Η ασφάλεια ναυσιπλοΐας στο μικροσκόπιο της Isalos.net

0

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η επιμορφωτική συνάντηση ναυτιλίας με θέμα «Ασφάλεια ναυσιπλοΐας: Ο διττός ρόλος του διαδικτύου στη ναυτιλία».

Η συνάντηση διοργανώθηκε από την εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Ιsalos.net» και το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά», υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Εισηγητές στη συνάντηση ήταν η Danielle Centeno, Loss Prevention & Survey Compliance Dept. στο Shipowners Claims Bureau, Inc., ο καπτ. Παναγιώτης Γιγής, μέλος Δ.Σ. της ΠΕΠΕΝ / Delphic Maritime Training Centre στο Angelicoussis Group, ο καπτ. Βασίλης Γκαζίκας, Director of Marine Operations στη Celestyal Cruises, ο κ. Παναγιώτης Μαυρόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και ο καπτ. Απόστολος Σκεμπές, Training Manager στην Arcadia Shipmanagement Co Ltd.

Τις ομιλίες συντόνισε ο δρ. Παναγιώτης Καπετανάκης, Σύμβουλος Έκδοσης των «Ναυτικών Χρονικών».

Στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, οι εισηγητές της συνάντησης πραγματοποίησαν μια σύντομη περιγραφή του φαινομένου των κυβερνοεπιθέσεων στη ναυτιλία, ανέλυσαν τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές που προσφέρει το διαδίκτυο στα πλοία, αναφέρθηκαν στους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος ναυτικός αλλά το στέλεχος μιας ναυτιλιακής εταιρείας στον κυβερνοχώρο, ενώ τέλος πρότειναν τρόπους και πρακτικές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Την επιμορφωτική συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και φοιτητές από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πειραιά.

Οι φοιτητές και σπουδαστές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Ν. καθώς και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εισηγήσεις των ομιλητών μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτές μέσω της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας «Isalos.net».

pdf-flat

Danielle Centeno – ECDIS Navigation

pdf-flat

καπτ. Παναγιώτης Γιγής – Cyber Security