Η προσέλκυση των νέων στη θάλασσα αποτελεί προτεραιότητα για τη Γεωργία

0

Η Γεωργία, τα τελευταία χρόνια, προχωρά με σταθερά βήματα στην εφαρμογή στρατηγικών ενίσχυσης της εγχώριας ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά και στην ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό προορισμό επενδύσεων για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα από τον χώρο της ναυτιλίας και των μεταφορών. Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Θαλασσίων Μεταφορών της Γεωργίας, Tamara Ioseliani, παρουσίασε στο τεύχους Ιουνίου- Ιουλίου 2018 των Ναυτικών Χρονικών τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών, καθώς και τη στρατηγική της χώρας για την προσέλκυση της νέας γενιάς στο ναυτικό επάγγελμα

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συστηματικές προσπάθειες η Γεωργία να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως ναυτιλιακό έθνος, καθώς και ως ένας προορισμός που προσελκύει οικονομικές επενδύσεις. Ποια είναι η στρατηγική στόχευση της γεωργιανής κυβέρνησης και ποια τα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την υποστήριξη και την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας στη χώρα;

Η Γεωργία αποκτά σταδιακά εξέχουσα θέση στο στερέωμα της παγκόσμιας ναυτιλίας, ευρισκόμενη στο θαλάσσιο σταυροδρόμι εντός του διαδρόμου που θεωρείται ο νέος δρόμος του μεταξιού μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Εξετάζοντας τη Γεωργία ως έναν περιφερειακό κόμβο μεταφορών, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εικόνα της Γεωργίας ως ενός υπεύθυνου κράτους σημαίας (flag state), υπεύθυνου κράτους λιμένα (port state) αλλά και ως ενός υπεύθυνου παράκτιου κράτους είναι ο βασικός παράγοντας για να πειστούν οι διεθνείς εμπορικοί εταίροι μας ότι οι εμπορικές μας διαδρομές είναι ασφαλείς, φιλικές προς το περιβάλλον, εύκολα προσβάσιμες και προσπελάσιμες και χωρίς περιττές γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Θαλασσίων Μεταφορών της Γεωργίας, Tamara Ioseliani

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Θαλασσίων Μεταφορών της Γεωργίας, Tamara Ioseliani

Το όραμα της κυβέρνησης της Γεωργίας είναι να προωθήσει τη χώρα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Αυτό το όραμα υπογραμμίζεται από την έναρξη ενός εκ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών έργων στη Γεωργία: του λιμένα βαθέων υδάτων της Ανάκλια. Η πόλη της Ανάκλια στη Μαύρη Θάλασσα ανακαλύπτεται εκ νέου ως εμπορική πύλη για τις χώρες της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου, επειδή βρίσκεται στη συντομότερη εμπορική οδό που οδηγεί από την Κίνα στην Ευρώπη, μια οδό που έχει καταστεί κομβικό σημείο των διεθνών επενδύσεων στον τομέα των υποδομών.

Ο λιμένας θα προσελκύσει φορτία υψηλής αξίας, που αναζητούν οδούς ταχύτερης διέλευσης. Η οδός διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί μια ανταγωνιστική τιμολόγηση σε σχέση με άλλες μεγάλες ηπειρωτικές εμπορικές οδούς. Ο νέος λιμένας θα φιλοξενεί post-Panamax πλοία, με δυνατότητα αγκυροβόλησης πλοίων με μεταφορική ικανότητα 10.000 TEUs, καθώς και με ευελιξία για τύπους πλοίων Panamax, Handymax και Aframax, πολλαπλών φορτίων.

Ο λιμένας της Ανάκλια, η νέα εμπορική πύλη της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου

Ο λιμένας της Ανάκλια, η νέα εμπορική πύλη της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου

Ο λιμένας θα κατασκευαστεί σε εννέα φάσεις, φτάνοντας σταδιακά σε ικανότητα διαχείρισης 100 εκατ. τόνων φορτίου σε ετήσια βάση. Από το συνολικό κόστος των $2,5 δις, γύρω στα $586 εκατ. θα επενδυθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, για να επιτευχθεί, εντός των τριών πρώτων ετών από το ξεκίνημα των έργων, χωρητικότητα 7 εκατ. τόνων.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας συνεισφέρει στην ανάπτυξη του έργου, παρέχοντας μία μεγάλη έκταση γης για τον λιμένα και μία ειδική οικονομική ζώνη, καθώς και κατασκευάζοντας σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις. Το συνολικό ποσό που συνεισφέρει η κυβέρνηση της Γεωργίας υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια.

Η Υπηρεσία σας διαθέτει κάποια συγκεκριμένη στρατηγική για την προσέλκυση της νέας γενιάς στο ναυτικό επάγγελμα;

Η προσέλκυση της νεότερης γενιάς στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών συνιστά μία από τις προτεραιότητές μας. Είναι περιττό να πούμε ότι η στρατηγική μας έχει υλοποιηθεί υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές υποψηφιότητες στους κορυφαίους ναυτιλιακούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Προωθούμε το επάγγελμα του ναυτικού στο σχολείο μέσω του IMO Maritime Ambassador Scheme και κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου εορτάζουμε την ημέρα των ναυτικών. Προωθούμε επίσης διμερείς δεσμούς με διεθνή ιδρύματα, όπως είναι το ιαπωνέζικο ίδρυμα Nippon και τέτοιου τύπου συνεργασίες αυξάνονται σε αριθμό. Ο δρ Yohei Sasakawa, πρόεδρος της Nippon, επισκέφτηκε τη Γεωργία πέρυσι, οδηγώντας έτσι τις διμερείς μας σχέσεις σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Tamara Ioseliani, διευθύντριας της Υπηρεσίας Θαλασσίων Μεταφορών της Γεωργίας, με τίτλο «Η Γεωργία αποκτά σταδιακά εξέχουσα θέση στο στερέωμα της παγκόσμιας ναυτιλίας», Ναυτικά Χρονικά, Ιούνιος 2018, σ. 116

Φωτο: Υπηρεσία Θαλασσίων Μεταφορών της Γεωργίας και Batumi State Maritime Academy