Ταξιδεύουμε ξανά με τους «Έλληνες Αειναύτες» στην ελληνική τηλεόραση

0

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016
Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ- Οι απώλειες
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1939 βυθίζεται το πρώτο ελληνικό πλοίο από πολεμική αιτία στο πολωνικό λιμάνι της Γδύνιας. Ήταν το φορτηγό «Ιωάννης Καρράς». Έτσι ξεκινά για τη ναυτιλία της ουδέτερης ακόμη χώρας μας το έπος και η τραγωδία της μάχης του Ατλαντικού. Ως το φθινόπωρο του 1948, τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του δεύτερου μεγάλου πολέμου, όταν το ελληνικό φορτηγό «Μέμφις» ανατινάχτηκε από αδέσποτη νάρκη στη δυτική Μεσόγειο, περί τα 500 ελληνικά καράβια, φορτηγά και επιβατηγά –το 80% της δύναμης του τότε εμπορικού μας στόλου-, με 2000 νεκρούς ναυτικούς κι άλλους τόσους τραυματίες θα χαθούν στην άβυσσο, θλιβερή πομπή χαμένων πλοίων και χαμένων ναυτικών.
Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές του ναυτικού ολοκαυτώματος έχουν πια φύγει από τη ζωή. Η εκπομπή «ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ οι Έλληνες και η Θάλασσα» φωτίζουν αυτή την πτυχή της προσφοράς της ναυτικής πατρίδας μας στη νίκη των συμμάχων, μέσα από τις μαρτυρίες Ελλήνων ναυτικών που επέζησαν και διηγούνται, όσα τραγικά έζησαν στις βίαιες και φονικές μάχες των ωκεανών, για να κρατηθούν ανοιχτοί οι θαλάσσιοι δρόμοι.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016
ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ
Το θωρηκτό Αβέρωφ, το ενδοξότερο πλοίο της νεότερης Ελλάδας, το μοναδικό ελληνικό έδαφος το οποίο δεν υποδουλώθηκε ποτέ σε ξένο κατακτητή, είναι το μοναδικό πλοίο που σώζεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που πήρε μέρος στις δύο παγκόσμιες συρράξεις του 20ου αιώνα. Από τη στιγμή που αποκτήθηκε, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, το θωρηκτό Αβέρωφ με κυβερνήτη τον Υδραίο πλοίαρχο, Παύλο Κουντουριώτη, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων της χώρας. Αξιωματικός και καράβι θα γίνουν στη λαϊκή συνείδηση εθνικά σύμβολα κι όχι άδικα.
Την ιστορία αυτού του ζωντανού μνημείου θα παρακολουθήσετε στην εκπομπή ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ, οι Έλληνες και η Θάλασσα, στο Κανάλι της Βουλής.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Έχουν πει πως η «μήτρα» της νεώτερης ναυτικής δύναμης της χώρας μας, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Και είναι σωστό, με την προσθήκη, ότι αυτή η μήτρα είναι η ιστορική συνέπεια της δυναμικής παρουσίας του Έλληνα στη θάλασσα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από το ταξίδι του Ιάσονα στη Κολχίδα, αλλά και το δραστήριο Μινωικό Αιγαίο
Στις αρχές του 19ου αιώνα, ανήσυχοι έμποροι από τα νησιά του Ιονίου, έκαναν την υπέρβαση να εγκατασταθούν στα λιμάνια γύρω και κοντά στις εκβολές του Δούναβη. Το τολμηρό τους αυτό εγχείρημα ήταν που εξασφάλισε τα φορτία για τα ιστιοφόρα του Αιγαίου και του Ιονίου και αργότερα και τα κεφάλαια, για την μετάβαση των ελλήνων καραβοκυραίων από τα ιστία στο ατμό.
Στη συνέχεια βέβαια, αξιοποιώντας την γνώση και την πείρα του χθες, οι καραβοκύρηδες αυτοί, θα πάρουν τον δρόμο για την κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας των θαλασσίων μεταφορών όπου και βρίσκονται σήμερα.

Κυριακή 20 και Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΖΟΦΙΚΗ 18ος-19ος αιώνας
Στα παράλια της Μαύρης θάλασσας και στη κλειστή θάλασσα του Αζόφ οι Έλληνες ήρθαν κατά κύματα από το τέλος του 18ου ως και τον 19ο αιώνα. Ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα που άνοιξε νέους δρόμους στο εμπόριο και τη ναυτιλία των Ελλήνων και σηματοδότησε την απαρχή της νεώτερης ναυτικής δύναμη της χώρας μας. Στην μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων Αειναυτών δεν είναι οι πρώτοι. Οι πρώτες αποικίες των Μιλησίων στην Αζοφική θάλασσα, την Μαιώτιδα λίμνη των αρχαίων, ερείπια των οποίων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, μαρτυρούν ότι η παρουσία των Ελλήνων στα παράλια του Εύξεινου Πόντου είναι διαχρονική.
Γι’ αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της νεώτερης ναυτικής μας ιστορίας οι « Έλληνες Αειναύτες» επιχειρούν ένα οδοιπορικό στα ανατολικά παράλια της Αζοφικής και τις εκβολές του Ντον. Μια περιήγηση στο χώρο και το χρόνο με τη βοήθεια σπουδαίων Ελλήνων και Ρώσων επιστημόνων και ερευνητών οι οποίοι με επιμονή και μετά από πολυετή έρευνα έφεραν στο φως πολύτιμα στοιχεία για την παρουσία των Ελλήνων στη Αζοφική αλλά και ευρύτερα στη μαύρη Θάλασσα.

Το ντοκιμαντέρ «Έλληνες Αειναύτες» προβάλλεται στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων στις 11:30.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Αειναύτες μπορείτε να βρείτε εδώ.