Ποιά είναι η πραγματικότητα στις επιθεωρήσεις των πλοίων;

0

Τα νηολόγια, τα κριτήρια (και… αντικριτήρια) επιλογής σημαίας, οι επιθεωρήσεις Αρχών κράτους λιμένα (Port State Control), καθώς και η αλληλένδετη σχέση μεταξύ πλοιοκτήτη, κλάσης και σημαίας αποτέλεσαν το αντικείμενο της πέμπτης συνάντησης στο πλαίσιο του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net. Το θέμα της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 ήταν «Κανονιστικό Πλαίσιο: Κριτήρια επιλογής σημαίας και έλεγχοι Port State Control».

Ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Ευάγγελος Σφακιωτάκης, τεχνικός διευθυντής, TMS Tankers Ltd., Ηλίας Μπίσιας, διευθυντής, Ναυτικά Χρονικά και καπτ. Θεόδωρος Λάλας, fleet operations manager, International Registries, Inc.

Ο κ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών

Ο κ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών

Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Ηλίας Μπίσιας πραγματοποίησε σύντομη ιστορική αναδρομή, από τα πρώτα εθνικά νηολόγια μέχρι και σήμερα, παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους τα νηολόγια χρησιμοποιούνται ως μέσα άσκησης ναυτιλιακής πολιτικής, ενώ επεσήμανε τη σημασία τους για το παγκόσμιο δια θαλάσσης εμπόριο. Ο διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα διαφορετικά είδη νηολογίων, επισημαίνοντας μάλιστα τις κύριες διαφορές ανάμεσα στα Εθνικά (ή Κλειστά), στα Ανοικτά, αλλά και τα υβριδικά νηολόγια. Ο κ. Μπίσιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικότερα κριτηρία που λαμβάνουν υπόψη τους οι διαχειρίστριες εταιρείες, προκειμένου να επιλέξουν τα καταλληλότερα νηολόγια για τα πλοία τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ακόμη ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Στυλιανός Μπέλλας, διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, καθώς και ο κ. Σπύρος Βλάχος, Shipping Manager της Carras (Hellas) S.A.

Ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Στυλιανός Μπέλλας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης

Ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Στυλιανός Μπέλλας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης

Ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Στυλιανός Μπέλλας αναφέρθηκε, κατά κύριο λόγο, στις επιθεωρήσεις των εμπορικών πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής της ΔΕΚΝ αναφέρθηκε στη δυσκολία διατήρησης υψηλού επιπέδου ποιότητας του στόλου μιας διαχειρίστριας εταιρείας. Ο κ. Μπέλλας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η επιλογή της κατάλληλης σημαίας για ένα πλοίο καθορίζει τελικά τις συνθήκες ναύλωσής του. Επιπλέον, ο κ. Μπέλλας υπογράμμισε πως η επιλογή νηογνώμονα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες της ναυτιλιακής εταιρείας, κυρίως όσον αφορά τη φήμη της αλλά και το ύψος των ναύλων που επιθυμεί να επιτύχει, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα ως κλειδί επιτυχίας για μια ναυτιλιακή εταιρεία.

Ο κ. Σπύρος Βλάχος, Shipping Manager της Carras (Hellas) S.A.

Ο κ. Σπύρος Βλάχος, Shipping Manager της Carras (Hellas) S.A.

Από την πλευρά του, ο κ. Βλάχος εστιάστηκε στη μακρόχρονη παράδοση νηολόγησης των πλοίων της Carras (Hellas) S.A. στο ελληνικό νηολόγιο. Επιπλέον, ο Shipping Manager της Carras (Hellas) S.A. παρουσίασε τους λόγους που οδηγούν τις ελληνικών συμφερόντων διαχειρίστριες εταιρείες στην ύψωση της ελληνικής σημαίας, αναφέροντας ως κυριότερους την αγάπη για την Ελλάδα, καθώς και το γεγονός ότι η ελληνική σημαία αποπνέει μεγάλο σεβασμό στα Port State Control, ως ένα από τα παλαιότερα και ποιοτικότερα νηολόγια. Ο κ. Βλάχος σημείωσε ακόμη ότι κατά τις επιθεωρήσεις ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη φήμη του πλοίου, της διαχειρίστριας εταιρείας και του νηογνώμονα.

O καπτ. Θεόδωρος Λάλας, Fleet Operations Manager της International Registries, Inc.

O καπτ. Θεόδωρος Λάλας, Fleet Operations Manager της International Registries, Inc.

O καπτ. Θεόδωρος Λάλας κατά την εισήγησή του επικεντρώθηκε στη σημασία του flag state για τα εμπορικά πλοία, καθώς όπως σημείωσε είναι αυτό που καθορίζει την εθνικότητα τους, τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα ο κ. Λάλας στάθηκε στις υποχρεώσεις ενός flag state όπως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όσον αφορά το νηολόγιο των Marshall Islands, ο Fleet Operations Manager της International Registries, Inc. επεσήμανε ότι από το 2000 έως σήμερα έχει αναπτυχθεί ραγδαία, αφού πλέον απαριθμεί 4.405 νηολογημένα πλοία, τα οποία ξεπερνούν τους 161 εκατ. gross tons.

Ο κ. Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Τεχνικός Διευθυντής, TMS Tankers Ltd.

Ο κ. Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Τεχνικός Διευθυντής, TMS Tankers Ltd.

Ο Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers Ltd. αρχικά αναφέρθηκε στον OCIMF (Oil Companies International Marine Forum), ο οποίος συστήθηκε το 1970 από τους oil majors με σκοπό τη μείωση των περιστατικών ρύπανσης στη θάλασσα, καθώς και τη θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου για τις επιθεωρήσεις στα πλοία. Όπως τόνισε ο κ. Σφακιωτάκης αναπόσπαστα κομμάτια των επιθεωρήσεων στα πλοία σήμερα αποτελούν το Πρόγραμμα SIRE (Ship Inspection Report) καθώς επίσης και το VIQ (Vessel Inspection Questionnaire). Παράλληλα, ο Τεχνικός Διευθυντής της TMS Tankers Ltd. εστίασε την προσοχή του στο πρόγραμμα ΤMSA (Tanker Management & Self-Assessment) το οποίο «εγκαινιάστηκε» το 2004, με σκοπό την αξιολόγηση των διαχειριστριών εταιρειών. Κλείνοντας, ο κ. Σφακιωτάκης συνέδεσε το νηολόγιο, το VIQ και το TMSA, καθώς όπως ανέφερε, η κατάταξη των νηολογίων σε λευκή, γκρίζα ή μαύρη λίστα διαμορφώνεται με βάση τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων των πλοίων τους.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Ηλίας Μπίσιας- Κριτήρια Επιλογής Σημαίας

pdf-flat

Ευάγγελος Σφακιωτάκης- PSC, Vetting και Flag States

pdf-flat

καπτ. Θεόδωρος Λάλας- Marshall Islands

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IMG_1782

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:

screenshot