Θ. Βενιάμης: η Χίος είναι η μητρόπολη της ελληνικής ναυτιλίας

0

Το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργάνωσε ανοικτή εκδήλωση σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου με κεντρικό ομιλητή τον κ. Θεόδωρο Βενιάμη, Πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Η εκδήλωση με θέμα «Ελληνική ναυτιλία, ανθρώπινο δυναμικό και ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υποδοχής των νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Ναυτικών Χρονικών, ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΕΕ ζήτησε να μιλήσει στους νέους που επέλεξαν να σπουδάσουν στη γενέθλια γη του, τη ναυτομάνα Χίο.

22251036_1362144190549694_1753078332_o

 

Σημειώνεται πως ο κ. Βενιάμης είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών το 2009, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στη Χίο.

Κατά την ομιλία του στο εναρκτήριο σεμινάριο του Πανεπιστημίου και με αφορμή ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ δεν δίστασε να εκφράσει την τοποθέτησή του υπέρ της δημιουργίας ναυτιλιακού κλάστερ. Εμφανίστηκε μάλιστα πιο συγκαταβατικός σε θέματα που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίζονταν μάλλον με δυσπιστία από πολλούς παράγοντες της Ακτής Μιαούλη.

22251011_1362143967216383_414257575_o

 

Ο κ. Βενιάμης κατά την ομιλία του και μετέπειτα στη συζήτηση που είχε με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση μίλησε για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, τη στρατηγική της ΕΕΕ αλλά ανέπτυξε και τις προσωπικές του σκέψεις σε επίκαιρα θέματα. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, φάνηκε θετικός στο ενδεχόμενο στήριξης της ναυτικής διαιτησίας στην Ελλάδα.

Ερωτώμενος για το ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του στο ναυτιλιακό στίβο, ο κ. Βενιάμης απάντησε ότι στην επιχείρηση του ακολουθείται το παραδοσιακό μοτίβο του «hands on».

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της ΕΕΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις του ελληνικού εφοπλισμού με τους Γερμανούς επικριτές μας, δηλώνοντας ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πως το μέλλον μπορεί να είναι αισιόδοξο.

Ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε και στα μεταπτυχιακά προγράμματα των αξιωματικών του Ε.Ν. δηλώνοντας ότι δεν τα θεωρεί απαραίτητα για την εξέλιξη τους πάνω στο πλοίο, ενώ προέτρεψε τους νέους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη ναυτιλία και να βρουν αυτό που τους αρέσει.

Ο κ. Βενιάμης υπήρξε ιδιαίτερα θερμός όταν αναφέρθηκε στον τέως υπουργό Θεόδωρο Δρίτσα και στον τέως γ.γ. του ΥΝΑΝΠ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ. Ιωάννη Θεοτοκά. Δεν δίστασε μάλιστα να τονίσει τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η ΕΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε ακόμη στο Brexit, τονίζοντας πως το Λονδίνο δεν αποτελεί πλέον μητρόπολη της ναυτιλίας και πως πολλοί διεθνείς ναυτιλιακοί οίκοι διατηρούν μόνο παραρτήματα των εταιρειών τους στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς το καθεστώς δεν τους επιτρέπει πλέον να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

22279226_1362144217216358_109516391_o

 

Πολλοί συμμετέχοντες επισήμαναν μάλιστα ότι οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και μάλλον σπάνιες, αφού ο κ. Βενιάμης δεν συνηθίζει να συμμετέχει σε συνεντεύξεις Τύπου ή σε εκδηλώσεις, όπου οι συμμετέχοντες δέχονται ερωτήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ότι επιθυμεί να επισκεφθεί ξανά το Πανεπιστήμιο και υπενθύμισε σε όλους πως η Χίος είναι η «μητρόπολη της ελληνικής ναυτιλίας».

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά