Σε 18 μήνες οι 3 πρώτοι μικροδοδορυφόροι θα είναι έτοιμοι προς εκτόξευση με την ελληνική σημαία! 

0

Σε τροχιά ανάπτυξης και δραστηριοποίησης ακόμα και στο διάστημα με εφαλτήριο την εγχώρια παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, επιχειρεί να μπει η Ελλάδα όπως μεταδίδει ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται η δραστηριότητα της κατασκευής και ανάπτυξης τριών νέων μικροδορυφόρων που ολοκληρώνουν ερευνητικές ομάδες ελληνικών πανεπιστημίων. Η ανάπτυξη των τριών νέων μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου από τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πατρών  και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εντάσσεται σε πανευρωπαϊκή δράση, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, μετά από σχετική πρόβλεψη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. 
 
Με τους νέους μικροδορυφόρους, που αναμένεται να είναι πλέον έτοιμοι προς εκτόξευση σε 18 μήνες, θα δοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και προς αξιοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα, η δυνατότητα εφαρμογών παρατήρησης – παρακολούθησης της Γης, η ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, αλλά και η βελτίωση των ερευνητικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών των εξειδικευμένων ερευνητών που εξειδικεύονται σε επιμέρους τομείς των θετικών επιστημών σε ελληνικά Ιδρύματα.
Κατά  την ανακοίνωση του SEPE η εν λόγω δράση θα αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για προσέλκυση Ελλήνων ερευνητών, που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος και σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ για την κατασκευή των μικροδορυφόρων θα απασχοληθούν ερευνητές ελληνικών Πανεπιστημίων,. Παράλληλα θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί και ελληνική τεχνολογία. Θα αποτελέσει δε, σε συσχετισμό με ειδικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, πλατφόρμα εκπαίδευσης για την εξειδίκευση νέων επιστημόνων. 
 
“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να φέρει πίσω στη χώρα μας επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος, αλλά και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες παραγωγής και απασχόλησης σε μία σειρά από τομείς. Οι εφαρμογές, που θα προκύψουν, είναι απεριόριστες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς. Στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Κώστα Μασσέλο και τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλη Κωστόπουλο, οι δύο καθηγητές ενημέρωσαν τον κ. Παππά για την πορεία της εξαιρετικά σημαντικής και πολυαναμενόμενης δράσης.
 
Πηγή: Sepe.gr
Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ