Οδηγίες σε ναυτικούς σε περίπτωση θερμοπληξίας

0

Με αφορμή ορισμένα περιστατικά θερμοπληξίας σε ναυτικούς που έχουν συμβεί πρόσφατα, το UK P&I Club δίνει οδηγίες για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Η θερμοπληξία, η οποία αποτελεί σοβαρή ασθένεια θερμότητας, προκαλεί καταρχήν αυξημένο πυρετό (άνω των 40ο C) και μπορεί να οδηγήσει σε θερμικές κράμπες, λιποθυμία και σωματική εξάντληση. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι η σύγχυση, ο αποπροσανατολισμός του ατόμου, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, το ξηρό, το υγρό ή το κόκκινο δέρμα.

Η εφίδρωση αποτελεί τον καλύτερο μηχανισμό ελέγχου της θερμότητας του σώματος. Επίσης τα επίπεδα αλατιού και νερού που μειώνονται σε περιστατικά θερμοπληξίας πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα.

Οι ναυτικοί πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις όταν εργάζονται σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, όπως το κατάστρωμα ή το μηχανοστάσιο. Να πίνουν άφθονο νερό και να φορούν προστατευτικό ρουχισμό ο οποίος να εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα για να επιτρέπει την εξάτμιση του ιδρώτα.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

• Μετακινηθείτε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος και αφαιρέστε τον περιττό ρουχισμό
• Ξαπλώστε και σηκώστε ελαφρώς τα πόδια σας ψηλά
• Τυλίξτε τον ασθενή με ένα κρύο και υγρό σεντόνι για να πέσει η θερμοκρασία του τουλάχιστον στους 38°C
• Τοποθετήστε παγοκύστες στον αυχένα, στις μασχάλες και στην πλάτη του ασθενούς. Τα συγκεκριμένα σημεία του σώματος είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα και μέσω της ψύξης μειώνουν την θερμοκρασία του σώματος
• Μόλις η θερμοκρασία του ασθενούς μειωθεί στο φυσιολογικό επίπεδο, μπορείτε να αντικαταστήσετε το υγρό σεντόνι με στεγνό
• Ελέγχετε συνεχώς την θερμοκρασία του ασθενούς, τον σφυγμό του και την ανταπόκρισή του με το περιβάλλον