Γυναίκες και Θάλασσα: Άννα-Μαρία Παπακοσμοπούλου

0

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα LNG και ένα δεξαμενόπλοιο;

Ανάμεσα σε ένα πλοίο LNG και ένα δεξαμενόπλοιο υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι σχετικά μικρές. Ουσιαστικά, κάποιος ο οποίος έχει ξεκινήσει από ένα δεξαμενόπλοιο είναι σε θέση, με σχετική ευκολία, να καταλάβει πώς λειτουργεί ένα πλοίο LNG, σε αντίθεση με όσους έχουν, για παράδειγμα, εμπειρία από φορτηγό πλοίο. Θα έλεγα ότι ένα πλοίο LNG είναι πιο καθαρό σε σχέση με ένα δεξαμενόπλοιο. Από την άλλη, όμως, είναι και πιο ιδιαίτερο πλοίο. Για παράδειγμα, χρειάζεται προσοχή στη θερμοκρασία του φορτίου και στις φυσικές του ιδιότητες.

Τι θα συμβούλευες μια γυναίκα που σκέφτεται να εισέλθει σε μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού;

Αν μια κοπέλα στα δεκαοχτώ της χρόνια αποφάσιζε να δώσει εξετάσεις και να μπει σε μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, η συμβουλή που θα της έδινα θα ήταν να μην το κάνει για τις χρηματικές απολαβές. Δεν είναι αυτός ικανός λόγος για να επιλέξεις ένα επάγγελμα που θα το κάνεις όλη σου τη ζωή. Θα πρέπει να το θέλει η ίδια πολύ.

Υπάρχει η πεποίθηση πως οι γυναίκες που σταδιοδρομούν στο Εμπορικό Ναυτικό εγκαταλείπουν σύντομα το επάγγελμα. Αυτή η άποψη είναι βάσιμη;

Η αλήθεια είναι ότι έχω συναντήσει αρκετές γυναίκες που επέλεξαν το ναυτικό επάγγελμα και ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους στη θάλασσα, αλλά εν τέλει επέλεξαν να αποσυρθούν. Η καθεμία για δικούς της λόγους. Βέβαια, το ίδιο έχω δει να συμβαίνει και με τους άντρες. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας σε αυτό. Πρόκειται για καθαρά προσωπική επιλογή, που έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που έχει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του και το τι θέλει να πετύχει κάθε στιγμή. Για παράδειγμα, ένας άντρας μπορεί να φτάσει στον βαθμό του υποπλοιάρχου ή του καπετάνιου, του δεύτερου ή του πρώτου μηχανικού, και να πει: «Δεν θέλω άλλο. Θα πάω στο γραφείο». Αυτές είναι αποφάσεις που ο καθένας λαμβάνει κατά το δοκούν και σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με το φύλο.

Οικογένεια, συναισθηματική ζωή και ναυτικός. Ποιες είναι οι σκέψεις σας στο άκουσμα αυτών των λέξεων;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν όλα, αρκεί να υπάρχει θέληση. Αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο. Θα σας πω μια μικρή προσωπική ιστορία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν έφυγα, το 2009, η ανιψιά μου ήταν νεογέννητη και, όταν επέστρεψα, το καλοκαίρι του 2010, η ανιψιά μου είχε πλέον μεγαλώσει και περπατούσε. Ένας νέος που επιλέγει να γίνει ναυτικός πρέπει να ξέρει ότι με ένα ίσως ταξίδι θα χάσει αρκετά πράγματα. Μπορεί να χάσει τον γάμο του καλύτερού του φίλου ή την τελετή ορκωμοσίας της αδερφής του, χίλια δυο πράγματα… Από την άλλη, βέβαια, ένας νέος έχει να κερδίσει πολλά από τα ταξίδια του. Θα έρθει σε επαφή με άγνωστους σε αυτόν πολιτισμούς, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους, νέες κουλτούρες. Θα δει μέρη που πιθανότατα να έβλεπε στις σελίδες κάποιου περιοδικού ή σε κάποια εκπομπή στην τηλεόραση για ξένους πολιτισμούς.

Τι θα συμβούλευες έναν δόκιμο στο πρώτο του μπάρκο;

Θα τον συμβούλευα να διαβάζει πολύ και να προσπαθεί να μάθει κατά την παραμονή του στο πλοίο όσο περισσότερα μπορεί από όλους τους ανωτέρους του, και όχι μόνο. Είτε αυτός είναι ο πλοίαρχος, ο ανθυποπλοίαρχος, ο τρίτος μηχανικός, ο ναύτης ή ο καθαριστής. Πρέπει να δείχνει ενδιαφέρον για κάθε δουλειά και διαδικασία στο πλοίο. Επίσης πολύ βασικό για έναν δόκιμο είναι μάθει να βρίσκει τις απαιτούμενες πληροφορίες, π.χ. να ξέρει σε ποιον κώδικα ή βιβλίο θα βρει τι μήκος πρέπει να έχει το σχοινί από τη σωσίβια κουλούρα – γνώση η οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει μόνο με μελέτη.

Γιατί πολλοί αξιωματικοί θέλουν να σταδιοδρομήσουν σε ένα πλοίο LNG;

Πολλοί θεωρούν πως όσοι πηγαίνουν σε ένα πλοίο LNG αποτελούν την ελίτ της ναυτιλίας – σωστό ή λάθος δεν μπορώ να σας πω. Αυτό συμβαίνει γιατί τα LNG είναι καλύτερα εξοπλισμένα καράβια, έχουν περισσότερες και καλύτερες παροχές. Έχουν όμως και τις ιδιαιτερότητές τους, δεν είναι εύκολα πλοία. Έχουν επικινδυνότητα, αλλά έχουν και πολλές δικλίδες ασφαλείας. Ένας άλλος λόγος που πολλοί αξιωματικοί θέλουν να σταδιοδρομήσουν σε ένα πλοίο LNG είναι ότι τα περισσότερα LNG, τουλάχιστον της Maran Gas, έχουν τρεις ανθυποπλοιάρχους και τρεις τρίτους μηχανικούς, με έντονο το ελληνικό στοιχείο, καθώς σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί είναι Έλληνες. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως είναι σχετικά εύκολο για έναν επαγγελματία αξιωματικό να πάρει προαγωγή βαθμού – εφόσον έχει το ανάλογο πιστοποιητικό/δίπλωμα.

Πώς αντιδρούν οι φίλοι σας και οι άνθρωποι που σας γνωρίζουν όταν τους αναφέρετε πως είστε ναυτικός;

Είναι λίγο περίεργο. Οι δικοί μου (φίλοι και οικογένεια) το ξέρουν πλέον, οπότε δεν τους κάνει καμία εντύπωση. Ίσως η ερώτηση που δέχομαι πιο συχνά είναι το «πότε φεύγεις;». Από την άλλη, οι άνθρωποι που γνωρίζω και τους λέω ότι είμαι υποπλοίαρχος βιώνουν μια έκπληξη.

Είπατε προηγουμένως ότι ένα LNG πλοίο είναι πιο καθαρό σε σχέση με ένα δεξαμενόπλοιο. Τι διαφορές έχει;

Κατ’ αρχάς τα LNG πλοία –τουλάχιστον αυτά της Maran Gas με τα οποία έχω ταξιδέψει– είναι νεότευκτα, δηλαδή νεαρής ηλικίας. Το πλήρωμα δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το φορτίο (όπως συμβαίνει αρκετές φορές στα γκαζάδικα). Οι διαδικασίες αδρανοποίησης δεν είναι, όπως στα γκαζάδικα, αποκλειστικά Inert Gas, αντ’ αυτού στα LNG για τις καθημερινές αδρανοποιήσεις χρησιμοποιούμε άζωτο, το οποίο παράγεται στο πλοίο – το Inert Gas θα το χρησιμοποιήσουμε πριν από τον δεξαμενισμό του πλοίου (κάθε πέντε χρόνια). Οι καμπίνες και οι χώροι ενδιαίτησης απέχουν πολύ από αυτό που είχα συναντήσει στα γκαζάδικα, δίνοντάς μου μια πρώτη εντύπωση ξενοδοχείου.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Άννας- Μαρίας Παπακοσμοπούλου, Υποπλοιάρχου ΕΝ, Maran Gas Maritime Inc., στο περιοδικό Ναυτικά Χρονικά,Δεκέμβριος 2016, 48- 49