Κλυδωνίζεται η αγορά των containerships από το επερχόμενο sulphur cap

0

Έντονη ανησυχία εκφράζεται από εκπροσώπους στην αγορά των containerships για την πορεία της συγκεκριμένης αγοράς λόγω του επερχόμενου κανονισμού του IMO για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος και CEO της Mitsui OSK Lines (MOL), ιαπωνικής εταιρείας με σημαντική δραστηριοποίηση στην αγορά των containerships, κ. Junichiro Ikeda, σε πρόσφατη δήλωσή του στους Financial Times, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου, ανέφερε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς containers θα είναι δύσκολο να επωμιστούν ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των $50 δις. Το κόστος αυτό θα προκύψει από την ανάγκη κατανάλωσης νέων καυσίμων, μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (LSFO) στα πλοία ή από την εγκατάσταση συστημάτων scrubbers προκειμένου να μπορούν τα πλοία να ανταποκριθούν στις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Ο κ. Ikeda επεσήμανε επίσης ότι η αγορά των containerships σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψε καθαρές ζημίες άνω του $1 δις το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι σε θέση να επιβαρυνθεί με επιπρόσθετα κόστη και δεν έχει επίσης τη δυνατότητα να μετακυλήσει τα νέα κόστη στους ναυλωτές των πλοίων.

Ο πρόεδρος και CEO της MOL ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει σοβαρές πιθανότητες να οδηγηθεί προς χρεωκοπία εφόσον τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά