Ας είμαστε υπερήφανοι για τους νέους που επιλέγουν ναυτιλία

0

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, εκδήλωση για την υποδοχή των πρωτοετών σπουδαστών του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, στην Ακαδημία Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών.

Η πρόσφατη τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών στην ΑΕΝ των ακριτικών Οινουσσών αποτέλεσε έναυσμα θετικών σκέψεων για το μέλλον όχι μόνο της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας αλλά και για το επίπεδο και την ποιότητα του ήθους των νέων ναυτελλήνων που θα επανδρώσουν τα επόμενα χρόνια τον ελληνικό και ελληνόκτητο στόλο.

Η διαγωγή, η πειθαρχία και η συμπεριφορά των νέων σπουδαστών σε ένα από τα πιο ακριτικά και απομονωμένα νησιά της Ελλάδας αποδεικνύουν ότι οι νέοι που στρέφονται προς τη θάλασσα είναι πλέον όχι μόνον κατασταλαγμένοι αλλά και συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους. Ένστολοι, ευπρεπείς και υπερήφανοι για τη στολή τους, υποδέχτηκαν στο ακριτικό νησί τούς φίλους, συγγενείς και προσκεκλημένους τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το ασφαλές πλέον καταφύγιο για πολλούς νέους με υψηλές ακαδημαϊκές αποδόσεις, ήθος και διάθεση για υπερβάσεις και επαγγελματική εξέλιξη. Το επίπεδο των σπουδαστών σε όλες τις Ακαδημίες της Ελλάδας είναι, όπως μας τονίζουν πολλοί γνώστες των θεμάτων της ναυτικής εκπαίδευσης, εξαιρετικά βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όσοι επιθυμούν να έχουν άποψη και να εκφέρουν γνώμη ή εύκολη κριτική για τα δρώμενα στις ελληνικές ΑΕΝ, για τις ανάγκες και επιθυμίες των νέων που θα επανδρώσουν τον στόλο μας, καλό είναι να επισκέπτονται τις ακριτικές Ακαδημίες, που σε πείσμα των καιρών επιμένουν να επιτελούν το σημαντικό έργο τους και να προετοιμάζουν, παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες, τους αυριανούς αξιωματικούς ΕΝ.

Η μεμψιμοιρία και η δυσοίωνη ισοπεδωτική διάθεση, που διακρίνει πολλούς, καλό είναι να περιορίζεται σε λάθη του παρελθόντος. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλούς φορείς αλλά και από την ίδια τη νέα γενιά για τη διατήρηση και εξέλιξη της ναυτικής μας παράδοσης, οφείλουν να μας κάνουν όλους υπερήφανους.
Προσκαλούμε τους φίλους της Isalos.net να επισκεφθούν μία ΑΕΝ σε μία από τις πολλές μελλοντικές εκδηλώσεις τους και να συναναστραφούν και αφουγκραστούν τη νέα γενιά και τις προσδοκίες της.

Είναι μάλιστα θετική είδηση πως στο, άλλοτε απομονωμένο και αποκομμένο από την Αθήνα νησί, τόσο η τοπική κοινότητα όσο και οι αρμόδιοι φορείς υποστηρίζουν ένθερμα προσπάθειες εξωστρέφειας και ανάδειξης των δυνατοτήτων της ακριτικής Ελλάδας στο χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται πως την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους τοπικούς φορείς, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος, διοικητής ΑΣΔΕΝ, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης καθώς και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών και φορέων.