Ποιές είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία;

0

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η επιμορφωτική συνάντηση ναυτιλίας με θέμα «Περιβαλλοντικοί κανονισμοί στη ναυτιλία: σύγχρονα διλήμματα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Η συνάντηση διοργανώθηκε από την εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Ιsalos.net» και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εισηγητές στη συνάντηση ήταν ο Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd. και Μέλος του Δ.Σ. της HELMEPA, η Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, ο Εμμανουήλ Βεργέτης, Senior Consultant Marine & Offshore του Lloyd’s Register, ο Βασίλειος Δημουλάς, Ηellenic Plan Approval Office Manager του Bureau Veritas, η Έφη Κουρέτα, Claims Executive του The North of England P&I Association Limited και η Κατερίνα Στεμπίλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.

Στην επιμορφωτική συνάντηση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η κα Ειρήνη Νταϊφά, Ειδική Γραμματέας Δ.Σ. της HELMEPA.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, καταξιωμένα στελέχη από τον ευρύτερο χώρο του ναυτιλιακού επιχειρείν, αναφέρθηκαν στο στόχο μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας στο περιβάλλον, στις προκλήσεις που προκύπτουν από τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, ενώ εστίασαν στον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τους φορείς που διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλιακής βιομηχανιας, διεθνώς, καθώς και στις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογική εξέλιξη ως προς την ορθή εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων κανονισμών αλλά και όσων προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ στο άμεσο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εισηγητές και οι εισηγήτριες δεν παρέλειψαν να τονίσουν το γεγονός ότι η ναυτιλία αποτελεί τον φιλικότερο περιβαλλοντικά τρόπο μεταφοράς εμπορευματικών αγαθών και ανθρώπων, καθώς παράγει έως και 100 φορές λιγότερους ρύπους ανά τόνο-μίλι, σε σύγκριση με τις αεροπορικές μεταφορές.

Μιλώντας σε νέους σπουδαστές και φοιτητές, οι εισηγητές τόνισαν ότι η εφαρμογή των νέων κανονισμών είναι δεδομένη, ενώ τους προέτρεψαν να εστιάσουν στις τεχνολογίες αυτοματισμού καθώς και στην κυβερνοασφάλεια.

Οι περισσότερες ερωτήσεις από το κοινό αφορούσαν σε πρακτικά ζητήματα και πιο συγκεκριμένα σε ζητήματα που άπτονταν της ενσωμάτωσης των νέων “πράσινων” τεχνολογιών στους διάφορους τύπους πλοίων, καθώς και της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων συστημάτων και τεχνολογιών που εφαρμόζονται στα πλοία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων ή την διαχείριση του θαλάσσιου έρματος.

Την επιμορφωτική συνάντηση παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και απόφοιτοι από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τμήματα ναυτιλιακής κατεύθυνσης, σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας, καθώς και στελέχη από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Χορηγοί και υποστηρικτές των επιμορφωτικών συναντήσεων:

screenshot

Φωτο: Γιώργος Χρηστάκης, Ναυτικά Χρονικά