ΗΠΑ : Προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μεταναστών/μη μεταναστών

0

Στις 27 Ιανουαρίου 2017 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τράμπ εξέδωσε το προεδρικό διάταγμα με τίτλο «Προστατεύοντας το έθνος από εισόδους ξένων τρομοκρατών στη χώρα» σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξένων υπηκόων προερχόμενων από τις χώρες: Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Σομαλία, Ιράκ, Ιράν και Λιβύη τις επόμενες 90 ημέρες είτε αυτοί έχουν νόμιμη βίζα είτε όχι.

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες της εφαρμογής του διατάγματος είναι ακαθόριστες και η συνταγματικότητα του εκκρεμεί στις δικαστικές αίθουσες πολλές νομικές φίρμες προειδοποιούν τους πλοιοκτήτες των οποίων τα πλοία είτε βρίσκονται στα λιμάνια των ΗΠΑ είτε πρόκειται να προσεγγίσουν σε αυτά μέσα στις επόμενες 90 ημέρες και είναι στελεχωμένα με πληρώματα που προέρχονται από τις 7 παραπάνω χώρες, ότι είναι πολύ πιθανόν να μην επιτραπεί σε αυτά τα μέλη του πληρώματος η είσοδος στη χώρα και να πρέπει να μείνουν στο πλοίο. Μάλιστα ο πλοιοκτήτης μπορεί να υποχρεωθεί να προσλάβει φρουρούς ασφαλείας οι οποίοι θα φρουρούν την κλίμακα του πλοίου διασφαλίζοντας την παραμονή στο πλοίο των παραπάνω μελών του πληρώματος.

Επίσης σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω νομικές φίρμες οι πλοιοκτήτες καλό θα ήταν να αποφύγουν και την αλλαγή-επαναπατρισμό μελών του πληρώματος από τις παραπάνω χώρες δεδομένης της μεγάλης πιθανότητας να υπάρξουν επιπλοκές και καθυστερήσεις με αποτέλεσμα ταλαιπωρία των ναυτικών και αδικαιολόγητα έξοδα.

Διαδικασίες επίσης πρέπει να υπάρξουν σε θέματα ιατρικής ανάγκης όπου μέλος του πληρώματος ανεξάρτητα υπηκοότητας η κατοχής βίζας πρέπει να διακομισθεί κατεπειγόντως με πλωτά η εναέρια μέσα σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε Αμερικανικό έδαφος.

Το διάταγμα πρέπει να προβλέπει εξαιρέσεις στη διαχείριση των πλοίων, στα οποία εφαρμόζεται ο κώδικάς ISPS, στον οποίο επιβάλλεται συμμόρφωση την οποία ελέγχει διεξοδικά η πιο έγκυρη υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών σε ότι αφορά τη ναυτιλία: η Αμερικανική ακτοφυλακή (U.S Coast Guard)

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ