Μεταπτυχιακά προγράμματα στη ναυτιλία

0

του Χάρη Παππά

H παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει εμφανώς προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων για τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα. Είναι μάλιστα γεγονός πως όλο και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν συνειδητά να συνδέσουν το μέλλον τους, την επαγγελματική τους προοπτική και τα όνειρά τους με τη θάλασσα. Το ενισχυμένο ενδιαφέρον των νέων να επιλέξουν ναυτιλία είναι περισσότερο αντιληπτό εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την αποδοχή και ανταπόκριση που λαμβάνουν πρωτοβουλίες σχετικές με τη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως η Isalos.net και το Real Time Graduates.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς όπως το ναυτιλιακό δίκαιο, η διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η ναυτιλιακή λογιστική, η ναυπηγική και οι συνδυασμένες μεταφορές αποτελούν συχνά μονόδρομο για τους νέους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού και τους επιστήμονες που ευελπιστούν να φέρουν άνεμο ανανέωσης σε έναν διεθνώς δυναμικό κλάδο. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα προγράμματα που αυτά προσφέρουν στην Ελλάδα.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
MSc in International Shipping, Finance and Management

12977287_1595580657428302_718313804373168022_o

Το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης στοχεύει στην εκπαίδευση φοιτητών που σκοπεύουν να εργαστούν στον κλάδο της Ναυτιλίας, της Χρηματοοικονομικής και της Διοίκησης. Έχει διάρκεια 12 μήνες και απευθύνεται κυρίως σε αποφοίτους τμημάτων οικονομικών, διοίκησης, χρηματοοικονομικών και θετικών επιστημών. Σκοπός είναι η ανάπτυξη των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων στους πιο πάνω τομείς μέσα από ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και η άμεση απορρόφηση των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας. Το τμήμα μερικής φοίτησης έχει διάρκεια 24 μήνες. Τα μαθήματα διεξάγονται απογεύματα 18.00-21.00. Απευθύνεται κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων με εργασιακή εμπειρία που επιδιώκουν την απόκτηση γνώσεων στους παραπάνω τομείς, με στόχο την ανέλιξή τους στα υψηλότερα επίπεδα του επαγγέλματός τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός άριστα δομημένου προγράμματος σπουδών, σε συνδυασμό με την επαγγελματική δικτύωση που προσφέρεται από το πρόγραμμα.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών σε «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο – ΝΑΜΕ»

kountouriotouentrance1small

Σκοπός του ΠΜΣ ΝΑΜΕ είναι η προχωρημένη εκπαίδευση πτυχιούχων τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ σε θέματα που αφορούν τη σύγχρονη ναυτιλία και τις μεταφορές. Οι απόφοιτοι του προγράμματος διαθέτουν όλα τα εφόδια που απαιτούνται για να αποτελέσουν τα αυριανά στελέχη στo χώρο των ναυτιλιακών και μεταφορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, οι απόφοιτοι του ΠΜΣ ΝΑΜΕ καταλαμβάνουν θέσεις όπως ναυτιλιακοί και χρηματοοικονομικοί αναλυτές, υπεύθυνοι logistics, διαχειριστές εφοδιαστικής αλυσίδας, υπεύθυνοι ναυλώσεων/ ναυτασφαλίσεων και, γενικά, εκτελεστικά στελέχη ναυτιλιακών οργανισμών και οργανισμών δημόσιας διοίκησης. Στο πλαίσιο της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, το ΠΜΣ ΝΑΜΕ έχει αναπτύξει διάφορες συνεργασίες τόσο με αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΕΙ και διεθνή ακαδημαϊκά δίκτυα όσο και με επιχειρήσεις του κλάδου, παρέχοντας έτσι στους αποφοίτους μοναδικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Το ΝΑΜΕ υποστηρίζει τους αποφοίτους του στην εύρεση εργασίας μέσω του γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και μέσω ενός ενεργού δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί του να τυγχάνουν άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Πανεπιστήμιο Πειραιά
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη «Ναυτιλία»

filespanepistimio_peiraia_398335477

Βασική επιδίωξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στη Ναυτιλία είναι να προετοιμάσει τους αποφοίτους ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, να προαγάγει την επιστήμη μέσω των ερευνητικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται και να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας και προσφέρει τέσσερις ειδικότητες: τη Ναυτιλιακή Οικονομική και Πολιτική, τη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, τις Διεθνείς Μεταφορές και τη Διοίκηση Ποιότητας στη Ναυτιλία και στις Μεταφορές. Το πρόγραμμα προσφέρει ακόμη τη δυνατότητα εξάμηνης πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ παρέχονται οι δυνατότητες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και κατάρτισης (e-learning) αλλά και «part time» παρακολούθησης.

ALBA Graduate Business School

Το ALBA είναι μη κρατικός μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1992 έπειτα από κοινή πρωτοβουλία του Σ.Ε.Β. της Ε.Ε.Δ.Ε. και του Ε.Β.Ε.Α. Είναι σωματείο 83 Ελληνικών εταιρειών εκ’ των οποίων και ναυτιλιακών όπως η ARCADIA Shipmanagement, η Navios Maritime Holdings, η Paragon Shipping, η Star Bulk carriers, η Thenamaris Shipmanagement, και η Top Tankers Management. Στη ναυτιλία το ALBA προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα καλύπτοντας με το κάθε ένα διαφορετικές ανάγκες εκπαίδευσης τόσο ανθρώπων με μεγάλη εργασιακή εμπειρία στο χώρο της ναυτιλίας όσο και πρόσφατων αποφοίτων πανεπιστημίων αλλά και σχολών Εμποροπλοιάρχων.

Πιο συγκεκριμένα:

FL5A3383-077

Το ΜΒΑ in Shipping συνδυάζει την ακαδημαϊκή αριστεία με την πρακτική γνώση και παρέχει στους φοιτητές την ικανότητα να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις και να ενεργούν σωστά και αποτελεσματικά υπό τις συνθήκες πίεσης που διέπουν το συνεχώς εξελισσόμενο χώρο της ναυτιλίας. Πέραν τούτου, το πρόγραμμα επενδύει σημαντικά στις μεθόδους ηγεσίας και στις ικανότητες στρατηγικής διαχείρισης, οι οποίες συμβάλλουν και στην προσωπική εξέλιξη αλλά και στην εξέλιξη των εταιριών στις οποίες θα απασχοληθούν οι φοιτητές/ απόφοιτοι. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη του ευρύτερου κλάδου της Ναυτιλίας που επιθυμούν να ξεχωρίσουν στον δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο αυτό κλάδο, με σκοπό να είναι ικανά να ανταποκριθούν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα στις σύγχρονες προκλήσεις.

downtown3[1]_20111213145404

To MSc in Shipping Management σχεδιάστηκε ώστε να αναπτύξει την προσωπικότητα του αυριανού επαγγελματία και να τον εφοδιάσει με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις εμπειρίες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη καριέρα στον τόσο απαιτητικό και άκρως ανταγωνιστικό κόσμο της Ναυτιλίας. Το πρόγραμμα παρέχει μία σφαιρική και σε βάθος γνώση των πρακτικών και επιστημονικών θεμάτων που απασχολούν μία ναυτιλιακή επιχείρηση όπως: Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, Τεχνολογία Πλοίου, Ναυτιλιακή Οικονομική και Χρηματοοικονομική, Ναυλώσεις, Ναυτικό Δίκαιο, Δίκαιο Θαλάσσιας Ασφάλισης, Στρατηγική των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων κτλ. Στην ουσία παρέχει όλα εκείνα τα γνωστικά εφόδια που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσει ο νέος απόφοιτος την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην ναυτιλία. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξισορροπεί την ακαδημαϊκή και την πρακτική γνώση. Για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μία σειρά σεμιναρίων και επισκέψεων από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου. To πρόγραμμα, απευθύνεται τόσο σε νέους απόφοιτους πρώτου πτυχίου ή νέους επαγγελματίες που θέλουν να εισέρθουν στο χώρο της ναυτιλίας όσο και σε απόφοιτους σχολών εμποροπλοιάρχων που επιθυμούν να συνεχίσουν την καριέρα τους στη θάλασσα ή τη στεριά.

201508271155353160

Το MSc in International Shipping and Finance σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία τόσο από διακεκριμένους καθηγητές όσο και υψηλόβαθμα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών συνδυάζοντας έτσι τη θεωρία με την πράξη. Οι φοιτητές παρακολουθούν το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Henley Business School (ένα από τα κορυφαία Business Schools της Μεγάλης Βρετανίας) που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το παγκόσμιο κέντρο της ναυτιλίας, το Λονδίνο, ενώ επισκέπτονται την Ελλάδα για ένα μήνα, όπου παρακολουθούν το δεύτερο μέρος του προγράμματος. Οι απόφοιτοι του MSc in International Shipping and Finance παίρνουν διπλό πτυχίο (Dual Degree) από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Reading και από το ALBA.

Και τα τρία προγράμματα είναι πιστοποιημένα από διεθνείς φορείς πιστοποίησης όπως το NEASC, το ΑΜΒΑ (για το MBA in Shipping) και το EQUIS EFMD (για το MSc in International Shipping and Finance) αλλά και από ναυτιλιακούς φορείς πιστοποίησης όπως το Institute of Chartered Shipbrokers (ICS),και το Hellenic Shipbrokers Association (HSA).

City University London
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο «Ναυτιλιακό Δίκαιο/ LLM in Maritime Law (Greece)» σε συνεργασία με το Lloyd’s Register και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

LUMLPG-2014

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Ναυτιλιακό Δίκαιο του City Law School απευθύνεται σε δικηγόρους και επαγγελματίες του ναυτιλιακού κλάδου που θέλουν να εντρυφήσουν στη ναυτιλιακή νομοθεσία, με έμφαση στο Ναυτικό Δίκαιο, στη Μεταφορά αγαθών διά θαλάσσης, στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και στη Θαλάσσια Ασφάλιση. Στους φοιτητές του «LLM in Maritime Law (Greece)» δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης διαλέξεων στις εγκαταστάσεις του City University London, καθώς και η συμμετοχή στις ακαδημαϊκές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο. Κάθε ενότητα αποτελείται από είκοσι τέσσερις διδακτικές ώρες, οι οποίες συμπτύσσονται σε οκτάωρες παραδόσεις κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Lloyd’s Register στον Πειραιά, ενώ δίνεται πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα «part-time» παρακολούθησης του προγράμματος.

City University London
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις «Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις και στο Management/Maritime Operations and Management»

WC2 2016 Berlin Summer Symposium, University of Technology, Berl

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του City University London στις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις και στο Μάνατζμεντ απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, οι οποίοι σταδιοδρομούν είτε ως αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού είτε ως στελέχη ναυτιλιακών γραφείων. Το πρόγραμμα αποσκοπεί, μέσω του υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκού προσωπικού, να προσφέρει στους φοιτητές απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, προκειμένου να τους δώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ιδιαίτερα δυναμική ναυτιλιακή βιομηχανία. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Honorable Company of Master Mariners, αναγνωρίζεται από το Institute of Marine Engineering, Science & Technology, ενώ προσφέρει απαλλαγή από σημαντικό αριθμό μαθημάτων στις εξετάσεις του Institute of Chartered Shipbrokers. Η διάρκεια του προγράμματος ποικίλλει από ένα έως τρία έτη (full time/part time) ενώ προσφέρεται και στον Πειραιά, στις εγκαταστάσεις του Lloyd’s Register.

Institute of Chartered Shipbrokers (ICS) Greek Branch
Επαγγελματική Ναυτιλιακή Πιστοποίηση του Ιnstitute of Chartered Shipbrokers: ICS Annual Professional Maritime Programme

13528742_1245248505526589_4687857919723759285_n

Το Hellenic Management Centre, επίσημα εξουσιοδοτημένο εκπαιδευτικό κέντρο του ICS/ Institute of Chartered Shipbrokers στην Ελλάδα, προσφέρει το ετήσιο επαγγελματικό ναυτιλιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο προετοιμάζει τους συμμετέχοντες για τις εξετάσεις του ΙCS, Professional Qualifying Examinations, που οδηγούν στην απόκτηση της ιδιότητας του μέλους (ICS Membership), σε επαγγελματική πιστοποίηση διεθνούς κύρους και αναγνώριση στο χώρο της ναυτιλίας. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει δύο κύκλους ναυτιλιακών μαθημάτων: στον πρώτο, τα μαθήματα είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους και είναι γενικής κατεύθυνσης και στον δεύτερο, οι υποψήφιοι επιλέγουν ειδίκευση σε ένα από τα ακόλουθα: Shipbroking and Chartering Practice, Ship Operations & Management, Maritime Economics/Finance και Maritime Law. Οι διαλέξεις γίνονται δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα-Τετάρτη, Τρίτη-Πέμπτη), 19.00-21.30, στις εγκαταστάσεις του Hellenic Management Centre στο κέντρο του Πειραιά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες του ναυτιλιακού κλάδου, αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού και αποφοίτους ναυτιλιακών, οικονομικών, νομικών και πολυτεχνικών σχολών πανεπιστημίων.

Queen Mary University of London σε συνεργασία με το Hellenic Management Centre (HMC)
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο «Διεθνές Ναυτιλιακό Δίκαιο/LLM in International Shipping Law» από το Πανεπιστήμιο Queen Mary University of London

13239340_1217661481618625_5006293947610240130_n

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Διεθνές Ναυτιλιακό Δίκαιο διδάσκεται από καθηγητές του Κέντρου Εμπορικών Νομικών Σπουδών (Centre for Commercial Law Studies – CCLS) του Queen Mary University of London (QMUL), ενός από τα κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια δύο εξαμήνων. Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν ακαδημαϊκή εξειδίκευση σε διαφόρους τομείς του διεθνούς ναυτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων: International Regulation of Shipping, Maritime Arbitration, Charterparties: Law and Practice, Carriage of Goods by Sea, «Wet» Shipping Law: Collisions and other Incidents at Sea, Marine Insurance Law- Protection and Indemnity (P&I) Clubs (Workshop). Οι φοιτητές αξιολογούνται με γραπτές εξετάσεις και εργασίες καθώς και με την εκπόνηση διατριβής 15.000 λέξεων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δικηγόρους και επαγγελματίες του ναυτιλιακού κλάδου που διαθέτουν σχετική επαγγελματική εμπειρία και το κατάλληλο ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Η ιδιότητα μέλους του Institute of Chartered Shipbrokers παράλληλα με σχετική επαγγελματική εμπειρία λαμβάνεται επίσης υπόψη. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του HMC, στον Πειραιά.

University of East London σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολέγιο (AMC)
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη «Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων/ MBA in International Business»

AFETHRIES1

Το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον απαιτεί από τα στελέχη διοίκησης, εκτός από τις βασικές τους σπουδές, μια σειρά από δεξιότητες και γνώσεις που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα και βοηθούν στη λήψη αποφάσεων, τη συνετή διαχείριση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Το ελληνόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA International Business έχει σχεδιαστεί με διεθνή προοπτική για πτυχιούχους και επαγγελματίες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν καριέρα με διεθνή προσανατολισμό, να αναπτύξουν ηγετική πορεία στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα και να γίνουν ανταγωνιστικοί στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα. Στη σύγχρονη, όλο προκλήσεις αγορά, τα στελέχη που διαθέτουν γνώσεις και εξειδίκευση στις διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις έχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική, την ομαδική με την ατομική εργασία και αναπτύσσει στους φοιτητές την κριτική τους ικανότητα, ενώ παράλληλα τους εφοδιάζει με την τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητα που απαιτεί η διοίκηση σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα.

BCA College
MSc in Shipping Business

21380e7b-ec78-410a-8458-541ca7e2242a-large

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ναυτιλιακού Τμήματος του BCA είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας για στελέχη με υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και πρακτική γνώση των αντικειμένων που θα κληθούν να εφαρμόσουν στο εργασιακό περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος είναι οι απόφοιτοι να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα και παραγωγικά στις απαιτήσεις των ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα MSc in Shipping Business παρέχει στους σπουδαστές τις αναγκαίες αναλυτικές και ερευνητικές δεξιότητες για την κριτική ανάλυση των εξελίξεων στη ναυτιλιακή βιομηχανία και τη λήψη διοικητικών και στρατηγικών αποφάσεων. Παράλληλα, το πρόγραμμα εστιάζει στις λειτουργικές πρακτικές πτυχές των ναυτιλιακών εργασιών και οι σπουδαστές αναλαμβάνουν ερευνητική εργασία επιπέδου μεταπτυχιακού η οποία ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Οι καθηγητές του Τμήματος διαθέτουν ευρεία επιστημονική γνώση που συνδυάζεται με πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία, ενώ σημειώνεται, πως παρέχετε η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης του προγράμματος.

Το συγκριτικό πίνακα των παραπάνω προγραμμάτων μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στη ναυτιλία, μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Ναυτιλιακή Εκπαίδευση», εδώ.

Επιμελημένο κείμενο, Ναυτικά Χρονικά, Αύγουστος 2016