Δύο νέοι σπουδαστές μιλούν για την εμπειρία τους στην ΑΕΝ Ύδρας

0

Πριν από λίγες ημέρες, στα μέσα του Δεκεμβρίου, η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net επισκέφθηκε την ΑΕΝ Ύδρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την υποδοχή των πρωτοετών σπουδαστών αλλά και των εγκαινίων της ανακαινισμένης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Ακαδημίας. Κατά την επίσκεψη οι σπουδαστές, ευπρεπείς και υπερήφανοι υποδέχτηκαν θερμά τους φίλους, συγγενείς και προσκεκλημένους στον ιστορικό ναυτότοπο της Μεσογείου.

Κατά την επίσκεψή μας στην Ακαδημία, συζητήσαμε με δύο σπουδαστές ΑΕΝ, τον Γιώργο Νικολάου και τον Σωτήρη Δουμένη, σχετικά με τους λόγους που τους ώθησαν να σταδιοδρομήσουν στο ναυτικό επάγγελμα αλλά και για τις εντυπώσεις τους από τη Σχολή Πλοιάρχων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας.

Γιατί επιλέξατε να σταδιοδρομήσετε στο ναυτικό επάγγελμα;

Νικολάου Γ.: Είναι γεγονός ότι στη σημερινή εποχή ολοένα και περισσότεροι νέοι βάζουν πλώρη για το επάγγελμα του ναυτικού αναζητώντας μία πιο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Αντιλαμβανόμαστε πως η σύγχρονη πραγματικότητα της στεριάς, το κλίμα αβεβαιότητας και η μάστιγα της οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση με την ανοδική πορεία της ναυτιλίας αποτελούν σημαντικό κίνητρο για την επιλογή της σταδιοδρομίας στη θάλασσα. Στους παράγοντες αυτούς έρχονται να προστεθούν και τα σαφώς υψηλότερα και ικανοποιητικότερα μισθολόγια που προσφέρονται στο ναυτικό επάγγελμα, ενώ παράλληλα η αγάπη για τη θάλασσα καθώς και οι επιρροές από ανθρώπους με θαλάσσια τριβή και εμπειρία συμβάλλουν στην επιλογή αυτή.

Δουμένης Σ.: Η σχολή πλοιάρων ήταν πρώτη μου επιλογή στις πανελλήνιες εξετάσεις και από πολύ παλιά σκεφτόμουν να σταδιοδρομήσω στο ναυτικό επάγγελμα. Αυτό που με τράβηξε αρχικά ήταν οι δυνατότητες που σου δίνονται μέσω του επαγγέλματος, καθώς στη διάρκεια της καριέρας του ένας ναυτικός βλέπει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, την ίδια στιγμή που ο μέσος άνθρωπος βλέπει μόνο ένα μικρό ποσοστό του. Στην συνέχεια, ψάχνοντας λίγο βαθύτερα κατάλαβα πως για να πετύχεις σε έναν τόσο δύσκολο χώρο πρέπει να είσαι πνευματικά δυνατός, διορατικός και να σε χαρακτηρίζουν αρετές όπως η υπευθυνότητα και η οργάνωση. Τότε ήμουν σίγουρος για την επιλογή μου, γνωρίζοντας, μάλιστα, πως επρόκειτο για μία από τις δυσκολότερες αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσω στην ζωή μου.

Είστε ικανοποιημένοι από τις σπουδές σας στην AEN;

Νικολάου Γ.: Όσο αφορά την επιλογή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, το κύρος, η φήμη και η ιστορικότητα της Σχολής, όπως και η μοναδικότητα του νησιού αποτελούν λόγους για τους οποίους τίθεται υψηλά στη λίστα προτίμησης των σπουδαστών.

Δουμένης Σ.: Θα έλεγα ότι είμαι κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος όσον αφορά τις σπουδές μου. Η συνεργασία μας με τους καπετάνιους και τους καθηγητές της σχολής της Ύδρας, είναι άψογη και οι γνώσεις που παίρνουμε πολύτιμες. Ακούμε εμπειρίες από τους παλαιότερους του επαγγέλματος και κάθε συμβουλή που μας δίνουν ξέρουμε πως θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στην ανάλογη κατάσταση όταν έρθει η ώρα.

IMG_6313

Πως είναι η ζωή ως σπουδαστής της ΑΕΝ, στην Ύδρα;

Νικολάου Γ.: Η διαβίωση των σπουδαστών στη σχολή γίνεται σε κλίμα συνεργασίας, ομαδικότητας και πειθαρχίας , αρετές που καλλιεργούνται μέσα από την καθημερινή προσπάθεια των εκπαιδευτικών και της διοίκησης αλλά και από την θέληση των μαθητών. Ο σεβασμός μεταξύ σπουδαστών διαφορετικών ετών είναι αμοιβαίος, ενώ η βοήθεια των μεγαλύτερων στους μικρότερους δεδομένη! Άλλωστε, ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών της σχολής είναι τέτοιος ώστε οι παραπάνω αρετές να μπορούν να ευδοκιμήσουν. Έπειτα, οι συμμετοχές από κοινού σε δραστηριότητες της σχολής, σε εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και σε αγήματα λειτουργούν και αυτές με τη σειρά τους δημιουργικά και ενισχύουν την αγάπη τόσο των ίδιων των σπουδαστών όσο και των κατοίκων του νησιού για τη σχολή.

Δουμένης Σ.: Η Ύδρα είναι ένα πολύ μικρό νησί που δεν δίνει περιθώρια για την γνωστή σε όλους μας φοιτητική ζωή. Το πρωί ξυπνάμε για να παρακολουθήσουμε τα πρωίνα μαθήματα που ξεκινούν στις 08:15 και τελειώνουν στις 13:35. Στη συνέχεια έχουμε πολύ χρόνο που μας επιτρέπει να συνδυάσουμε τόσο το διάβασμα, που είναι απαραίτητο για την επιτυχία μας στην σχολή, όσο και τη διασκέδαση, παρόλο που οι καφετέριες που συχνάζουμε οι σπουδαστές είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τώρα τον χειμώνα ειδικά, το νησί είναι έρημο, όμως ως σπουδαστές, με την καλή μας διάθεση του δίνουμε μια δόση ζωντάνιας.

IMG_6534

Θα παροτρύνατε ένα φίλο σας να επιλέξει τις σπουδές σε μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού;

Νικολάου Γ.: Παρά τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής και ηθικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η διατήρηση και συνέχιση της ναυτικής παράδοσης κρίνεται αναγκαία και η ναυτική σχολή της Ύδρας είναι σίγουρο ότι οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δουμένης Σ.: Η ερώτηση αυτή είναι ιδιαίτερα εύστοχη θα έλεγα, καθώς έχω ήδη παροτρύνει τον κολλητό μου φίλο που δίνει φέτος πανελλήνιες να αποφασίσει να σπουδάσει στις ΑΕΝ και αν όλα πάνε καλά ελπίζω του χρόνου να είναι μαζί μου στην Ύδρα!

IMG_6377