Η συγκλονιστική ιστορία του Βιετναμέζου πλοιάρχου Ngoc Nguyen

0

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014 ο Ngoc Nguyen ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του ως πλοίαρχος στο πλοίο «Thomas Maersk». Αν και από μόνη της η στιγμή ανάληψης της πλοιαρχίας είναι σημαντική, η περίπτωση του πλοιάρχου Ngoc Nguyen θεωρείται μοναδική. Και αυτό γιατί ο τελευταίος πριν από 34 χρόνια βρέθηκε πρόσφυγας σε μία βάρκα επιχειρώντας να διαπλεύσει τη Νότια Σινική Θάλασσα και τελικά διασώθηκε από ένα πλοίο της εταιρείας, της οποίας σήμερα είναι πλοίαρχος, της Maersk Line.

Η φυγή από το Βιετνάμ

Την δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του αιματηρού πολέμου του Βιετνάμ, εκατοντάδες χιλιάδες Βιετναμέζοι άρχισαν να αναζητούν μία καλύτερη τύχη σε γειτονικά κράτα. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούσαν μικρά αλιευτικά σκάφη ακόμα και βάρκες, οι οποίες μετά βίας χωρούσαν μερικούς επιβάτες.

Ο Cpt. Nguyen θυμάται την απόδραση της οικογένειας του το 1981 σα να ήταν χθες. «Είχαν περάσει δύο ημέρες απ’ όταν ένα πλοίο του Λιμενικού μας καταδίωξε καθώς πλέαμε στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ, επιχειρώντας να εμποδίσει την φυγή μας. Με μια πυξίδα, μια ελάχιστη ποσότητα καυσίμων και καθόλου προμήθειες σε φαγητό και νερό, το μέλλον μας μέσα στη μικρή μας βάρκα και μέσα στην απεραντοσύνη του ωκεανού φάνταζε ζοφερό».

Μέσα στην βάρκα βρισκόταν ο μικρότερος αδερφός του πλοιάρχου Nguyen, οι δυο μικρές αδερφές του, καθώς και η μητέρα του, η οποία και είχε οργανώσει την διαφυγή τους από το Βιετνάμ. Στην βάρκα είχαν επιβιβαστεί και μερικά ακόμα άτομα, τα περισσότερα συγγενείς της οικογένειας του Nguyen.

Για πολλές ημέρες έπλεαν στην φουρτουνιασμένη θάλασσα. Και όταν είχαν σχεδόν απογοητευτεί, στον ορίζοντα φάνηκε ένα ποντοπόρο πλοίο της Maersk, το «Arnold Maersk». Η απόφαση του Jørgen Orla Hansen, πλοιάρχου του «Arnold Maersk», ήταν να περισυλλέξει τους Βιετναμέζους πρόσφυγες.

Αυτή ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής τού Ngoc Nguyen. Και ήταν εκείνη η στιγμή που τον έκανε όχι μόνο να θαυμάσει τον πλοίαρχο Jørgen Orla Hansen, αλλά να αποφασίσει και ο ίδιος να γίνει πλοίαρχος.

Η ζωή στην Δανία

Μετά την διάσωσή του, ο Ngoc Nguyen και η οικογένειά του βρέθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, όπου και πέρασαν έξι μήνες σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Μετά το πέρας του εξαμήνου τούς δόθηκε άσυλο στην Δανία, και ο λόγος ήταν ότι το πλοίο που τους διέσωσε έφερε την δανέζικη σημαία.

Ο Cpt. Nguyen περιγράφει τις πρώτες του εμπειρίες από την ζωή στην Δανία: είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που είχαμε την δυνατότητα να παραμείνουμε στην Δανία. Οι άνθρωποι ήταν πάντα φιλόξενοι και ευγενικοί και η Δανία μάς έδωσε μόρφωση και δουλειά. Και έτσι μπορέσαμε και προκόψαμε και δημιουργήσαμε τις δικές μας οικογένειες.

Η Πλοιαρχία

Το όνειρο, όμως, του Nguyen παρέμενε το ίδιο από την ώρα που ο Δανός πλοίαρχος Jørgen Orla Hansen τον είχε διασώσει: να γίνει πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Η ναυτολόγησή του έγινε το 1989 στην Maersk Line ως δόκιμος.

Το 1997, και αφού είχε υπηρετήσει για μερικά χρόνια ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας, επέστρεψε στη Maersk Line και το 2001 κατάφερε να γίνει υποπλοίαρχος. Σήμερα 47 ετών είναι ένας ενεργός πλοίαρχος στην εταιρεία του.

Σε όσους τον ρωτούν δίνει την εξής συμβουλή «Ποτέ να μην εγκαταλείπετε τα όνειρά σας. Ποτέ! Πρέπει να αγωνιστούμε για την ζωή που θέλουμε και με την καλή βοήθεια της τύχης όλα μπορούν να γίνουν. Στην δική μου περίπτωση, η τύχη με ευνόησε την ημέρα που επιβιβάστηκα στο «Arnold Maersk» οπότε και ξεκίνησα μια νέα ζωή».

Πηγή: maersk.com, humanatsea.com