BlueHackathon 2017: Ο δρόμος για τη Γαλάζια Ανάπτυξη περνάει από τα νησιά του Αιγαίου

0

Τα Εργαστήρια Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (Ε.ΔΙ.ΝΑ.ΛΕ.), και Διαχείρισης Πληροφορίας (i4M Lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνδιοργάνωσαν με την FORTH CRS για τρίτη συνεχή χρονιά το BlueHackathon 2017. Η διοργάνωση έγινε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου το οποίο προσέφερε την φιλοξενία και είχε την υποστήριξη της εταιρείας Διακίνησης, του Δήμου Χίου, της πρωτοβουλίας BLUEGROWTH και της εταιρείας PPP Learn.

Ο μαραθώνιος των νεανικών γαλάζιων επιχειρηματικών ιδεών είχε μεγάλη συμμετοχή και κατέληξε με 6 σχέδια:

• Trash Power: που έδωσε λύση στη θαλάσσια μεταφορά απορριμμάτων και αποβλήτων από τα νησιά σε ειδικά κοντέινερ και αναδείχτηκε σαν τρόπος εξισορρόπησης της κάλυψης της χωρητικότητας των πλοίων αντιμετωπίζοντας την ασυμμετρία της ζήτησης.

• E-asyworld: μια εύχρηστη και φθηνή πλατφόρμα για κράτηση θέσεων σε πολλαπλά μέσα επιβατικής τουριστικής μεταφοράς με ένα κλικ.

• Truckfiller: μια πλατφόρμα εξυπηρέτησης των φορτωτών της τελευταίας στιγμής λύνοντας και το πρόβλημα της υπερβάλλουσας χωρητικότητας των φορτηγών.

• 3C-Union: μια κοινωνική επιχείρηση με προϊόντα από τις πατρίδες προσφύγων, αλλά και προϊόντα μικρών παραγωγών από τις κοντινές περιοχές.

• Ship Hop: ένα πρόγραμμα για την δυναμική επίλυση του προβλήματος των πολλαπλών κρατήσεων ενός εισιτηρίου.

• Nereus: σχεδιασμός και εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης πλοήγησης μικρών υποστηρικτικών σκαφών όπως οι λάντζες. Πρώτο στις αξιολογήσεις των συμβούλων κατατάχτηκε το σχέδιο Nereus, η πρώτη παρουσίαση του οποίου έγινε στο Piraeus Maritime Hackathon και ήδη η ομάδα βρίσκεται στο Bluegrowth και παρουσίασε μια βελτιωμένη πρόταση.

Στις άλλες δύο θέσεις του άτυπου βάθρου ανέβηκαν η Ship Hop, με ένα δίδυμο προγραμματιστών που έδωσε καινοτόμες λύσεις προγραμματισμού για το πρόβλημα διαδοχικών κρατήσεων, αλλά και η πολύ νεανική ομάδα του TRASHPOWER από προπτυχιακούς φοιτητές/τριες του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου που ασχολήθηκε με το πρόβλημα συγκέντρωσης και μεταφοράς με πλοία των απορριμμάτων των νησιών.

Η FORTH CRS ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την καθοδήγηση της ομάδας SHIPHOP για την διερεύνηση της πρακτικής εφαρμογής της πρότασής της και η εκπρόσωπος του BLUEGROWTH ανακοίνωσε την επιλογή τους να εντάξουν στο πρόγραμμα επώασης την ομάδα TRASHPOWER.

Το BLUEHACATHON 2017 τέλειωσε με την αναγγελία του BLUEHACATHON 2018 με την ένταξη στους συνδιοργανωτές του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών.