Ο ελληνικός εφοπλισμός στηρίζει τους φοιτητές και τιμά τους παλαίμαχους ναυτικούς

0

Στα γραφεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 6 Ιουνίου, η ετήσια εκδήλωση βράβευσης των ναυτικών που τερμάτισαν το 2013 την σταδιοδρομία τους σε ποντοπόρα πλοία, με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία, καθώς και η απονομή υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσιος –Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο Αρχηγός Λ.Σ,- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος κ. Σταμάτης Ράπτης, ο Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Θεόδωρος Κλιάρης, καθώς και οι διοικήσεις των ναυτικών οργανώσεων και εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων.

PHOTO 3

O κος Βενιάμης, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους δήλωσε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που τιμάτε με την παρουσία σας την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή μας, στην οποία απονέμονται συμβολικά χρηματικά βραβεία σε δύο ναυτικούς με τη μακρότερη υπηρεσία σε ποντοπόρα πλοία, καθώς και τέσσερις υποτροφίες σε νέους σπουδαστές που ξεχωρίζουν για τις υψηλές τους επιδόσεις.

Στο πρόσωπο των δύο ναυτικών βραβεύεται και αναγνωρίζεται η ναυτοσύνη των Ελλήνων και η υψηλή τεχνογνωσία που τους διακρίνει, χαρακτηριστικά που τους έχουν καταξιώσει στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Η θάλασσα και η ναυτοσύνη είναι στο DNA του λαού μας. Έχουμε επιτύχει να κατέχουμε μια μεγάλη ναυτιλία, όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε επίπεδο ποιότητας και υψηλής παροχής θαλάσσιων μεταφορικών υπηρεσιών στο παγκόσμιο εμπόριο.

Και θέλω για άλλη μία φορά, σήμερα, να επαναλάβω ότι η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον τόπο της. Είναι τιμή για όλους εμάς, τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, να εκπροσωπούμε μία βιομηχανία, που εκτός από τα οικονομικά οφέλη για τον τόπο, δημιουργεί συναισθήματα εθνικής περηφάνιας και καταξίωσης σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Πιστεύω επίσης ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει ξανά προτεραιότητα της Πολιτείας μας να ενθαρρυνθεί η επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος από τους νέους. Σε αυτό θα βοηθήσει η βελτίωση του συστήματος της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ενεργοποίησης της δυναμικής για απασχόληση περισσότερων Ελλήνων στα ελληνόκτητα πλοία. Και στους δύο στόχους η Πολιτεία θα μας βρει ουσιαστικούς αρωγούς, με ρεαλιστικές προτάσεις, που λαμβάνουν υπόψη τον καθοριστικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας μας.

Επίσης, σήμερα θα απονείμουμε σε τέσσερις νέους επιστήμονες τέσσερις αντίστοιχα υποτροφίες, θέλοντας να βραβεύσουμε και να ενισχύσουμε οικονομικά τις προσπάθειές τους για πληρέστερη επιστημονική κατάρτιση, με τις μεταπτυχιακές σπουδές που έχουν επιλέξει».

Ειδικότερα τα βραβεία στους ναυτικούς από 3.000 ευρώ το καθένα που απένειμε ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, έλαβαν:

– Ο κύριος Χρήστος Μεντεσίδης από την Κοζάνη. Γεννημένος το 1950 συνταξιοδοτήθηκε ως Πλοίαρχος Β’ τάξης έχοντας συνολική θαλάσσια υπηρεσία 28 χρόνια, 7 μήνες και 15 ημέρες, όλη σε ποντοπόρα πλοία. Το μεγαλύτερο μέρος της υπηρεσίας του έχει πραγματοποιηθεί σε πλοία του Ομίλου Νιάρχου αλλά και στην MARAN TANKERS.
– Ο κύριος Δημήτριος Γερμαλίδης, γεννημένος το 1952 στον Εβρο συνταξιοδοτήθηκε το 2013 ως Μάγειρος με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 30 χρόνια, 1 μήνα και 29 ημέρες εκ των οποίων τα 28 χρόνια, 11 μήνες και 25 ημέρες σε ποντοπόρα πλοία. Μεγάλο μέρος της υπηρεσίας του έχει πραγματοποιηθεί σε πλοία των εταιρειών ELETSON, KRISTEN NAVIGATION και DELTA TANKERS.

Οι υποτροφίες για τις μεταπτυχιακές σπουδές, σε τομείς σχετιζόμενους με τη ναυτιλία, απονεμήθηκαν ως εξής:

– Την υποτροφία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών ύψους 10.000 δολαρίων, στη μνήμη του Προέδρου της Αντώνη Χανδρή έλαβε ο κύριος Ιωάννης Καμπιανάκης. Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1993. Τον Ιούνιο του 2016 απέκτησε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης με Αριστα. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στο Queen Mary, University of London, στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.
– Την υποτροφία είς μνήμην Νικολάου Τραυλού, ύψους 10.000 ευρώ, έλαβε ο κύριος Δημήτριος Κοντοβράκης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Τον Σεπτέμβριο του 2015 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου της Πάτρας με βαθμό 7.53. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα Marine Engineering στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη.
– Την υποτροφία χορηγίας της κυρίας Ειρήνης Νταϊφά στη μνήμη του πατέρα της Σταύρου, ύψους 15.000 δολαρίων έλαβε η κυρία Ευαγγελία Βαγιωνίτη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Τον Νοέμβριο του 2014 απέκτησε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Λίαν Καλώς. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen Mary.
– Τέλος η υποτροφία του Lloyd’s Register Foundation ύψους 10.000 λιρών Αγγλίας, δόθηκε στην κυρία Φραγκίσκα Ρούσσου. Γεννήθηκε το 1994 στη Σύρο. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με βαθμό Άριστα. Θα ξεκινήσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές τον Σεπτέμβριο στο Cyber Security Risk Management στο Πανεπιστήμιο του Southampton. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο Lloyd’s Register Quality Assurance στον Πειραιά.

PHOTO 2

Κλείνοντας τη σημερινή εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θεόδωρος Βενιάμης, είπε:

«Θέλω να ευχηθώ ολόψυχα στους άξιους ναυτικούς μας που βραβεύθηκαν σήμερα για τη μακρόχρονη υπηρεσία τους στην ελληνική ναυτιλία, υγεία και κάθε προσωπική ευτυχία κοντά στις οικογένειές τους.

Ευελπιστώ ότι η καταξίωσή σας στο ναυτικό επάγγελμα θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα που θα συνδράμει στη ζητούμενη αναβίωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας, όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βρεθούν διέξοδοι επαγγελματικής αποκατάστασης για τους άνεργους συμπολίτες μας.

Εύχομαι επίσης στους νέους και στις νέες που διακρίθηκαν για την αριστεία που έχουν επιδείξει στις μέχρι σήμερα ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, καλή επιτυχία στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθώς και στην ευόδωση των επαγγελματικών τους στόχων. Τα πνευματικά εφόδια που με ζήλο και κόπο συγκεντρώνετε θα σας προσφέρουν ανοικτούς ορίζοντες, προσωπική καλλιέργεια και καταξίωση και θα σας ισχυροποιήσουν στον μετέπειτα αγώνα σας στον στίβο της επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης.

Σας ευχαριστώ όλους σας που τιμήσατε με την παρουσία σας τη σημερινή εκδήλωσή μας».