Aegean Rebreath: υποβρύχια δράση με επίκαιρα μηνύματα

0

Σε συνέχιση των δράσεων της στην περιοχή των Λεγραινών Αττικής προχώρησε η ομάδα του Aegean Rebreath σε συνεργασία με το Nautilus Dive Center. Στο πλαίσιο των δύο καταδυτικών δράσεων σε ένα μικρό θαλάσσιο κόλπο, τα μέλη της ομάδας συνέλεξαν είκοσι λάστιχα και 10 σάκους θαλάσσιων απορριμάτων όπως δίχτυα, μεταλλικούς και πλαστικούς σωλήνες, εξαρτήματα μηχανών, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, μπαταρίες και πλήθος άλλων υλικών. Τα απορρίμματα αυτά κατόπιν του απαιτούμενου διαχωρισμού και της καταγραφής διατέθηκαν προς ανακύκλωση σε συνεννόηση με το Δήμο Λαυρίου.

8

Τα μέλη της ομάδας με τη δράση αυτή, θέλησαν να αναδείξουν το πρόβλημα της τεράστιας συσσώρεσης απορριμάτων ακόμα και σε μικρές γεωγραφικές θαλλάσιες περιοχές. Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο συμβολισμό δεδομένου ότι κοντά στην περιοχή, που πραγματοποιήθηκε η δράση, βρίσκεται ο παράκτιος υγρότοπος των Λεγραινών ο οποίος είναι και προστατευόμενη περιοχή Natura, ενώ στην περιοχή λειτουργεί και ιχθυοτροφείο. Για τον λόγο αυτό, οι εθελοντές δύτες τονίζουν την απόλυτη ανάγκη προστασίας και διατήρησης του θαλάσσιου πλούτου ανεξαρτήτως τουριστικής και εμπορικής εκμετάλλευσης. Κανένα είδος ανάπτυξης δεν δικαιολογεί την καταστροφή και υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία δημιουργεί συνθήκες μη αναστρέψιμες για τις σημερινές και μελλοντικές γενεές.

5

Σκοπό της ομάδας αποτελεί η διεύρυνση ανάλογων δράσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσω συνεργασίας με τοπικούς φορείς, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις σε αυτό το τεράστιο αφανές πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, το Aegean Rebreath θεωρεί ως αποκλειστική προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων όσων μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή της θαλάσσιας ρύπανσης βάσει των πραγματικών διαστάσεων της, θέτοντας ως προτεραιότητα την ουσιαστική ενημέρωση της κοινωνίας και την επέκταση του σκεπτικού της διαχείρισης και της αξιοποίησης των θαλάσσιων απορριμάτων βάσει των υφιστάμενων διεθνών πρακτικών.

13