Η ναυτιλία οδηγείται σε ένα πλαίσιο «τυποποίησης» που υπάρχει στις αερομεταφορές;

0

Στον χώρο της διαχείρισης πλοίων, οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Η διαχείριση των πληροφοριών, των δεδομένων, της αγοράς και των νέων τεχνολογιών απαιτεί συνεχή εγρήγορση, κονδύλια και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στη βιομηχανία του ship management έχουν αναδειχθεί διεθνώς νέοι παίκτες και έχουν σχηματιστεί πρωταγωνιστές-κολοσσοί με διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις και πρακτικές ανάλογα με τις αγορές που εξυπηρετούν αλλά και την επιχειρηματική κουλτούρα της κεντρικής διοίκησής τους.

Η αλήθεια είναι ότι, σε πολλά τμήματα στους κολοσσούς του χώρου, παρατηρούνται υπερ-εξειδίκευση των στελεχών και δυσκολία, απροθυμία ή ακόμα και άγνοια για συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων, π.χ. τεχνικού και crew.

Η καλύτερη συνεργασία για το κοινό όφελος μιας εταιρείας είναι ανάμεσα στους στόχους των κολοσσών του χώρου, οι οποίοι μάλιστα επιζητούν την ενοποίηση, την εδραίωση ή την παγίωση κοινών προδιαγραφών ειδικά στη ναυπηγική τεχνολογία, προκειμένου να μειωθούν τα κόστη αλλά και να εκπαιδεύονται αρτιότερα και σε βάθος χρόνου τα αρμόδια τμήματα.

Οι μεγάλες ship management εταιρείες, μάλιστα, επιθυμούν η ναυτιλία να οδηγηθεί σε ένα πλαίσιο «τυποποίησης» που υπάρχει στις αερομεταφορές ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Η ναυτιλία οδηγείται σε ένα πλαίσιο «τυποποίησης» που υπάρχει στις αερομεταφορές;» Ναυτικά Χρονικά, Μάρτιος 2017, 15