Το πρώτο παγκοσμίως σύστημα αυτόματης πρόσδεσης πλοίου

0

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμές μιας νέας πρωτοποριακής τεχνολογίας για αυτόματη πρόσδεση πλοίων που ανέπτυξε. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλοίο ‘Folgefonn’, ένα οχηματαγωγό πλοίο μήκους 83 μέτρων το οποίο ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Norled. Το εν λόγω πλοίο διαθέτει συστήματα υβριδικής πρόωσης και είναι ήδη εξοπλισμένο με ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης της Wärtsilä. Η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματης πρόσδεσης σε οχηματαγωγό πλοίο αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά.

Οι δοκιμές αυτόματης πρόσδεσης ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο, ενώ σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια αυτών δεν χρειάστηκε ο καπετάνιος να πάρει το χειροκίνητο έλεγχο του πλοίου.

Οι ελιγμοί που πραγματοποιεί το πλοίο, όπως και το σύστημα πρόωσής του, ελέγχονται αυτόματα από το λογισμικό του συστήματος. Ωστόσο, η χειροκίνητη επέμβαση και ο έλεγχος του πλοίου είναι δυνατά ανά πάσα στιγμή. Η αυτόματη λειτουργία επιτρέπει στους αξιωματικούς του πλοίου να επικεντρωθούν στην επίγνωση της κατάστασης έξω από την τιμονιέρα, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια και την αξιοπιστία των λειτουργιών.

Η τεχνολογία αυτόματης πρόσδεσης της Wärtsilä προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη στους διαχειριστές, όπως για παράδειγμα περισσότερη ασφάλεια, καθώς υπάρχει μικρότερη πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, αλλά και μικρότερη φθορά εξοπλισμού και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της πρόσδεσης.

Φωτό: wartsila.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά