Η Isalos.net συνομιλεί με τους νέους ναυτικούς της Μακεδονίας

0

Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net διοργάνωσε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ημερίδα- συνάντηση των σπουδαστών της ΑΕΝ Μακεδονίας, αλλά και των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών και επιχειρήσεων στον ευρύτερο χώρο του ναυτιλιακού επιχειρείν. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκεύη, 26 Μαΐου, στην Αποθήκη Δ του ΟΛΘ.

Οι ημερίδες «Επιλέγω Ναυτιλία», αποτέλεσμα μιας πολυετούς ακαδημαϊκής έρευνας που ξεκίνησε το 2009, αποτελούν εδώ και οκτώ χρόνια ένα σταθερό πλαίσιο-πλατφόρμα καταγραφής του κοινωνιολογικού προφίλ αλλά και των στόχων των νέων που επιλέγουν ναυτιλία. Η παρατήρηση στη συγκεκριμένη έρευνα ότι οι νέοι στα ΑΕΙ και στις «ναυτιλιακές» ΑΕΝ της χώρας δηλώνουν στα ερωτηματολόγια που απαντούν μια πλημμελή πληροφόρηση σχετικά με τα ναυτικά επαγγέλματα οδήγησε από το 2010 τους εκδότες των Nαυτικών Xρονικών στη δημιουργία τακτικών συναντήσεων επιμόρφωσης στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Λίγα χρόνια αργότερα, με την παρότρυνση και μετέπειτα την πολυσυλλεκτική αρωγή σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών και εκπαιδευτικών φορέων, τα Ναυτικά Χρονικά προχώρησαν στη δημιουργία της εκπαιδευτικής πλατφόρμας και της ιστοσελίδας ενημέρωσης των νέων, Isalos.net.

panagiotis karousos photography-228

Κατά το 2016, στον πρώτο χρόνο δημιουργίας και λειτουργίας της Isalos.net, οι διοργανωτές πραγματοποίησαν την επιτυχημένη ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» στον Πειραιά και τις μηνιαίες συναντήσεις επιμόρφωσης στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το 2017, η ομάδα της Isalos.net άνοιξε τα πανιά της και εκτός Αθηνών και έστρεψε το ενδιαφέρον της προς την περιφέρεια, διοργανώνοντας το Μάρτιο του 2017 την ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» στη Χίο, ενώ συμμετείχε ακόμη σε ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Αγρίνιο.

Στην ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» στη Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή των νέων ήταν πρωτοφανής: 450 σπουδαστές ΑΕΝ, 100 φοιτητές ΑΕΙ αλλά και πλήθος εκπαιδευτικών και νέων ναυτικών παρακολούθησαν 6 συζητήσεις με θέματα σχετικά με τη ναυτιλιακή επικαιρότητα αλλά και τις προκλήσεις των θαλάσσιων επαγγελμάτων. Οι νέες και νέοι ναυτέλληνες είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών και εκπαιδευτικών φορέων στα 21 desks που συμμετείχαν στην ημερίδα.

panagiotis karousos photography-12

Στην ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» στη Θεσσαλονίκη, η οποία πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, συμμετείχαν 30 ομιλητές από σημαντικότατες εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με σκοπό την ενημέρωση των νέων για τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές στη σύγχρονη ναυτιλία. Σε δύο αίθουσες όπου διεξάγονταν παράλληλες εισηγήσεις, οι σπουδαστές ΑΕΝ και οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στους ομιλητές αλλά και να συνομιλήσουν μαζί τους για θέματα που αφορούν τη ναυτιλιακή καθημερινότητα.

panagiotis karousos photography-208

Την ημερίδα χαιρέτισε ο διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών, Ηλίας Μπίσιας, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Θεσσαλονίκης, Ανδρόνικος Σινιώρης, καθώς εκ μέρους της ΑΕΝ Μακεδονίας, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο καπτ. Νικόλαος Τσούλης, Διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων και ο Δημήτριος Γουργούλης, Διευθυντής της Σχολής Μηχανικών.

Σημειώνεται πως την ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» στη Θεσσαλονίκη χορήγησαν και υποστήριξαν 51 εταιρείες και φορείς, ενώ η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Real Time Graduates και της Ναυτιλιακής Λέσχης Θεσσαλονίκης. Xορηγός επικοινωνίας της ημερίδας ήταν τα Ναυτικά Χρονικά.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση στην Αποθήκη Δ του ΟΛΘ, την Παρασκεύη, 26 Μαΐου 2017.

Αίθουσα 1:

Αίθουσα 2:

Desks ναυτιλιακών εταιρειών:

Desks εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων:

Στιγμιότυπα από τους χώρους διεξαγωγής της Ημερίδας:

screenshot