Οι κρίσιμοι παράγοντες για την εξέλιξη των «μικρών» ναυτιλιακών εταιρειών

0

Σήμερα 140 εταιρείες διαχειρίζονται πάνω από 4.000 πλοία, ενώ το 90% των εταιρειών διεθνώς διαχειρίζονται λιγότερα από 10 πλοία η καθεμιά. Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες εποχές, όπου αφενός οι νέες περιβαλλοντικές νομοθεσίες εκτοξεύουν τα κόστη αλλά και τα συστήματα διαχείρισης και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και επιμόρφωσης των ναυτικών βαίνουν αυξανόμενα, οι «μικρές» εταιρείες θα δυσκολευτούν τα επόμενα χρόνια να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα συστήματα. Αυτός είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας, που πιθανώς να βραχυκυκλώσει την εξέλιξη και την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά και να χωρίσει τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα σε δύο ταχύτητες.

Ωστόσο η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των πληρωμάτων παραμένει κρίσιμος παράγοντας στην ανταγωνιστικότητα μιας εταιρείας, αν και πάλι οι μικρότερες από αυτές ήδη δοκιμάζονται, και στο άμεσο μέλλον θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο, από την έλλειψη ικανών, έμπιστών και «long time (μακροχρόνιων)» πληρωμάτων.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Οι κρίσιμοι παράγοντες για την εξέλιξη των μικρών ναυτιλιακών εταιρειών», Ναυτικά Χρονικά, Μάρτιος 2017, 15