Σύρος, Αλεξανδρούπολη και ναυτική εκπαίδευση προτεραιότητα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

0

Η ομιλία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, στο πλαίσιο του TheSeaNation Conference που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαρτίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς ο Αμερικανός Διπλωμάτης επεσήμανε όχι μόνο την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής ναυτιλίας με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Pyatt αναφέρθηκε και στο ταξίδι που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο ο Έλληνας υπουργός ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα υπογραφεί για πρώτη φορά Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του State University of New York Maritime College , το οποίο προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές για αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού και της Ναυτικής Ακαδημίας της Ύδρας. Η πρώτη στο είδος της διμερής συμφωνία για τις δύο χώρες θα επιτρέψει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων με πολλαπλά οφέλη για εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως για σπουδαστές.

Ο κ. Pyatt προσέθεσε επίσης ότι ο κ. Κουρουμπλής θα υπογράψει συμφωνία με τις κρατικές αρχές των ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων και των πιστοποιητικών των Ελλήνων και των Αμερικανών ναυτικών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί δόκιμοι να έχουν τη δυνατότητα για εκπαιδευτικά ταξίδια σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.

Ο Αμερικανός Πρέσβης επεσήμανε επίσης την ανάγκη για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, μέσα από την πραγματοποίηση επενδύσεων από μέρους των ΗΠΑ στον λιμενικό τομέα της Ελλάδας, στη ναυτιλιακή και στη ναυπηγική της βιομηχανία.

Αναφορικά με τη ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας, ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στο Νεώριο Σύρου, στο οποίο η αμερικανική εταιρεία Onex πραγματοποιεί επενδύσεις, επισημαίνοντας τη δυναμική του ιστορικού ναυπηγείου.

Ο κ. Pyatt εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να πραγματοποιηθούν επενδύσεις από μέρους αμερικανικών εταιρειών και στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης καθώς η θέση του λιμένα είναι ιδιαίτερα στρατηγική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του TheSeaNation ο Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Jørn E. Gjelstad, επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Νορβηγία αποτελούν δύο ναυτιλιακά κράτη με μακρά ιστορία, τονίζοντας ότι Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εμπορικό συνεργάτη για τη Νορβηγία στη ναυτιλία. Ο κ. Gjelstad ανέφερε στην ομιλία του ότι υπάρχουν τομείς, όπως η ενέργεια, όπου οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών είναι μεγάλες, αλλά ακόμα ανεξερεύνητες.

Ο κ. Gjelstad τόνισε επιπλέον την θέση που κατέχει η ελληνική ναυτιλία στην αγορά του LNG και το πλάνο να αποτελέσει το λιμάνι του Πειραιά βασικός κόμβος για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με φυσικό αέριο. Ένας τομέας όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά
Φωτό: gr.usembassy.gov