Μπορεί η Ελλάδα να γίνει διεθνές κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης;

0

Την ίδρυση της πρώτης μη- δημόσιας, Ελληνοαραβικής, Ναυτικής Ακαδημίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο και τον εκπαιδευτικό όμιλο City Unity ανακοίνωσε ο διευθυντής της Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport (AASTMT), Captain Ahmed Youssef και ο πρόεδρος του Αραβοελληνικού επιμελητηρίου και του City Unity College κ. Χάρης Γερονικόλας. Η ανακοίνωση για την ίδρυση της ακαδημίας πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή, η οποία έλαβε χώρα το Μάιο, στο εκπαιδευτικό πλοίο “AIDA IV” στον ΟΛΠ, παρουσία στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανακοίνωση για ίδρυση ιδιωτικής Ναυτικής Ακαδημίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί η συνεργασία του New York College με τη βουλγαρική Nikola Vaptsarov Naval Academy το 2016 και η συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τη βρετανική Warsash Maritime Academy το 2017.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, η φοίτηση στην Ελληνοαραβική Ναυτική Ακαδημία θα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ η θεωρητική εκπαίδευση θα συνοδεύεται από πρακτική εξάσκηση σε σύγχρονους προσομοιωτές καθώς και στο εκπαιδευτικό πλοίο AIDA IV, κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων εκπαιδευτικών ταξιδιών. Σημειώνεται πως το εκπαιδευτικό πλοίο AIDA IV, αποτελεί ευγενική χορηγία της Ιαπωνικής κυβέρνησης στην AASTMT, το 1992, λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του City Unity College, η μόνη Σημαία που δεν έχει, προς το παρόν, αναγνωρίσει το πτυχίο της AASTM είναι η ελληνική, γεγονός που αναμένεται να λυθεί πριν την αποφοίτηση των πρώτων αξιωματικών από την Ακαδημία, το 2021. Σημειώνεται ακόμη πως η Ελληνοαραβική Ακαδημία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το ερχόμενο φθινόπωρο, εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα- σταθμό, εκτός του αραβικού κόσμου, όπου εγκαινιάζει παράρτημα η AASTM, καθώς η Ακαδημία διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Πορτ Σάιντ, το Ασσουάν καθώς και τη Λαττάκεια της Συρίας. Η επιλογή αυτή της Ακαδημίας φαίνεται να ενισχύει διεθνώς τη θέση της Ελλάδας ως παγκόσμιο κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης, δημιουργώντας ευκαιρίες για προσέλκυση σπουδαστών και από χώρες του εξωτερικού.

Είναι γεγονός πως η ίδρυση και λειτουργεία ιδιωτικών Ακαδημιών στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα- πρόκληση για πολλούς φορείς. Οι γνωστές αγκυλώσεις που υπάρχουν από τη δεκαετία του ’80 όπου πρωτοτέθηκαν γενικότερα αρκετοί περιορισμοί για την ανώτερη και ανώτατη ιδιωτική εκπαίδευση ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετασθούν, ειδικά ως προς την εκπαίδευση και επιμόρφωση σε κλάδους της οικονομίας τόσο διεθνοποιημένους, όσο η Ναυτιλία. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση στη χώρας μας είναι να το πράξουν με ποιοτικά κριτήρια και μακροπρόθεσμους στόχους και οράματα, με γνώμονα πάντοτε την άρτια εκπαίδευση της επόμενης γενιάς των αξιωματικών Ε.Ν.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Το στοίχημα των αλλοδαπών κέντρων ναυτικής εκπαίδευσης εντός των συνόρων μας», Ναυτικά Χρονικά,Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2017, σ. 22