Μία νέα εποχή ξεκινάει για τη ναυτική εκπαίδευση

0

Το Ίδρυμα Ευγενιδου πιστό στο όραμα των ιδρυτών του Ευγένιου Ευγενίδου και της αδερφής του Μαριάνθης Σίμου, που συνέχισε το τεράστιο έργο προσφοράς του Ιδρύματος, εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη ναυτική εκπαίδευση της χώρας. Σε μια σεμνή τελετή που αντικατοπτρίζει το χαμηλό προφίλ αλλά αξιολογότατο έργο του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρό του η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού». Ο πρόεδρος κ. Λεωνίδας Δημητρίαδης- Ευγενίδης έδωσε το στίγμα των μελλοντικών και πολυεπίπεδων στόχων του Ιδρύματος και ανακοίνωσε τη συνέχιση της προσφοράς του στις ΑΕΝ της χώρας.

Σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Στο βήμα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης

Στο βήμα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης

Στο επικέντρο της χθεσινής εκδήλωσης βρέθηκε η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου, περί αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΝ, Πλοιάρχων και Μηχανικών.

Για τον σκοπό αυτό το ΥΝΑΝΠ προχώρησε στην συγκρότηση ομάδας εργασίας αποτελούμενης από εμπειρογνώμονες, η οποία θα επικουρήσει το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης στο έργο της αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΝ. Μάλιστα, η εν λόγω ομάδα εργασίας τέθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς αναγνωρίζεται το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που έχει παράξει σε βάθος δεκαετιών το Ίδρυμα Ευγενίδου στον κρίσιμο αλλά και ζωτικό για το μέλλον της ναυτιλίας μας τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε άμεση συνεργασία με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, τους αρμόδιους συμβούλους του ΥΝΑΝΠ, αλλά και την Επιτροπή Εκδόσεών του, καλείται να συντονίσει την εν λόγω ομάδα εργασίας με απώτερο στόχο να σχεδιαστεί ένα νέο σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, απόλυτα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του ναυτικού επαγγέλματος.

Ήδη το ΥΝΑΝΠ με αποφάσεις του έχει προχωρήσει στην συγκρότηση δύο ανεξάρτητων ομάδων εργασίας, εκ των οποίων, η μια θα ασχοληθεί με τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών των Πλοιάρχων και η άλλη με τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών των Μηχανικών.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, στον χαιρετισμό του τόνισε πως: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπου η έναρξη λειτουργίας της συσταθείσας επιτροπής για την αναπροσαρμογή προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών, που το ΥΕΝ έθεσε υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, συμπίπτει με τα 50 χρόνια από τότε που το Ίδρυμα Ευγενίδου εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο για τη Ναυτική Εκπαίδευση».

Ο Δρ. Ματθαίος Δ. Λως, εκπρόσωπος και Ταμίας της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών

Ο Δρ. Ματθαίος Δ. Λως, εκπρόσωπος και Ταμίας της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών

Από την πλευρά του ο Δρ. Ματθαίος Δ. Λως, εκπροσωπώντας την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τον πρόεδρό της κ. Θεόδωρο Βενιάμη συνεχάρη το Ίδρυμα Ευγενίδου για το έργο που προσφέρει, ενώ αναφερόμενος προς τον κ. Δημητριάδη- Ευγενίδη τον διαβεβαίωσε ότι «η Ένωσή μας θα εξακολουθήσει να στηρίζει το εκπαιδευτικό έργο σας για τη Ναυτιλία, το οποίο αποτελεί έναν από τους πυλώνες πνευματικής αριστείας του Ευγενιδείου Ιδρύματος». Ο Δρ. Λως τόνισε, επίσης, ότι «με μία ολιστική και ρεαλιστική λοιπόν προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων και με την συμμετοχή όλων μας, η Ναυτική Εκπαίδευση θα επανακτήσει την αίγλη του πάλαι ποτέ κορυφαίου τομέα επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα».

Αξίζει να αναφερθεί, κι όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, ότι η πρώτη επιτροπή για θέματα ναυτικής εκπαίδευσης συγκροτήθηκε με κοινή πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το –τότε– Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το 1959, ενώ τα θέματα που τότε απασχόλησαν την επιτροπή είναι εν πολλοίς ταυτόσημα με αυτά που και σήμερα τίθενται επί τάπητος.

Μεγάλο ενδιαφέρον, τουλάχιστον από δημοσιογραφικής πλευράς, είχε και ο λόγος του ΥΝΑΝΠ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ανωτατικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα σπουδών και οι πιστοποιήσεις δεν συνάδουν με τις εν ισχύ διεθνείς προδιαγραφές για να ολοκληρωθέ ένα τέτοιο βήμα.

Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι δεν διακατέχεται από καμμία ιδεοληψία, και πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε κάθε πρωτοβουλία διαλόγου που αφορά στο ζήτημα της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης.

Μία σημαντική είδηση που προέκυψε από την χθεσινή εκδήλωση και την ομιλία του προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδα Δημητριάδη- Ευγενίδη, ήταν και ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου μετά την χορήγηση δωρεάς προς την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, που αφορούσε στην ανακατασκευή της ΑΕΝ μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014, αναλαμβάνει τώρα την χρηματοδότηση έργων ανακαίνισης της ΑΕΝ Κύμης.

Στο βήμα η κα Βενετία Καλλιπολίτου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) μαζί με μέλη των ομάδων εργασίας που θα συμμετέχουν στο έργο αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΝ, Πλοιάρχων και Μηχανικών

Στο βήμα η κα Βενετία Καλλιπολίτου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) μαζί με μέλη των ομάδων εργασίας που θα συμμετέχουν στο έργο αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΝ, Πλοιάρχων και Μηχανικών

Στην εκδήλωση η κ. Βενετία Καλλιπολίτου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.), ως συντονίστρια των Ομάδων Εργασίας για την αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών Πλοιάρχων και Μηχανικών των Ακαδημιών Ε.Ν. υπογράμμισε ότι το έργο της επιτροπής είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και σίγουρα θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις αλλά τα μέλη της είναι προσωπικότητες της ναυτιλίας με γνώσεις και εμπειρία.

Πράγματι, στην επιτροπή των Πλοιάρχων συμμετέχουν οι: Νικόλαος Κυρκιλής, Marine Personnel Manager, Thenamaris Ships Management Inc., καπτ. Γιώργος Γεωργούλης, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βενετία Καλλιπολίτου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.), Διονύσιος Ρασσιάς, Πλοίαρχος Α΄, Καθηγητής ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, Κυριάκος Τσελεγκίδης, Ανθυποπλοίαρχος Α΄, ΔΕΚΝ, Αθανάσιος Καρκούλιας, Πλοίαρχος Α΄Ε.Ν., ΑΕΝ Ασπροπύργου και Ερνέστος Τζανάτος, Μηχανολόγος Μηχανικός και Ναυπηγός, Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στην επιτροπή Μηχανικών συμμετέχουν τα εξής πρόσωπα: Βενετία Καλλιπολίτου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.), Νικόλαος Τσίτσος, Ναυπηγός Μηχανολόγος, ΑΕΝ Ασπροπύργου, Κωνσταντίνος Χειράκης, Μηχανικός Α΄, Aegean Speed Lines, Γεώργιος Λιβανός, Ναυπηγός- Μηχανικός και αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών, Χρήστος Βαγιώνακης, ΥΝΑΝΠ/ΔΕΚΝ, Ερνέστος Τζανάτος, Μηχανολόγος Μηχανικός και Ναυπηγός, Πανεπιστήμιο Πειραιά και Αριστείδης Βλάχος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το «παρών» έδωσαν ο Δρ. Ματθαίος Δ. Λως, Ταμίας Δ/Σ της Ενώσεως, η κ. Αικατερίνη Α. Πέππα, Διευθύντρια της Ενώσεως, καθώς και ο επί πολλά έτη Διευθυντής της ΕΕΕ κ. Ευστράτιος Ξυνός. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Διευθυντές και καθηγητές από όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας, αλλά και πολλοί σπουδαστές από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.