Ενισχύονται με 450 θέσεις οι Ναυτικές Ακαδημίες της Μ. Βρετανίας

0

450 επιπλέον σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις Ναυτικές Ακαδημίες της Μ. Βρετανίας για το επόμενο έτος, χάρη στο διπλασιαμό των κονδυλίων για την εκπαίδευση των ναυτικών, από £15 εκ. σε £30 εκ., σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Ναυτιλίας της Μ. Βρετανίας Nusrat Ghani MP. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών που εισέρχονται στις Ναυτικές Ακαδημίες της Βρετανίας αναμένεται να αυξηθεί από 750 σε 1.200 άτομα.

Σημειώνεται πως το UK Chamber of Shipping κατέθεσε το Νοέμβριο του 2017, έχοντας την υποστήριξη 40 ναυτιλιακών εταιρειών, αίτημα για διπλασιασμό των κονδυλίων για την εκπαίδευση των ναυτικών, με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Chris Grayling (Secretary of State for Transport).

Το Ναυτικό Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέστειλε μάλιστα το συγκεκριμένο αίτημα, σε συνεργασία με την διεθνή ένωση Nautilus International, με σκοπό την ενίσχυση του προγράμματος SMarT (Support for Maritime Training).

Διεθνείς ναυτιλιακοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των Carnival UK, BP, Shell, Maersk και Stena Line, έχουν ήδη δεσμευθεί για αύξηση των θέσεων πρακτικής εκπαίδευσης των ναυτικών στα πλοία κατά 450 θέσεις.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, φαίνεται πως η Μ. Βρετανία έχει πλέον αντιληφθεί πως η άρτια εκπαίδευση των ναυτικών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βρετανικής ναυτιλίας, αποφασίζοντας να αντιμετωπίσει ενεργά τη συνεχή μείωση του ναυτεργατικού δυναμικού της χώρας.

Σημειώνεται πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεισφέρει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου £40 δις ετησίως, ενώ δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του UK Chamber of Shipping, για κάθε £1 που «επενδύεται» από τη βρετανική κυβέρνηση στο πρόγραμμα SMarT, ενισχύεται κατά £4,80 το ΑΕΠ της χώρας.

Φωτο: UK Chamber of Shipping