Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας

0

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών της Θάλασσας, που διεξάγονται στη Χίο. Στο πλαίσιο των εορτασμών, τη Δευτέρα 21 Μαΐου, οι φοιτητές συμμετείχαν σε αγώνα κωπηλασίας με λέμβους υπό την καθοδήγηση και επιτήρηση εκπαιδευτών από το σώμα ναυτοπροσκόπων Χίου. Στη συνέχεια παρακολούθησαν καθαίρεση σωσίβιας λέμβου στη θάλασσα στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού κέντρου «Cosmos Training Center» στο λιμάνι της Χίου.

screenshot

Την ίδια ημέρα, στο κτίριο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» παρουσιάστηκε σε γονείς και δασκάλους το έργο «το πλοίο πάει σχολείο» με τη συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΕΔΙΝΑΛΕ) του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος- Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης». Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών, με το εμπορικό πλοίο και το έργο που επιτελεί με τη μεταφορά προϊόντων, στην ανάπτυξη των γεωγραφικών τους δεξιοτήτων, καθώς και στην ενημέρωση τους για το ναυτικό επάγγελμα και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν υπηρετώντας στη μοναδική βιομηχανία που η χώρα μας διατηρεί τα πρωτεία.

Την Τρίτη, 22 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο επιχειρηματικών ιδεών «Sailing in Blue Oceans», στόχος του οποίου ήταν οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες γύρω από τη γαλάζια οικονομία. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου γεννήθηκαν δύο επιχειρηματικές ιδέες που αφορούσαν στη διαφοροποίηση της τουριστικής εμπειρίας στη Χίο και αφορούσαν, η πρώτη στο σχεδιασμό παράκτιων και υποθαλάσσιων παιχνιδιών διαβίωσης και διαφυγής και η δεύτερη στη δημιουργία μίας εφαρμογής η οποία θα παρέχει τουριστικές πληροφορίες εκτός δικτύου.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Η ναυτιλία με τα μάτια των νέων». Στο σεμινάριο συμμετείχαν ο κ. Νίκος Μπούκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, ο οποίος μετέφερε την πρακτική εμπειρία του κλάδου, καθώς και ο καπτ. Γιώργος Τσουρής, Operations Manager/DPA/CSO της Blue Planet Shipping Ltd., ο οποίος παρουσίασε το πρώτο πλοίο το οποίο χρησιμοποιεί σύστημα πρόωσης με αιολική ενέργεια.

screenshot

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση καλών πρακτικών στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη γαλάζια ανάπτυξη αλλά και επιχειρηματικών ιδεών που απαντούν σε προβλήματα της γαλάζιας οικονομίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Επικεφαλής της πρωτοβουλίας & δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, κ. Πέτρος Κόκκαλης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, κ. Γιώργος Αλεξάκης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Blue Net» του ΕΔΙΝΑΛΕ, σε συνεργασία με το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», η οποία αφορά τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού εκκολαπτηρίου επιχειρηματικών ιδεών.

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν με την άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης την Πέμπτη, 24 Μαΐου, η οποία συνδιοργανώνεται από το κεντρικό λιμεναρχείο Χίου και το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν φοιτητές του τμήματος και σπουδαστές της ΑΕΝ Χίου.