Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωθούν τον άνθρακα προς «αφανισμό»

0

O άνθρακας, ο οποίος τροφοδοτούσε τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου περισσότερο από έναν αιώνα, φαίνεται ότι χάνει τη δυναμική του εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της συρρίκνωσης της αγοράς άνθρακα προήλθε την Άνοιξη από τη Βρετανία, καθώς καμία από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας δεν χρησιμοποίησε άνθρακα για τη λειτουργία της επί σχεδόν 55 ώρες, γεγονός το οποίο αποτελεί ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, δεν χρησιμοποιήθηκε άνθρακας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 10.25 μ.μ. της Δευτέρας 16 Απριλίου 2018 έως τις 5.10 π.μ. της Πέμπτης 19 Απριλίου 2018, όπως αναφέρει το Bloomberg. Για την ιστορία, το προηγούμενο ρεκόρ μη χρήσης άνθρακα για 40 ώρες είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2017.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας εγκαταστήσει περισσότερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Παράλληλα η κυβέρνηση σκοπεύει να διακόψει όλες τις εγκαταστάσεις άνθρακα μέχρι το 2025 και έχει δώσει προτεραιότητα στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωθούν τον άνθρακα προς αφανισμό», Ναυτικά Χρονικά, Ιούνιος 2018, σ. 31