Θεσμικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης

0

Το έργο προσφοράς που παραδοσιακά υλοποιεί η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα σε συλλογικό επίπεδο είναι σημαντικό και αξιολογότατο. Ο συλλογικός φορέας εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλισμού, έχει εδώ και δεκαετίες προφέρει με πολλές πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις την αρωγή της προς τη γενέθλια χώρα των ναυτιλιακών πρωταγωνιστών της.

Η σκυτάλη του έργου της κοινωνικής προσφοράς παραδόθηκε το 2016 από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στη νεοσυσταθείσα Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Σκοπός της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είναι να αποτελέσει το μόνιμο όχημα και σταθερό σημείο συλλογικής κοινωνικής προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας. Και ήδη η δράση και η προσφορά είναι σημαντικές.

Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ  αποσκοπεί στη συνδρομή της ελληνικής κοινωνίας με κοινωφελή προγράμματα, δράσεις στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, έργα ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου και δωρεές ευρύτερου ενδιαφέροντος. Ταυτοχρόνως, έχει ενεργή συμβολή στην αναβάθμιση των υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στη στήριξη της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης με γνώμονα την αρτιότερη εκπαίδευση των δοκίμων.

Ειδικότερα για το χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης η προσφορά είναι ίσως πιο απαραίτητη και πολύτιμη παρά ποτέ: τους τελευταίους μήνες ανελήφθησαν πρωτοβουλίες για την επισκευή και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και εν γένει η στήριξη της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Προσφοράς «Συνεχίζουμε- Στηρίζουμε» της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ήδη το 2017, διεξήχθησαν έργα και επισκευές εξοπλισμού στη Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Mέσων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας και Ασπροπύργου, όπως επίσης διεξήχθησαν εργασίες επισκευής εξοπλισμού στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χίου.

Επιπροσθέτως, στο χρονικό διάστημα 2012- 2015, ολοκληρώθηκαν εργασίες ανακαίνισης του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.), καθώς και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) Σύρου, Ύδρας, Χίου και Μακεδονίας.

Επίσης, με μεσολάβηση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) επετεύχθη η ευγενική προσφορά μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας από την εταιρεία MAN DIESEL & TURBO HELLAS.

Ακόμη, υλοποιήθηκαν χορηγίες στην Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Μ.Ε.Ν.) και στην Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν.).

Η προσφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην ελληνική κοινωνία είναι αδιάλειπτη και σημαντική. Στην πάροδο των χρόνων, αλλά και  στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε παραμένει σταθερός και ακούραστος αρωγός: ιδιαίτερα στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας  και ναυτικής εκπαίδευση η ελληνική πλοιοκτησία στο σύνολό της προσφέρει αθόρυβα αλλά αδιάκοπα. Και είναι σαφές ότι θα συνεχίσει να προσφέρει γενναιόδωρα και κυρίως γενναιόψυχα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα δράσης και και τις χορηγίες που δίδονται μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της  ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ : https://www.syn-enosis.gr/