Ποιά είναι τα σημαντικότερα φορτία για τη ναυτιλία;

0

Τα είδη των φορτίων, οι συνήθεις διαδρομές τους, καθώς και οι μέθοδοι φόρτωσης και εκφόρτωσης των πλοίων ήταν λίγα μόνο από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net.

Η διάλεξη με θέμα «Τα Φορτία: Υγρά και ξηρά φορτία, routes, IMO code categorization, μέθοδοι φόρτωσης και εκφόρτωσης πλοίων» πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018. Ομιλητές ήταν οι: καπτ. Μάριος Σιώπης, Fleet Operator της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd., καπτ. Χρόνης Παπαγεωργίου, DPA της Pantheon Tankers Management Ltd. και καπτ. Γεώργιος Λιβάνιος, Operations/ Fleet Manager της Maran Gas Maritime Inc.

O καπτ. Μάριος Σιώπης, Fleet Operator της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

O καπτ. Μάριος Σιώπης, Fleet Operator της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

Κατά την πρώτη παρουσίαση ο καπτ. Μάριος Σιώπης αναφέρθηκε στις διάφορες κατηγορίες των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, καθώς, επίσης, και στα σημαντικότερα ξηρά φορτία που μεταφέρονται δια θαλάσσης.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις συχνότερες θαλάσσιες διαδρομές που ακολουθούν, κυρίως, ο χάλυβας, ο άνθρακας και τα σιτηρά. Επίσης, στην παρουσίασή του εστιάστηκε και στις ιδιαιτερότητες των ξηρών φορτίων κατά την φόρτωση και εκφόρτωσή τους σύμφωνα με τον κώδικα IMSBC (International Maritime Solid Bulk Cargoes). Κατά την παρουσίασή του ο καπτ. Μάριος Σιώπης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Η ναυτιλία αποτελεί τέχνη», ενώ απαιτεί μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας.

O καπτ. Χρόνης Παπαγεωργίου, DPA της Pantheon Tankers Management Ltd.

O καπτ. Χρόνης Παπαγεωργίου, DPA της Pantheon Tankers Management Ltd.

Ο καπτ. Χρόνης Παπαγεωργίου μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις γνώσεις και την εμπειρία του πάνω στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του manager αλλά και του ηγέτη, τα οποία πρέπει να διαθέτουν όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα στην αγορά των υγρών φορτίων.

Ο DPA της Pantheon Tankers Management Ltd. παρουσίασε, ακόμη, τα σημαντικότερα υγρά φορτία (αργό πετρέλαιο, παράγωγα αργού πετρελαίου, LNG και LPG), καθώς, επίσης, και τις κατάλληλες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας στις δεξαμενές, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα ανάφλεξης του φορτίου. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία παρέχει τεράστιες ευκαιρίες ανέλιξης στον χώρο, ενώ η τεχνογνωσία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στη χώρα μας.

Ο καπτ. Γεώργιος Λιβάνιος, Operations/ Fleet Manager της Maran Gas Maritime Inc.

Ο καπτ. Γεώργιος Λιβάνιος, Operations/ Fleet Manager της Maran Gas Maritime Inc.

Η πρώτη διάλεξη του θερινού κύκλου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του καπτ. Γεώργιου Λιβάνιου, ο οποίος εστιάστηκε στην αγορά των LNG πλοίων. Συγκεκριμένα, παρουσίασε τις μεθόδους υγροποίησης του φυσικού αερίου, ώστε αυτό να μπορεί να μεταφέρεται δια θαλάσσης. Επιπλέον, ανέφερε ότι κατά την δεκαετία του 1970 η απώλεια φορτίου στα LNG κατά το θαλάσσιο ταξίδι κινείτο στο 0,25%, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί αισθητά στο 0,09%. Στην παρουσίασή του ο καπτ. Γεώργιος Λιβάνιος αναφέρθηκε και στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από τη συγκεκριμένη αγορά με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων. Ένα γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Αναφερόμενος στην ελληνική ναυτιλία, ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε ότι τα πρώτα βήματα στον κλάδο των LNG πραγματοποιήθηκαν κατά τη διετία 2003- 2005, ενώ σήμερα ο ελληνικός στόλος απαριθμεί 63 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, ο Fleet Manager της Maran Gas Maritime υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν 109 τερματικοί σταθμοί εισαγωγών και 49 εξαγωγών LNG παγκοσμίως, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν περίοπτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές LNG, κυρίως, λόγω των πολλών κοιτασμάτων που διαθέτουν. Ανέφερε, μάλιστα, πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένονται σημαντικά μειωμένες εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ κατά τα επόμενα χρόνια.

Ο Κύκλος Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλιάς παρακολουθείται από 95 συμμετέχοντες, οι οποίοι επιλέγχθηκαν βάσει βιογραφικού σημειώματος και  συστατικών επιστολών που αποστάλθηκαν στους διοργανωτές της Isalos.net.

Σημειώνεται, πως ο Κύκλος Θερινών Διαλέξεων της Isalos.net φιλοξενείται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Iolcos- Types of bulk carriers, dry cargoes, routes and IMSBC

pdf-flat

Pantheon Tankers Management Oil cargoes

pdf-flat

Maran Gas- LNG Routes, Loading Discharge Methods

 

Φωτογραφίες από τη Διάλεξη:

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:

screenshot