«Προετοιμάζοντας το εκπαιδευτικό ταξίδι», εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

0

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, εκδήλωση με θέμα «Προετοιμάζοντας το εκπαιδευτικό ταξίδι», παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, του γενικού γραμματέα, Γιάννη Θεοτοκά, και της ιεραρχίας του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν σπουδαστές των ΑΕΝ, στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, καθώς και αξιωματικοί Ε.Ν. επαγγελματίες του χώρου της ναυτιλίας.

Ο υπουργός, κατά το χαιρετισμό του συνεχάρη τη διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών (ΔΕΚΝ) για την πρωτοβουλία οργάνωσης και πραγματοποίησης της εκδήλωσης και υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης αποτελεί πρωτεύον στόχο του υπουργείου, ενώ για το σκοπό αυτό έχει ήδη εξαγγελθεί η συγκρότηση ομάδας έργου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο γενικός γραμματέας του Υ.ΝΑ.Ν.Π., τονίζοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μια εκ των δράσεων που θα αναληφθούν με στόχο την εξωστρέφεια. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο για τη ναυτιλία, αποτελεί επένδυση για την διατήρησή της και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων της ναυτιλίας για την ποιοτική λειτουργία της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη στελέχωσης, ανακαίνισης και εξοπλισμού των ΑΕΝ, φέροντας ως θετικό παράδειγμα την πρόσφατη ανακαίνιση των ΑΕΝ Μακεδονίας και ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και τη σημασία προσέλκυσης νέων με υψηλό επίπεδο στις ΑΕΝ, οι οποίοι έχουν επιλέξει συνειδητά να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Η εκδήλωση επιμερίστηκε σε δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, που είχε σαν θέμα το “Προετοιμάζομαι για το πρώτο θαλάσσιο εκπαιδευτικό ταξίδι” εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του ταξιδιού, παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες σπουδαστών από το εκπαιδευτικό ταξίδι που έχουν πραγματοποιήσει, προβλήθηκαν οι πρακτικές που ακολουθούνται από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις αλλά και τα σημεία που θεωρούνται ουσιώδη για την επιτυχή υλοποίηση του θεσμού της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης και, τέλος συζητήθηκαν οι εμπειρίες αξιωματικών από την διαδικασία εκπαίδευσης εν πλω. Ομιλητές στην ενότητα αυτή ήταν, με τη σειρά που μίλησαν, οι: Νείλος Κωτσιόπουλος, σπουδαστής ΑΕΝ Πλοιάρχων Ασπροπύργου, Μιχαήλ Μπόφος, σπουδαστής ΑΕΝ Μηχανικών Ασπροπύργου, Γιάννης Πλατσιδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Anangel Maritime Services Inc. – πρόεδρος Intercargo, Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας – διευθύνων σύμβουλος Blue Star Ferries, Ιωάννης Ψούλης, πλοίαρχος Α’ Τάξης Ε.Ν., Χαράλαμπος Συλιβάνης, μηχανικός Α’ Τάξης Ε.Ν. και πλωτάρχης Λ.Σ. Αστερής Κωνσταντίνος.

Στη δεύτερη ενότητα το θέμα που εξετάστηκε ήταν “Γυναίκες και ναυτική εκπαίδευση”. Μέσω των εισηγήσεων αναδείχθηκαν θέματα με εστίαση στις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σπουδάστριες των ΑΕΝ όταν αναζητούν εκπαιδευτικό πλοίο, αλλά και όταν ακολουθούν το ναυτικό επάγγελμα, ενώ παρουσιάστηκαν και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στην επιλογή δοκίμων αλλά και στην ένταξή τους στο δυναμικό των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Από τις ομιλήτριες, δοκίμους και αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες εισόδου στο επάγγελμα αλλά και στις δυσκολίες αποδοχής που συνάντησαν στην πρώτη επαφή στο πλοίο. Όλες οι ομιλήτριες στάθηκαν στην συνολικά θετική εμπειρία και την αποδοχή που εν τέλει είχαν από όλους τους συναδέλφους τους, οι οποίοι αναγνώρισαν τη θέληση και τις ικανότητές τους για σταδιοδρομία στο επάγγελμα του ναυτικού. Ομιλητές στην ενότητα αυτή ήταν, με τη σειρά που μίλησαν, οι: Φιλίππα Μαραβέλια, σπουδάστρια ΑΕΝ Πλοιάρχων Σύρου, Καλλιρόη Σάμπαλου και Χριστίνα Κορναράκη, σπουδάστριες ΑΕΝ Μηχανικών Ασπροπύργου, Στέφανος Τζίμας, διευθυντής Πληρωμάτων Eletson Corporation, Βαρβάρα Βασιλοπούλου, πλοίαρχος Α’ Τάξης Ε.Ν., Ειρήνη Ζεμαδάνη, μηχανικός Γ’ Τάξης Ε.Ν. Μετά από κάθε ενότητα ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του γραφείου σταδιοδρομίας της ΔΕΚΝ, με αναλυτική παρουσίαση της διαδικτυακής πιλοτικής εφαρμογής η οποία υλοποιήθηκε και πρόκειται να ενεργοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Η αξιοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το γραφείο σταδιοδρομίας, αναμένεται να διευκολύνει τους σπουδαστές των ΑΕΝ κατά τη διαδικασία αναζήτησης πλοίων για την εκτέλεση των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών και να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ των δοκίμων των ΑΕΝ και των ναυτιλιακών εταιριών.

Την εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλοι οι σπουδαστές των ΑΕΝ καθώς μεταδιδόταν ζωντανά μέσω διαδικτύου.