Βίντεο: διασχίζοντας τον Βόσπορο

0

Ο Βόσπορος είναι φυσικός πορθμός- δίαυλος, ο οποίος ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Τα Στενά αυτά θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα.

Έχει μήκος περίπου 16,74 ναυτικά μίλια, και μέσο εύρος 0,81 ναυτικά μίλια, ενώ στο στενότερο σημείο το εύρος φτάνει μόλις τα 0,378 ναυτικά μίλια. Τα πλοία που το διασχίζουν είναι υποχρεωμένα να τροποποιούν την πορεία τους τουλάχιστον 12 φορές. Στο στενότερο σημείο, το Καντήλι (700 μ.), απαιτείται αλλαγή πορείας κατά 45 μοίρες. Στο σημείο αυτό η ταχύτητα του θαλασσίου ρεύματος μπορεί να φτάσει στους 7-8 κόμβους.

Από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων διέρχονται ετησίως 50.000 πλοία, από τα οποία 5.500 πετρελαιοφόρα. Τα μεγαλύτερα πλοία που μπορούν να διέλθουν είναι τα πετρελαιοφόρα κλάσης Suezmax (120.000-200.000 τόνων).

Τις πλευρές του Βοσπόρου ενώνουν τρεις κρεμαστές γέφυρες. Η πρώτη, η Γέφυρα του Βοσπόρου -επίσημα «Γέφυρα Ατατούρκ» – έχει μήκος 1074 μ., η δεύτερη, Γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ έχει μήκος 1090 μ. και απέχει περίπου 5 χλμ. βόρεια της πρώτης, ενώ η τρίτη γέφυρα εγκαινιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο και φέρει την ονομασία Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ.

Στο βίντεο βλέπουμε ένα πλοίο, υπό ελληνική σημαία, να διασχίζει τα Στενά του Βοσπόρου. Το βίντεο δημοσίευσε ο καπτ. Κων/νος Θανασούλος.