H εφαρμογή της συνθήκης του IMO για το θαλάσσιο έρμα αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση

0

O γενικός γραμματέας της INTERCARGO (International Association for Dry Cargo Shipowners / Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Φορτηγών Πλοίων) δρ K. Γ. Γκόνης σημείωσε ότι η εφαρμογή της συνθήκης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για το θαλάσσιο έρμα αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση.

Η ΙΝΤΕRCARGO εκφράζει σοβαρές ενστάσεις, δεδομένων των πραγματικών τεχνικών εμποδίων για την εγκατάσταση συστημάτων στον υπάρχοντα στόλο bulk carriers. Οι ανάγκες σε ισχύ, διαθέσιμο χώρο και σωληνώσεις, που απαιτούν δομικές επεμβάσεις, είναι παράμετροι οι οποίες, αν συνδυαστούν με το κόστος αγοράς και εγκατάστασης εξοπλισμού που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη για την αξιόπιστη λειτουργία του, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Η αβεβαιότητα των πλοιοκτητών φορτηγών πλοίων και η ανησυχία τους για την αποφυγή επιλογών που θα μπορούσαν να τους κοστίσουν ακριβά εντείνονται αν αναλογιστεί κανείς την ασυμφωνία των απαιτήσεων μεταξύ της συνθήκης του IMO και της αντίστοιχης νομοθεσίας στις ΗΠΑ.

Ο στόλος φορτηγών πλοίων χύδην φορτίου είναι η μεγαλύτερη σε τονάζ κατηγορία πλοίων και ένα σημαντικό μερίδιο αυτής χρησιμοποιεί αποδοτικές μεθόδους διαχείρισης θαλάσσιου έρματος (π.χ. gravity discharge), αλλά μη συμβατών με τις απαιτήσεις της σύμβασης.

Η μείωση/αποδοτικότητα στην κατανάλωση καυσίμου, που τόσο απασχολούν τη ναυτιλία, θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της εξίσωσης και στο κεφάλαιο του θαλάσσιου έρματος, το οποίο εντούτοις φαίνεται να μην έχει συμβεί, καθώς οι προτεινόμενες λύσεις είναι σημαντικά ενεργοβόρες.

Επιπλέον, οι απαιτήσεις της νομοθεσίας μπορεί τελικά να οδηγήσουν στη διάλυση αξιόλογο και ποιοτικό τμήμα του παγκόσμιου στόλου – μια επιλογή πάντως που είναι απλώς απαράδεκτη για έναν πλοιοκτήτη που έχει καταβάλει προσπάθειες ετών για τη συντήρηση ενός κατά τα άλλα ποιοτικού στόλου. Έχει όμως αναλογιστεί κανείς την απαιτούμενη ενέργεια και την αντίστοιχη παραγωγή CΟ2 που θα συνεπαγόταν η διάλυση αυτού του τονάζ και η κατασκευή νεότευκτων για την αναπλήρωσή του;

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «H εφαρμογή της συνθήκης του IMO για το θαλάσσιο έρμα αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση», του Δρος Κωνσταντίνου Γ. ΓκόνηΝαυτικά Χρονικά, Μάρτιος 2017, 50