14 προσωπικότητες της ναυτιλίας συζητούν στο ALBA- ACG για τη ναυτιλιακή εκπαίδευση

0

Oλοκληρώθηκε η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής των ναυτιλιακών προγραμμάτων του ALBA (Business Advisory Committee) στις εγκαταστάσεις του ALBA Graduate Business School, Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος.

Η ετήσια αυτή συνάντηση που αποτελείται από επίλεκτα στελέχη σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών έχει στόχο αφενός την πληροφόρηση της επιτροπής για τις εξελίξεις των ναυτιλιακών προγραμμάτων της Σχολής, αλλά και την ενημέρωση των ακαδημαϊκών υπευθύνων του ALBA επί των πραγματικών αναγκών και σημερινών απαιτήσεων της ναυτιλιακής αγοράς.

(Α-Δ): κ. Κώστας Βλάχος, κ. Γιώργος Σκριμιζέας, κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης

(Α-Δ): O κ. Κώστας Βλάχος, o κ. Γιώργος Σκριμιζέας, και ο κ. Ιωάννης Πλατσιδάκης.

Η συζήτηση και η ενημέρωση της επιτροπής από τον Πρύτανη, καθ. Κώστα Αξαρλόγλου την Τρίτη 22 Μαΐου εστιάστηκε αρχικά στις θεσμικές εξελίξεις του ALBA και στα στρατηγικά οράματα της Σχολής, ενώ ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής Σπύρος Βουγιούς επικεντρώθηκε στην ακαδημαϊκή πρόοδο και επαγγελματική εξέλιξη των φοιτητών των ναυτιλιακών προγραμμάτων του ALBA.

Ακολούθησε μία εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των μελών της επιτροπής επί των εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας τόσο στη στεριά (στα ναυτιλιακά γραφεία), όσο και εν πλω. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν η ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα προσωπικών- επικοινωνιακών δεξιοτήτων ή αλλιώς μη τεχνικών δεξιοτήτων, τα λεγόμενα “soft skills”.

(Α-Δ): κ. Δημήτρης Πατρίκιος, καπτ. Δημήτρης Ματθαίου, κ. Στράτος Τσαλαμανιός

(Α-Δ): Ο κ. Δημήτρης Πατρίκιος, ο καπτ. Δημήτρης Ματθαίου, και ο κ. Στράτος Τσαλαμανιός.

Οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι τα Ιδρύματα που προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές στη ναυτιλία οφείλουν να παρακολουθούν τις πραγματικές ανάγκες και τάσεις της αγοράς και να αξιοποιούν τις γνώσεις και εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη βιομηχανία. Ορισμένοι εκ των παρευρισκόμενων τόνισαν ότι οι διδάσκοντες πρέπει να γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες του χώρου αλλά και τις πραγματικές συνθήκες λειτουργείας της σύγχρονης ναυτιλιακής επιχείρησης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε, επίσης, στο διάλογο που γίνεται αυτή την εποχή περί e-learning στο χώρο της ναυτιλιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, όπου διαφάνηκαν οι διαφορετικές και ενίοτε αντικρουόμενες προσεγγίσεις και απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα στα έμπειρα στελέχη της βιομηχανίας.

(Α-Δ): κ. Ιωάννης Ζαφειράκης, καπτ. Κώστας Κανελλόπουλος

(Α-Δ): Ο κ. Ιωάννης Ζαφειράκης, και ο καπτ. Κώστας Κανελλόπουλος.

Αρκετοί εκ των παρευρισκόμενων μελών της επιτροπής εξέφρασαν την άποψη ότι η εκπαίδευση πρέπει πάντα να συνδυάζεται και με μια πρακτική άσκηση, ενώ ορισμένα μέλη διατύπωσαν τη θέση ότι απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών, και όχι μόνο, ίσως θα ήταν ωφέλιμο να επιλέγουν εκπαιδευτικά μπάρκα για να αντιληφθούν την πραγματικότητα σε ένα πλοίο. Τα μέλη της επιτροπής εστιάστηκαν, επίσης, στους τρόπους αξιολόγησης και παρακολούθησης της πρακτικής άσκησης προκειμένου οι φοιτητές να επωφελούνται στο έπακρο από την περίοδο που θα εκπαιδεύονται σε μια εταιρεία.

(Α-Δ): κ. Πάνος Ζαχαριάδης, κ. Ιωάννης Κοκαράκης, κ. Ηλίας Λαδάς

(Α-Δ): Ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, ο κ. Ιωάννης Κοκαράκης, και ο κ. Ηλίας Λαδάς.

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Πρύτανης του ALBA, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο διδάσκων στα ναυτιλιακά προγράμματα του ALBA κ. Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος τοποθετήθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημόσια και ιδιωτική ναυτιλιακή εκπαίδευση τόσο στη χώρα μας όσο και στη Βρετανία. Ως γνωστόν πολλοί νέοι επιλέγουν τα τελευταία χρόνια μια «θέση στον ήλιο» μιας ναυτιλιακής εταιρείας, αυξάνοντας τόσο τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών αλλά και τις στρατηγικές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που παρέχουν μεταπτυχιακές σπουδές. Κοινή άποψη αρκετών Μελών της Επιτροπής ήταν ότι τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές στη ναυτιλία, πρέπει να είναι κέντρα εκπαιδευτικής αριστείας αλλά και συνδετικοί κρίκοι με την αγορά εργασίας.

(Α-Δ): κ. Ηλίας Μπίσιας, καθ. Κώστας Αξαρλόγλου, κ. Σπύρος Βουγιούς

(Α-Δ): Ο κ. Ηλίας Μπίσιας, ο καθ. Κώστας Αξαρλόγλου, και ο κ. Σπύρος Βουγιούς.

Την Συμβουλευτική Επιτροπή του ALBA απαρτίζουν με αλφαβητική σειρά οι:
– Γιώργος Αχνιώτης, CFO NAVIOS MARITIME HOLDINGS
– Κώστας Βλάχος, COO CONSOLIDATED MARINE MANAGEMENT INC.
– Ιωάννης Ζαφειράκης, Director, Executive Vice-President & Secretary, DIANA SHIPPING INC and Director, COO & Secretary, DIANA CONTAINERSHIPS INC.
– Πάνος Ζαχαριάδης, Technical Director ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD
– Κώστας Κανελλόπουλος, Managing Director NEREUS SHIPPING S.A.
– Ιωάννης Κοκαράκης, Vice President Technology and Business Development BUREAU VERITAS
– Ηλίας Λαδάς, DPA, HR and Training Manager DANAOS SHIPPING CO LTD
– Δημήτρης Ματθαίου, Managing Director ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO LTD
– Σταμάτης Μπουρμπούλης, General Manager – EURONAV Ship Management (Hellas) Ltd
– Άννα Μπρεδήμα, Senior Policy Advisor on European Affairs/ Cyprus Union of Shipowners
– Δημήτρης Πατρίκιος, General Manager SPRINGFIELD SHIPPING CO. PANAMA S.A.
– Ιωάννης Πλατσιδάκης, Chairman INTERCARGO Managing Director, ANANGEL
– Γιώργος Σκριμιζέας, General Manager ALL SEAS MARINE S.A.
– Στράτος Τσαλαμανιός, Co-CEO MYLAKI SHIPPING AGENCY LTD and SEAVEN TANKER & DRY MANAGEMENT INC.