό αφορά ειδικότερα τις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν την οικονομική ρευστότητα και δεν βασίζονται σε άλλους οργανισμούς για χρηματοδότηση.

Τέλος, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της αβεβαιότητας λόγω του ελληνικού φορολογικού συστήματος. Η ναυτιλία δεν μπορεί να λειτουργήσει ορθά σε καθεστώς αβεβαιότητας –όχι ότι άλλες βιομηχανίες μπορούν–, αλλά οι άνθρωποι της ναυτιλίας έχουν την πολυτέλεια να μετακινούνται και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπου το φορολογικό περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό ή, έστω, πιο σταθερό.

3. Άννα-Μαρία Παπακοσμοπούλου, Υποπλοίαρχος ΕΝ, Maran Gas Maritime Inc.

Άννα-Μαρία Παπακοσμοπούλου, Υποπλοίαρχος ΕΝ, Maran Gas Maritime Inc.

Τι θα συμβούλευες μια γυναίκα που σκέφτεται να εισέλθει σε μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού;

Αν μια κοπέλα στα δεκαοχτώ της χρόνια αποφάσιζε να δώσει εξετάσεις και να μπει σε μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, η συμβουλή που θα της έδινα θα ήταν να μην το κάνει για τις χρηματικές απολαβές. Δεν είναι αυτός ικανός λόγος για να επιλέξεις ένα επάγγελμα που θα το κάνεις όλη σου τη ζωή. Θα πρέπει να το θέλει η ίδια πολύ.

Υπάρχει η πεποίθηση πως οι γυναίκες που σταδιοδρομούν στο Εμπορικό Ναυτικό εγκαταλείπουν σύντομα το επάγγελμα. Αυτή η άποψη είναι βάσιμη;

Η αλήθεια είναι ότι έχω συναντήσει αρκετές γυναίκες που επέλεξαν το ναυτικό επάγγελμα και ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους στη θάλασσα, αλλά εν τέλει επέλεξαν να αποσυρθούν. Η καθεμία για δικούς της λόγους. Βέβαια, το ίδιο έχω δει να συμβαίνει και με τους άντρες. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας σε αυτό. Πρόκειται για καθαρά προσωπική επιλογή, που έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που έχει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του και το τι θέλει να πετύχει κάθε στιγμή. Για παράδειγμα, ένας άντρας μπορεί να φτάσει στον βαθμό του υποπλοιάρχου ή του καπετάνιου, του δεύτερου ή του πρώτου μηχανικού, και να πει: «Δεν θέλω άλλο. Θα πάω στο γραφείο». Αυτές είναι αποφάσεις που ο καθένας λαμβάνει κατά το δοκούν και σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με το φύλο.

Οικογένεια, συναισθηματική ζωή και ναυτικός. Ποιες είναι οι σκέψεις σας στο άκουσμα αυτών των λέξεων;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν όλα, αρκεί να υπάρχει θέληση. Αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο. Θα σας πω μια μικρή προσωπική ιστορία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν έφυγα, το 2009, η ανιψιά μου ήταν νεογέννητη και, όταν επέστρεψα, το καλοκαίρι του 2010, η ανιψιά μου είχε πλέον μεγαλώσει και περπατούσε. Ένας νέος που επιλέγει να γίνει ναυτικός πρέπει να ξέρει ότι με ένα ίσως ταξίδι θα χάσει αρκετά πράγματα. Μπορεί να χάσει τον γάμο του καλύτερού του φίλου ή την τελετή ορκωμοσίας της αδερφής του, χίλια δυο πράγματα… Από την άλλη, βέβαια, ένας νέος έχει να κερδίσει πολλά από τα ταξίδια του. Θα έρθει σε επαφή με άγνωστους σε αυτόν πολιτισμούς, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους, νέες κουλτούρες. Θα δει μέρη που πιθανότατα να έβλεπε στις σελίδες κάποιου περιοδικού ή σε κάποια εκπομπή στην τηλεόραση για ξένους πολιτισμούς.