Μια ακόμη ευκαιρία: η πρωτοβουλία από τον Όμιλο Τσάκου για σπουδαστές ΑΕΝ

0

Πολλά έχουν γραφτεί για την ανάγκη ανάληψης τόσο από την πολιτεία όσο και από τη ναυτιλιακή κοινότητα καινοτόμων δράσεων με σκοπό όχι μόνο την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα αλλά και τη δυνατότητα παροχής σε όλους τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές ΑΕΝ σωστής και σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης.

Στη συγκεκριμένη απαιτητική προσπάθεια υπάρχουν εταιρείες και, κυρίως, προσωπικότητες της ναυτιλίας που δεν εφησυχάζουν και διαρκώς καινοτομούν με σκοπό τη στενότερη διασύνδεση της ναυτιλιακής αγοράς με τους νέους που επιθυμούν να συνεχίσουν τη ναυτική μας παράδοση στα διεθνή πελάγη.

Ωστόσο, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια τα Ναυτικά Χρονικά λαμβάνουν αρκετά μηνύματα «αγωνίας» από πρωτοετείς σπουδαστές ΑΕΝ, οι οποίοι τελικά δεν καταφέρνουν να ναυτολογηθούν εγκαίρως προκειμένου να μπαρκάρουν στο πρώτο και σημαντικότατο για την εξέλιξή τους εκπαιδευτικό ταξίδι.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος γνωρίζοντας αυτή την «αδυναμία» του γενικότερου συστήματος, αλλά, κυρίως, θέλοντας να προσφέρει μια ακόμα ευκαιρία σε δεκάδες νέους προκειμένου να ταξιδέψουν, πήρε τη γενναία απόφαση να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε όλοι οι πρωτοετείς σπουδαστές να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να εκπαιδευτούν έγκαιρα και σε ποιοτικές συνθήκες. Είναι μάλιστα εξαιρετικά ενθαρρυντικό και αισιόδοξο το γεγονός, ότι ο νέος υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αγκαλιάζει και θέτει υπό την αιγίδα του YNANΠ τέτοιες σημαντικές προσπάθειες.

Ο καπετάν Παναγιώτης, με τη συνδρομή του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» αλλά και των στελεχών του Ομίλου Τσάκου συμφώνησαν με την εταιρεία MED FERRY, με διαχειριστή τον πρόεδρο της Ένωσης Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων κ. Χαράλαμπο Σημαντώνη, τη διάθεση του RO- RO Μed Star με σκοπό την άμεση ναυτολόγηση έως 12 πρωτοετών σπουδαστών από όλες τις ΑΕΝ, οι οποίοι δεν είχαν για διάφορους λόγους καταφέρει να επιλεγούν έγκαιρα για το υποχρεωτικό μπάρκο. H συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνει επίσης μια πραγματική απεικόνιση της ‘κατάστασης’ των μη ναυτολογημένων δοκίμων, παρουσιάζοντας με απόλυτη διαφάνεια τον ακριβή αριθμό όσων δεν έχουν επιλεγεί (ή δεν επιθυμούν να επιλεγούν) για το πρώτο εκπαιδευτικό μπάρκο. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αξιοσημείωτο ότι τελικά ήταν 48 οι πρωτοετείς σπουδαστές που δεν είχαν ήδη μπαρκάρει μέχρι τον περασμένο Μάιο, αριθμός σχετικά μικρός σε σχέση με τους 1180 σπουδαστές που εισήχθησαν στις ΑΕΝ τον περασμένο Οκτώβριο.

IMG_4495

Η πρωτοβουλία του Ομίλου Τσάκου έχει ειδικά σήμερα τεράστια αξία, αφού αποδεικνύει ότι υπάρχουν Ναυτέλληνες που δεν στέκονται μόνο στο στενό επιχειρηματικό συμφέρον αλλά δίνουν ευκαιρίες σε νέες και νέους να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στη ναυτιλία. Επιπρόσθετα, η στρατηγική κίνηση του Καπετάνιου αλλά και του Ιδρύματος έχει εξαιρετική σημασία διότι δίνει τη δυνατότητα σε νέες σπουδάστριες, που ίσως αδικούνται από κάποιες προκαταλήψεις, να ναυτολογηθούν.

Κάποτε το «Ευγένιος Ευγενίδης» ήταν ένα πλοίο- σύμβολο της ναυτικής εκπαίδευσης, σε εποχές όπου εμπνευσμένοι πλοιοκτήτες και έμπειροι ναυτικοί κατάφερναν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και τα οράματά τους στις νεότερες γενιές Ναυτελλήνων. Ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο Σταύρος Λιβανός, ο Ιωάννης K. Καρράς, o Αντώνης και ο Μίμης Χανδρής, αλλά και τόσοι άλλοι αθάνατοι της ελληνικής ναυτιλίας, σε πολύ πιο δύσκολες και ταραχώδεις εποχές απ’ ότι σήμερα, δεν λησμόνησαν ποτέ την πατρίδα τους και ειδικότερα την αρωγή στη ναυτική εκπαίδευση και τη νέα γενιά. Και είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι οι συνεχιστές των παραπάνω πεφωτισμένων ανδρών συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια, ο κάθε ένας με τον τρόπο του. Με αυτό το γνώμονα ίσως θα έπρεπε να αποδώσουμε ξεχωριστή μνεία στο Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου και στον πρόεδρό του Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη που όχι μόνο παραμένουν σταθεροί και πολύτιμοι επίκουροι της πολιτείας σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και ένθερμοι υποστηρικτές στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Το παράδειγμα όλων των μεγάλων και σπουδαίων πλοιοκτητών οφείλουμε να μη λησμονήσουμε. Ευτυχώς για όλους εμάς, υπάρχουν και σήμερα εμπνευσμένες προσωπικότητες της μεγάλης μας Ναυτιλίας που δεν λησμόνησαν το ένδοξο αλλά και δύσκολο παρελθόν μας και επιμένουν, παρά τις συμπληγάδες πέτρες, στην ανέλιξη της νέας γενιάς, στην αρωγή της ναυτικής εκπαίδευσης και στη στήριξη των φυτώριων της ναυτοσύνης μας.

Σε λίγες ημέρες οι επιλεχθέντες σπουδαστές θα ταξιδέψουν στο Αιγαίο και θα έχουν τη δυνατότητα, όπως και τόσοι άλλοι πρωτοετείς, να δοκιμάσουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και κυρίως το πάθος και την υπομονή τους εν πλω.

Σε όλες και όλους τους δοκίμους ευχόμαστε καλά ταξίδια και σε όλους τους πλοιοκτήτες που δίνουν τη δυνατότητα αυτή, και στους ναυτικούς που τους εκπαιδεύουν να συναντούν πάντα ούριους άνεμους στις πλεύσεις τους.