Πρόβλεψη ατυχημάτων: υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;

0

Ο ανθρώπινος παράγοντας εκτιμάται ότι αποτελεί το 75% έως 96% του συνήθη υπαίτιου των ατυχημάτων στην ναυτιλία, ενώ το 75% από τα 15,000 claims της ναυτιλιακής βιομηχανίας κόστισαν $1.6 δις. , σύμφωνα με αναλύσεις της ασφαλιστικής εταιρείας AGCS.

Όπως επιβεβαίωσαν αναλυτές της AGCS, τα ανθρώπινα λάθη και κυρίως οι λάθος εκτιμήσεις ή χειρισμοί εξακολουθούν να αποτελούν τους κυριότερους λόγους που οδηγούν σε ατυχήματα τα πλοία στη διεθνή εμπορική ναυτιλία.

Tα απαιτητικά ωράρια σε συνδυασμό με τις σύγχρονες υψηλές απαιτήσεις εργασίας πάνω στα πλοία δυσχεραίνουν την ορθή λήψη αποφάσεων θέτοντας σε επικινδυνότητα την ασφάλεια εν πλω. Η καλύτερη αξιοποίηση δεδομένων από την ναυτιλιακή βιομηχανία, ωστόσο, θα μπορούσε να συντελέσει στην έγκαιρη πρόληψη ζητημάτων ασφαλείας καθώς επίσης και στην επιτυχή αντιμετώπισή τους, κατά τους ειδικούς

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το γεγονός ότι από τα 1129 συμβάντα (συμπεριλαμβανομένων δυστυχημάτων ή near misses) που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία, οι 175, δηλαδή το 15,5% % παρατηρήθηκαν την ημέρα Παρασκευή.
Τέλος η έκθεση της AGCS κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο τις ακραίες αλλαγές που αφορούν τις ταχύτητες των τεχνολογικών εξελίξεων.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ